"Egy boldogabb és spirituálisabb jövőért."

2011. április 24., vasárnap

Víz

Az 5 őselem egyike. A Nyugati égtájhoz rendelhető hozzá, színe a kék, jelölésére egyik alkalmas ábrázolás a Tattwa féle rendszerben egy ezust színű félhold.
A víz a befogadás, érzelmek, kiegyenlítődés, harmónia, a nőiség, az újászületés, megtisztulás szimbóluma.

Az elemi víz hideg és tiszta. Ha rá akarunk hangolódni akkor érdemes ezekre figyelni, hogy sikeresen tudjuk érzékelni a vizet, mint őselemet. Kérhetjük a víz elem segítségét minden olyan esetben amikor szeretnénk a kellemetlen lelki szennyeződésektől megszabadulni, amikor felfrissülésre vágyunk, amikor szeretnénk megnyugodni és harmóniára lelni. A víz használata történhet lelki és testi-fizikai szinten.

Lelki szinten meditáció, energetikai gyakorlatok, stb. segítségével valósulhat meg. Például egy olyan eseményt követően, ami felkavarta érzéseinket esetleg fájdalmat is okozott egy vízmeditáció igen működőképes gyorssegélyt jelenthet lelkünknek. Fizikai szinten is gyakran fordulunk a vízhez, erre jó példa a mosás, (ami egyben tisztítás is) amikor a folt eltávolítás céljából vesszük igánybe a vizet, láz esetén kiváló a hidegvizes fürdő alkalmazása, ami rövid idő alatt lecsökkenti a testhőmérsékletet, hasonlóan hat a hideg vizes borogatása egy gyulladásban lévő testrésznek is, stb. 
A víznek a testi egészség megőrzésében is hatalmas szerepe van. Az emebri test 70 %-a áll vízből, a szervezetnek szükságe van rá azért, hogy az emésztés megfelelően végbemenjen, a méreganyagok ki tudjanak ürülni és, hogy ne rakódjanak le- halmozódjanak fel, a vér túlzott besűrűsödését meg tudja gátolni. Elengedhetetlen a napi szükséges vízbevitel ( körübelűl 2 liter naponta), hogy koncentrációs képességünket a legjobban ki tudjuk használni és elkerüljük a fejfájást ( ugyanis a fejfájásnak sokszor a vízhiány az oka). Fontos, hogy mindig igyunk ne várjuk meg,amig a szomjúság érzése jelentkezik, mert az már egy vészjelzés amikor is a szervezet kezd dehidratált lenni. Ha iszunk eleget akkor a felesleges ételmennyiség bevitele is elkerülhetővé válik ugyanis a szervezet a szomjuságra valamikor éhség érzetet generál, erre az ingerre tévesen evéssel reagálunk, ahelyett, hogy innánk egy pohár vizet.

A víz nemcsak nekünk, embereknek ilyen jelentős kincs, hanem az állatoknak, növényeknek is, amiknek ugyanilyen alapvető, hogy vízhez jussanak. A víz rengeteg állatfajank és növénynek ad otthont, biztosít védelmet és alapvető feltételeket az életben maradáshoz. Ezért tiszteljük ezt a kincset, a vizet.


Vízmeditáció
Miután kellően ellazítottuk testünket, és alkalmassá tettük környezetünket és önmagunkat az elmelyült gondolkodásra nekiláthatunk meditálni a vízről.
Jelenítsük meg elménkben a következő képet: hatalmas ,végtelen kékes színű, hideg víztömeg az,amit érzékelünk mindenfele. A meditáló személy ebben a nagy víztömegben van, a részeként éli meg a történéseket. Engedjük át magunkat az érzéseknek, és hagyjunk időt a vizsgálódásra. Érezzük, ahogy a víz körbeölel, megtisztít, felfrissít, feltölt energiával. Ezután érezzük át azt, hogy eggyé válunk a víz őselemmel. Maradjunk ebben az állapotban,amig szükséges. Ha már kellően feltöltődtünk és eleget tapasztaltunk, térjünk vissza a fizikai valóságba, de előtte köszönjük meg a víznek az energiát és a tanítást. 
Nagyon sok isten és istennő kapcsolódik a víz elemhez.
A legismertebbek: Isis,

Yamaya,

Poseidon,



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Archívum
Kapcsolat

Webshop
Webshop Button