"Egy boldogabb és spirituálisabb jövőért."

2018. augusztus 11., szombat

Szeder- a "csodagyógyszer"

A szeder (Rubus) a rózsafélék (Rosaceae) családjának Rosoideae alcsaládjába tartozó növénynemzetség. Népies magyar nevei a szederje, szedernye, fekete málna. Csak Európában több mint 2000 fajta található.

Ókori görögök, rómaiak nem csak fogyasztották, de orvosságként is alkalmazták, legfőképpen a köszvény gyógyítására.
A középkorban a növény kérgéből, és leveléből készült főzetekkel kezelték a bélproblémákat és a lázat. Szederfőzettel a fekélyeket is jól lehet gyógyítani.
A fekete szeder rendszeres fogyasztásával védelmet élvezhetünk a szív,érrendszeri és a cukorbetegséggel szemben, de általa az elhízást is kivédhetjük. A gyümölcsben lévő vegyületek az agyi erekre is pozitív hatást gyakorolnak, így biztosak lehetünk benne, hogy hosszabb ideig megmaradhat jó a memóriánk.


Ebben a gyümölcsben megtalálhatók még az antocianinok, amelyek a szemünk védelmét és egészségét is képesek biztosítani. Például ezek a vegyületek nyújthatnak segítséget a sárgafoltok kialakulása ellen. A szeder feketés színét a benne lévő antociánnak köszönheti. Rendkívül jó hatással van a szervezetünkre, csökkenti a gyulladásokat, valamint segít megelőzni, ill. legyőzni a rákot. Gazdag A-, B1-, B6- és C-vitaminban, ezáltal erősíti a szervezet védekezőképességét.
Emellett elősegíti a vas felszívódását a táplálékokból, ezért mérsékli a vashiány kialakulásának a kockázatát.

Mangánban is igen gazdag, 100 gramm fedezi a napi ajánlott bevitel felét, ezért segít megőrizni a csontok erős, egészséges állapotát.
Terhes nők számára is ajánlott a fogyasztása, mivel sok folsavat is tartalmaz, amely segít megakadályozni a születési rendellenességek kialakulását.
A szeder tisztítja a vért, serkenti a vérkeringést és erősíti az egész szervezetet. Azonban nem csak a vérre van jó hatással, hanem az idegekre is, mivel nyugtatja őket. Ezenkívül serkenti az alkohol lebontását a szervezetben.


A szederlé rendkívül jótékony hatással van az operáción átesett betegekre. Felgyorsítja a gyógyulást, serkenti a vérkeringést és megakadályozza a fertőzés terjedését. Szülés után gyorsítja a felépülést, műtét után pedig csökkenti a gyulladást.


A szeder rendszeres fogyasztása serkenti az emésztőrendszer működését, és növeli az étvágyat.
A szeder, csakúgy, mint más bogyós gyümölcsök, gazdag antioxidánsokban, amelyek tudvalevőleg hatékony öregedésgátló hatásúak.


A szederlevelek jó hatással vannak a rendkívül száraz bőrre, csak áztassa a leveleket kókusz- vagy olívaolajba néhány napra, majd vigye fel a bőrére. Kézkrémként használva jó hatással van a száraz és irritációra hajlamos bőrre.
Ha hajhullással küzd, a szederkivonat biztonságos és természetes alternatívát jelenthet a vegyszeres kezelés vagy az operáció helyett. A szederlevet egyszerűen vigye fel a hajára, hogy serkentse annak növekedését.
A szeder serkenti a melanintermelést a hajban. Így a haj megőrzi a természetes színét. Ez azoknak különösen jó hír, akik idő előtt őszülni kezdtek. A szederlé rendszeres fogyasztása azonban mindenféleképpen hozzájárul a haj egészségéhez, akár őszülni kezdett már, akár nem.


A szeder bizonyos tulajdonságai segítenek abban, hogy a haj egészségesebb legyen. Közismert, hogy a szeder serkenti a hajnövekedést, így megakadályozza a hajhullást. Különösen jó azoknak a rákos betegeknek, akik kemoterápiás kezelésen esnek át, mivel a gyümölcsből kivont anyag megfiatalítja a hajhagymákat.

Tudtad-e ?

Chicagóban, az Illinois Egyetemen egereken végeztek kutatásokat, vagyis azt vizsgálták, hogy a fekete szedernek valóban van-e daganatmegelőző vagy tumorcsökkentő hatása. Az egereket olyan táplálékkal etették, amely feketeszeder-port tartalmazott. Az eredmények azt mutatták, hogy a feketeszeder-por igenis csökkentette az egerekben a vékonybél, a vastagbél és a végbél területén a tumorok kialakulását. A tudósok szerint a colitissel – a vastagbél krónikus gyulladása – karöltve járó gyulladás fokozza a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát, viszont a fekete szeder még a gyulladások kialakulását is képes lecsökkenteni, ami feltételezhetően mintegy előszobája a daganatok kialakulásának.

A sötét színű, apró gyümölcsökkel kapcsolatban számtalan kutatást, vizsgálatot végeztek a tudósok. Arra a következtetésre jutottak, hogy ezek a gyümölcsök akár önmagukban fogyasztva, akár kipréselve vagy vízzel hígítva is meggátolják a daganatos sejtek kialakulását és elszaporodását, de emellett a különféle baktériumok és a Candida albicans nevű gomba elszaporodását is képesek megakadályozni. A fekete szeder mindemellett a nyálkahártya-gyulladással is eredményesen veszi fel a harcot.

Recept:

  • A fekete szeder leveléből készíthetünk teát, amely kiválóan alkalmas hasmenés kezelésére. Egy csészébe tegyen egy teáskanálnyi szárított levelet, öntse le 2 dl forró vízzel, majd hagyja állni 10 percig. Ezt követően szűrje le, majd fogyassza egészséggel.

  • Szájnyálkahártya-gyulladás esetén gargalizálhatunk is a levelekből készült főzettel, de nehezen gyógyuló sebek vagy fekélyek esetén a főzettel nemcsak gargalizálni, hanem öblögetni is lehetséges.


Forrás:

  • https://drtihanyi.com/termeszetes-gyogymod/a-szeder-jotekony-hatasa-a-hajra-borre-es-egeszsegre-23-pontban
  • https://www.netamin.hu/tudasbazis/cikkek/tudtad-hogy-ez-tortenik-ha-szedret-eszel-szeder-tudnivalo/
  • https://testunk.e-goes.com/feketeszeder-egeszsegugyi-elonyei/

Készítette: Galavics Dóra


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Archívum
Kapcsolat

Webshop
Webshop Button