"Egy boldogabb és spirituálisabb jövőért."

2020. május 22., péntek

Bermuda háromszög rejtélye

A Bermuda-háromszög alig néhány tízezer négyzetkilométernyi területén több rejtélyes esemény történt, mint a világ más tájain együttvéve.
A Bermuda-háromszög térségében több ezer ember, több tucat repülőgép, sok száz vízi jármű – a törékeny vitorlástól a húszezer tonnás teherhajóig – tűnt el.
Egy holttestet sem találtak meg, ahogy az eltűnt hajók vagy repülőgépek roncsait sem.



A Bermuda-háromszög a Bermuda-szigetektől délnyugat felé egészen Dél-Floridáig tart, onnan kelet felé addig a pontig, amely körülbelül a Bermudákkal és Puerto Ricóval egy magasságban fekszik a nyugati hosszúság hatvanötödik fokán; onnan pedig vissza a Bermudákhoz.

Nevének eredete:

A Bermuda-háromszög akkor kapta nevét, amikor 1945. december 5-én az amerikai tengerészet hat repülőgépe legénységével együtt eltűnt. Az első öt repülőgép, amely nyilvánvalóan egyszerre járt szerencsétlenül, rutinszerű gyakorlórepülésen volt.


Repülési programjuk egy háromszög volt: a floridai Fort Lauderdale-i tengerészeti támaszpontról 160 mérföldet kelet felé, 40 mérföldet észak felé, és utána délnyugati irányban vissza a támaszpontra.
A területet, amely fölött átrepültek, korábban, “Ördög-háromszög”, “Halál-háromszög”, “Szellemtenger” vagy az “Atlanti-óceán temetője” néven emlegették.
A Bermuda-szigetek lettek a névadók, mivel észrevették, hogy a Fort Lauderdale-ről kiinduló repülő-útvonal legmagasabb pontja a Bermudák magasságában fekszik, és részben azért is, mert úgy látszott, hogy a Bermudák a legészakibb pontja annak a területnek, ahol 1945 előtt és után különös körülmények között hajók és repülőgépek tűntek el.

Már Kolumbusz Kristóf is megtapasztalta a Bermuda-háromszög különös jelenségeit
A Bermuda-háromszög a Nyugat-Indiák európaiak által történt felfedezése óta ismert veszélyzóna. Már a spanyol hajóskapitányok – s persze maga Kolumbusz – beszámolóiból kitűnik, hogy a Bermuda-háromszögben – főként annak nyugati részén – szokatlan elektromágneses vagy egyéb erők hatottak.


Kolumbusz első útja alkalmával, nem sokkal partot érés előtt ízelítőt kapott a rejtelmekből: előbb a víz világított a Bahamák tájékán, aztán feltűnt ama bizonyos tűzgolyó, mely zászlóshajója körül röpködött, mielőtt a tenger alá bukott volna.
A régóta lázadozó legénység lelkesedése még inkább megcsappant, mert az iránytűk is megbolondultak: a kormányosok legnagyobb bosszúságára össze-vissza forogtak.
Kolumbusz további tapasztalatai az akkortájt még névtelen Bermuda-háromszögben mintegy megelőlegezték azokat a későbbi eseményeket, melyeknek a zóna baljós hírét “köszönheti”.


  • 1494 szeptemberében Hispaniola (Haiti-Santo Domingo) partjai közelében tengeri szörnyet látott. Ezt, a korban szokásos hiedelmek rabjaként, vihar előjelének vélte, s lehorgonyzott hajóival.
  • 1494 júniusában egy hirtelen támadt forgószél három hajóját süllyesztette el úgy, hogy “háromszor vagy négyszer megforgatta őket… ám a tenger tükörsima maradt közben…”
  • 1502 májusában, egy újabb expedíció alkalmával Kolumbusz ismét vihart sejtett (nem tudni, megint egy tengeri szörny figyelmeztette-e), ezért engedélyt kért Hispaniola kormányzójától, hogy hajóival lehorgonyozhasson Santo Domingo védett öblében. Ugyanekkor figyelmeztette Boabdilla kormányzót: ne engedje a harminc gályából álló kincsszállító flottát kifutni Spanyolország felé. A kormányzó ügyet sem vetett rá – ennek következtében a flotta huszonhat gályával lett szegényebb. A hirtelen támadt vihar, mely a tenger fenekére küldte őket, a túlélők szerint éppen olyan volt, mint egy ütközet “akárha sortüzek dördültek volna; a levegő puskaporbűzzel volt terhes…”

