"Egy boldogabb és spirituálisabb jövőért."

2011. április 30., szombat

Merkúr

               

    A Merkúr Naprendszerünk legbelsőbb és legkisebb bolygója. Keringési ideje rövid, 88 nap alatt kerüli meg a Napot. A Földről nézve a Naptól mérhető legnagyobb szögtávolsága 28.3°.  Tehát, ha a Föld a viszonyítópontunk, akkor a legnagyobb szög amit a Nappal bezárhat 28.3°. Viszonylag keveset tudunk erről a bolygóról. Még egyetlen űreszköz sem térképezte fel a maga teljességében.
   
Merkúr 2
    Felszínét kráterek borítják, nincs természetes holdja és állandó légköre. A Merkúrnak  nagy, vasat tartalmazó magja van és ennek következtében mágneses mezővel is rendelkezik. Hozzá kell tenni, hogy ez a mágnese mező nem túl erős, a Földéhez képest, annak kb 1%-a. Magjának becsült mérete miatt kivételesen nagy a sűrűsége. A felszíni hőmérséklete 90 és 500 K
° (-183 és 427C°) között változik. Ahol a Nap sugarai merőlegesen érik, ott van a legmelegebb és a sarki kréterek mélyén lehet a leghidegebb hőmérsékletet mérni.
Merkúr1
    Már időszámításunk előtti ezredforduló előttről is vannak feljegyzések a Merkúrral kapcsolatban. Annak idején két bolygónak gondolták annak függvényében, hogy napkeltekor vagy napnyugtakor lehetett látni. Előbbit az Apollonnak, utóbbinak a Hermesnek feleltették meg.

A későbbiekben Phütagorasz ébredt rá az igazságra, hogy a két bolygó egy és ugyanaz. A bolygó magyar neve Mercurius istentől jön, aki Hermes római megfelelője.



A Merkúr asztronómiai jele egy kör egy kereszt függőleges szárán, a kör tetején egy félkörrel, ami Mercurius Caduceusának  stilizált változata. A Caduceus Mercurius hírnökbotja, amely köré két kígyó tekeredik. A kereskedelem ősi asztrológiai szimbóluma.
Merkúr asztrológia jele

    Hermes: A görög mitológiában Zeusz és Maja nimfa gyermeke, az istenek hírnöke. Ez volt legfontosabb rangja, de emellett ő volt a pásztorok, utazók, kereskedők, súly- és hosszmértékek istene, az ékesszólás, irodalom, az atlétika és a tolvajok védelmezője. Ezek mellett közismert volt az olümposziak között furfangjáról és ravaszságáról. A költészetet sem vetette meg, és ezért Apollon egyik legközelibb barátja volt.



     A Merkúr a föld-típusú bolygók egyike. Kőzetanyagai hasonlóak a Földéhez.

Magja: - olvadékos,
- viszonylag nagy és vasban gazdag,
- vastartalma nagyobb, mint a naperndszerünkben bármelyik bolygóé
- a Merkúr tömegének nagyjából 42%-a, 
- 600 km vastag szilikátköpeny veszi körül.
- Korai időszakában valószínűleg egyszer egy ütközés alkalmával elvesztette köpenye nagy részét

Kérge: - 100–300 km vastag lehet
- több 100 kilométer hosszú hátságok
- sok kráter
- holdtengerekhez hasonló mélyedések

Pályájának kerülte: 360 000 000 km (2,406 CsE)
Sziderikus keringési ideje: 87,96934 nap (0,2408469 év) (88 nap alatt kerüli meg a Napot)
Minimum pályamenti sebessége: 38,86 km/s
Átlag pályamenti sebessége: 47,36 km/s
Maximum pályamenti sebessége: 58,98 km/s
Holdak: nincs
Egyenlítői sugara: 2439,7 km[2]
Sűrűsége: 5,427 g/cm³
Térfogat:     6,083×1010 km³ (a földi 0,054-szerese)[3]
Tömeg:     3,302×1023 kg (a földi 0,055-szerese)[3]
Merkúr pálya       

            Merkúr mágikus szimbolikája
    A Merkúrnak megfeleltethető istenségek általában közvetítő szerepet játszanak, mert a Merkúr az asztrológiában a kommunikációval áll kapcsoltaban.
Merkúri istenek:
    - Hermes: Görög isten. Az istenek hírnöke, Zeusz és Maja nimfa igyermeke. A pásztorok, utazók, kereskedők, az ékesszólás, irodalom, az atlétika istene és a tolvajok védelmezője. 
Hermész
    - Mercurius: Etruszk istenség, Hermes római megfelelője, de nem teljesen azonos vele.
crudus_2.pdf - Adobe Reader
    - Hermanubis: Hermes és Anubis kombinációja abból az időből, mikor Róma uralta Egyiptomot. Ember testtel és sakál fejjel ábrázolták.
 Hermanubis

    - Anubis: Sakálfejű egyiptomi isten. A halottak kísérője és őrzője. Az Alvilág kapujának őre, aki biztosítja az átjárást a világok között.
Anubis

    - Eshu: A világok közötti kapcsolatot biztosítja, az Istenek hírnöke a Santeriában. Emelett a keresztutak istene is.
Eshu

    -Ellagua, Legba: Az istenek és a halandók közötti hírnökök, a keresztutak istenei. Igazából Eshu formái más afrikai diaszpóra vallásokban. A Vodou-ban Eshu megfelelője Legba.
    -Thoth: Az írás és tudományok egyiptomi istene.
Thoth

Amint láthatjuk a merkúri istenek és ezáltak a Merkúr is a kommunikációval áll szoros kapcsolatban. Ezen istenek foglalkoznak még a kereskedelemmel és az irodalommal is.

A Merkúr féme: Higany. Az alkímisták szerint minden fém őse.
A Merkúr növényei: Mogyoró, majoranna, petrezselyem
Merkúr napja: Szerda
Merkúr órája: Szerdán napfelkelte
Merkúr színe: Narancssárga
Merkúrhoz kapcsolód ünnepe: Ostara/Rügyfakasztó/Tavaszi Napéjegyenlőség. A Merkúré a teremtés, a nemek egyesülése és a tavasz első fuvallata.
Merkúr kulcsszavai: Gyorsaság, kommunikáció, teremtés, gondolkodás, elme, tudatosság, mágia mint tudomány, racionalitás, logika, oktatás, gyógyítás, emberi kapcsolatok, alkímia, szabadság, Nagy Mű.
Merkúr az asztrológiában: A kommunikáció és kereskedelem bolygója, az Ikrek és a Szűz uralkodó bolygója.
Merkúr füstölői: Szantál, tömjén, fahéj, pisztácia

/Darien Ezio Auditore da Firenze/
Ezüstvér














-Nagyon szépen köszönjük a cikket, Darien!
Atomm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Archívum
Kapcsolat

Webshop
Webshop Button