"Egy boldogabb és spirituálisabb jövőért."

2018. augusztus 5., vasárnap

Hűsítő tippek a nyári forróságban

Nézz havas tájat!

Afganisztánból hazatérő, égési sérüléseket szenvedett katonáknál próbálták ki azt a módszert, hogy az igen fájdalmas kezelések során egy virtuális valóság-sisakhoz hasonló szerkezet segítségével téli, békés, havas tájakat mutattak nekik, a fülhallgatóból pedig a téli szél zaját hallották. A módszer bevált, a katonák fájdalom- és hőérzete valamelyest csökkent a kezelések során. Ha tehát már szédelegsz a melegtől, keress egy szép havas-jeges videót, és teljes képernyőn nézd végig.


Tisztítsd ki a számítógépedet!

Erre kevesen gondolnak, de az egész nap bekapcsolt számítógép is hozzájárul a lakás felmelegítéséhez. Ez főleg a régi, asztali gépekre igaz, de egy elhanyagolt laptop is rendesen át tud forrósodni, ha a ventilátor hűtőrácsa már eltömődött. Ezzel két legyet is üthetsz egy csapásra, mert egy picit csökkented a meleget, és a géped is meg fogja hálálni a törődést. Ha régebbi, melegedős laptopod van, a két széle alá tegyél egy-egy könyvet, vagy más támasztékot, hogy a gép alatt is mozoghasson a levegő.


Építs légkondit házilag!

Ha van otthon ventilátor, egy egyszerű trükkel jelentősen megnövelheted a hatékonyságát. Tölts vizet pár műanyag palackba és tedd a mélyhűtőbe mindet. Miután megfagytak, akaszd a ventilátor mögé, ami így az itt lehűlő levegőt fogja beszívni és kifújni a lakásba. Arra azért ügyelj, hogy a palackokban lévő olvadó jég miatt a pára ki fog csapódni a palackokon, ezért gondoskodj róla, hogy a víz ne csöpöghessen a ventilátor motorjába, mert a lakástűz nem segít a hűtésben.


Elég pár pontot hűteni a testeden

Nincs szükség egy kád jeges vízre, ha le akarsz hűlni. A test bizonyos pontjainak hűtésével nagyon hatékonyan csökkenthető a hőérzet, de a test hőmérséklete is, mivel az itt található erekben folyó vér a keringésnek köszönhetően a test többi pontján is enyhíti a meleget. Ilyen a csukló, a boka, a combok belső oldala és a nyak. Arra viszont figyelj, hogy főleg az ízületek közelében lévő részeket ne hűtsd túl, mert “megfázhatnak”, ami kellemetlen és fájdalmas is lehet. Főleg a nyaki hűtéssel érdemes óvatosan bánni, szóval ne feküdj le éjszakára hideg vizes sállal a nyakadon. De a csuklódat a csap alá tartva gyorsan enyhüléshez juthatsz.


Az eszköz, ami mindig hűt

A népi módszerek a kánikula esetén is segítenek: szerezz be máztalan agyag vizeskorsót és egy csapásra megváltozik az életed! Az ilyen korsókba töltött víz lassan átszivárog az agyag pórusain és az edény külső felületéről elpárologva hűti a benne lévő folyadékot. Nem kell megijedni, ez nem azt jelenti, hogy tócsa lesz a korsó alatt, inkább csak annyit, hogy az edény enyhén “izzad”, a felülete picit nyirkos lesz, de nem fog folyni róla a víz. A benne lévő folyadék pedig kellemesen hűvös marad, akár hosszabb időn át is.


Barátod a vizes törölköző

Fogj egy nagyméretű törölközőt, és vizezd be, majd csak annyira csavard ki, hogy nedves maradjon, de már ne csöpögjön. Ezután akaszd az ablakba: így árnyékhoz is jutsz, a párolgó víz pedig segít egy picit hűteni a lakás levegőjét.

Sötétítés

Ha nem akarjuk, hogy a lakás üvegházzá alakuljon, amíg mi egész nap dolgozunk, akkor tegyünk magunknak egy szívességet és sötétítsünk! Egyszerű, hatásos trükk, és nem kell mást tennünk, mint reggel behúzni a függönyöket, lehúzni a redőnyöket, hogy a meleg lehetőség szerint ne szökjön be nagyon az otthonunkba.