Az egyetlen hajó, mely Spanyolországig jutott Kolumbusz szerencséjére vagy balszerencséjére – épp az admirális kincseit szállító gálya volt. E véletlen nem szült jó vért az udvarnál. Hat hónappal később újabb, tizenhét gályából álló kincsesflotta veszett oda egy viharban, melyet alighanem szélsőséges mágneses anomália okozott.

Nevezetes eltűnések


  • A Mary Celeste, amelyet 1872 novemberében találtak meg az Azori-szigetektől északra, kifeszített vitorlákkal, de személyzet nélkül. Ez a vitorlás kiérdemelte “a tengerhajózás legrejtélyesebb hajója” címet.




  • Az M. S. Marine Sulphur Queen; 39 fős legénységű, 129 méter hosszú romboló; 1963. február 2-án Dry Tortugas mellett eltűnt. Egy úszómellényen kívül, melyet a 15 mérföldre délre lévő Key West mellett ringatott a tenger, egyetlen nyomot sem találtak.

  • A szintén Cyclops nevű, mangánércet szállító brit hajó, a második világháború alatt az Atlanti-óceán északi részén tűnt el. A közelben itt sem voltak ellenséges tengeralattjárók.
  • KC-135 légi üzemanyagtöltő repülőgép. 1963 augusztusában két ilyen típusú gép tűnt el kb. 300 mérföldre félnyugatra a Bermudáktól.


Időtörés a Bermuda-háromszögben

A Bermuda-háromszögben előforduló rejtélyes jelenségek legkülönösebbike, az időtörés. Épp ez hat a legmegrázóbban egy olyan kultúrában, melynek képviselői szilárdan hiszik: az idő egyenletesen telik.
Bizonyos időegységek elvesztéséről vagy visszanyeréséről elsősorban a repülőgépek személyzete mesélhetne – érthető, hiszen az ő szakmájukban minden perc nagy jelentőséggel bír -, ám feltételezhető, hogy az utóbbi évtizedek egyes rejtélyes eltűnéseiért, is ez a jelenség a felelős.


Bizonyos repülőgépek, miután párazónán vagy sűrű ködön hatoltak át, megmagyarázhatatlan okból a vártnál sokkal korábban értek célhoz. Érthető volna persze a dolog igen erős – pár száz mérföldes óránkénti sebességű – hátszélben, ám ilyen hátszelet az esetek többségében nem észleltek.
Lehetséges az is, hogy a pilóta rosszul becsülte meg a szélerősséget, hogy műszere hibás adatokat szolgáltatott – ám ez a verzió is elhanyagolható az esetek nagy részében.
Néhány incidens körülményeit a lehető legalaposabban kivizsgálták, s arra a következtetésre jutottak, hogy a Bermuda-háromszög egy bizonyos pontját egy adott pillanatban érintő gép utasai és személyzete számára az idő kizökkent medréből, s a járművet néhány percnyire a múltba vagy a jövőbe “dobta” valamely ismeretlen erő.

Az esetek némelyikét meg lehet magyarázni a szokatlan körülményekkel vagy az emberi hibák és a rossz időjárás találkozásával. Sok eset azonban szép időben zajlott le, a kikötő közelében, a part vagy a repülőtér előtt, és — a jelenlegi elképzelések szerint — megmagyarázhatatlannak látszanak.



Könyvajánló:

Filmajánló:






Források:

https://rejtelyekszigete.com/bermuda-haromszog-rejtelyes-eltunesek-tengeren-es-levegoben/


Készítette: Galavics Dóra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Archívum
Kapcsolat

Webshop
Webshop Button