"Egy boldogabb és spirituálisabb jövőért."

2023. december 6., szerda

A Télapó és a Mikulás valójában egymás konkurensei?

A piros sarokban Szent Miklós Püspök, a kék sarokban a Télapó. Mindenki feszült izgalommal várja a küzdelmet, hogy kiderüljön ezen megmérettetésen, hogy melyikük létjogosultsága meglátogatni a gyerekeket a december 5-ről december 6-ra virradó éjszakán.

Szent Miklós püspök:
Alteregói: Santa Claus, Fatter Christmas,Weihnachtsmann
Otthona: Myra (Myra püspöke volt)
Lefedett terület: Nyugat, Dél
Vallás: Keresztény
Szponzor: Coca Cola
Történet:Egy szegény embernek három lánya volt, akiket megfelelő hozomány hiányában nem tudott férjhez adni. Így az a sors várt rájuk, hogy hajadonok maradnak és prostitúcióra kényszerülnek. Miklós myrai püspök elhatározta, hogy segít rajtuk, de szemérmességből vagy szerénységből ezt titokban tette. Az éj leple alatt egy-egy arannyal telt erszényt tett a szegény ember ablakába. Egyes változatok szerint ezt három egymást követő éjjelen tette, mások szerint három egymást követő évben. Mindkét változat szerint az apa a harmadik alkalommal megleste az adakozót, hogy megköszönje neki az ajándékot, de Miklós azt mondta, hogy egyedül Istennek tartoznak köszönettel.




Télapó:
Alteregói: ajándékot osztogató téli szellem, Odin, Gyed Moroz
Otthona: Északi sark
Lefedett terület: Észak, Kelet
Vallás: Germán hitvilág, Északi mitológia,
Szponzor: Szovjetunió
Történet:
A tél és az apó szavak finnugor eredetűek. Elterjedt nézet, hogy a Télapó kommunista szóalkotás, ami pont ezért ebben a formában téves feltételezés. A germán népeknél, elsősorban Németországban, már jóval a kereszténység előtt tartotta magát a hagyomány, miszerint a főisten Odin, Sleipnir nevű nyolclábú, repülő lován „járta” az országot. A hagyomány szerint a gyerekek ennek a lónak tettek ki csizmájukban a kémény mellé szalmát, répát, almát amiért cserébe Odin ajándékokat vagy édességet hagyott benne. Odin azonban nem ugyanaz a jóságos, titkon ajándékokat osztogató figura volt mint a napjaink Mikulása, hanem az igazságosztó isten. Germán területeken sokféle alakja ismert volt, ezek közül néhány, nem feltétlenül volt jóságos. Mára ebből annyi maradt meg nálunk, hogy krampuszaival a télapó virgácsot is hozhat. A jó gyereket megjutalmazza, a rosszat pedig megbünteti.




Eredmény: A magyar Mikulás valahol a 2 keveréke. Egyszerre van jelen mindkettő, de egyik sem teljesen. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Archívum
Kapcsolat

Webshop
Webshop Button