Hekkeljük meg a ventilátort

Tegyünk egy tálba jégkockákat, irányítsuk rá a ventilátort, és csodát tapasztalhatunk, ugyanis ez a trükk a levegő áramlását is elősegíti, és varázslatos módon lehűti a lakást.


Dzsungel hatás

A lakásban lévő dísznövények nem csak széppé és otthonossá varázsolják a teret, hanem megóvnak minket a hőségtől. A lényeg, hogy rendszeresen locsoljuk őket, hiszen a zöld levelek elpárologtatják a nedvességet, így felfrissítik a környezetet.


Az egyiptomi módszer

Az ókori Egyiptom lakosai már évezredek óta tudják és gyakorolják a lehűlés holtbiztos módszerét.
A Nílus vidékén élő emberek gyakran benedvesítettek egy lepedőt, (a viráglocsolásra használt "spricni" remekül megfelel a célnak, fontos ugyanis, hogy a lepedő ne legyen túl vizes) és avval takaróztak. Hűsen tart órákon át!

Vizes függöny

Vizezze be  függönyöket, majd nedvesen akassza őket vissza a helyükre! Ebben az esetben az ablak is nyitva lehet, az enyhe légáramlat  és a vizes függöny (vagy a karnisra akasztott lepedő) 20 perc alatt áthűti a szobát.

Tuti trükk elalváshoz

Ha te is azok közé tartozol, akik akár órákig is forgolódnak az ágyban, mert a melegtől nem jön álom a szemükre, akkor ezt a tippet imádni fogod: reggel dobd be a friss lepedőt a hűtőszekrénybe (persze zacskóba húzva, hacsak nem akarsz sajt- vagy füstölt kolbász-illatú álmokat), lefekvés előtt pedig vedd elő, tedd az ágyra, és élvezd hűvös ölelést. Persze ez csak pár percig fog tartani, amíg a tested hője át nem melegíti, de lehet, hogy ezt már nem is fogod érzékelni, mert álmodban épp Svájcban síelsz.


Forró tea

Tuti tipp a kánikula ellen: forró tea. Na nem ám akármilyen, hanem mentatea. Tudom, hidegen, jégkockával, citrommal, mentalevéllel szokták adni, van, ahol cukorsziruppal, van, ahol vodkával keverik. Pedig a legnagyobb butaság, ugyanis ha megisszuk a hideg innivalót, akkor pillanatnyira lehűti a nyelőcsövünket, a gyomrunkat, így, hogy normál hőmérsékletű legyen a belső szervrendszerünk, a szervezetünk nekiáll fűteni, mint az őrült, tehát még melegebb lesz a közérzetünk. Ha viszont meleg mentateát iszunk, akkor a szervezet automatikusan hűteni kezdi a belső szerveket, ráadásul a torkunk sem fájdul meg tőle.


FONTOS !
11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a tűző napon
Ha muszáj kimenni, viseljünk szellős, lenge, kényelmes ruházatot
Ha érzékeny a bőrünk, gondoskodjunk a leégés elleni védelemről
Óvjuk a fejünket: a jó minőségű napszemüveg és könnyű nyári kalap vagy kendő sokat számít!
Ne hagyjuk a gyerekeket vagy a háziállatokat az autóban – még akkor sem, ha résnyire nyitva hagyjuk az ablakot! A napon hagyott autóban pillanatok alatt veszélyesen megemelkedhet a hőmérséklet, ami rossz esetben gutaütéshez vezethet.
A legjobb ha vizet, ásványvizet, vagy szénsavmentes üdítőt fogyasztunk.
Kerülendő az alkohol és a kávé, mindkettő elősegíti ugyanis a kiszáradást.
Étkezéskor fogyasszunk sok gyümölcsöt és kerüljük a zsíros, nehéz ételeket. Ha sokat izzadunk, fontos, hogy gondoskodjunk a só pótlásáról is.
Ha már kezd elviselhetetlenné válni a forróság, egy frissítő zuhany segít. Ezt érdemes akár naponta többször is megismételni.



Források:
  • https://www.nlcafe.hu/eletmod/20140729/forrosag-tea/
  • https://www.nlcafe.hu/eletmod/20150706/hoseg-kanikula-riado-meleg-tipp-hutes-legkondi/
  • http://hvg.hu/kultura/20140801_Nagyon_tuti_tippek_hogy_jobban_aludjon_a

Készítette: Galavics Dóra





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Archívum
Kapcsolat

Webshop
Webshop Button