"Egy boldogabb és spirituálisabb jövőért."

2011. május 5., csütörtök

Föld - Őselem


A Föld a négy őselem egyike, Észak égtájhoz rendelhető hozzá, színe a zöld. A Tattwa rendszerben egy sárga négyzet a jele.
 
A Föld elem a stabilitást, születést, halált, állandóságot, szilárdságot, az alapot, az anyagot reprezentálja. A sziklák, a termőföld, a természet, az erdők és a hegyek mind a Föld elem fizikai megtestesítői.

A Föld elem a Szaturnusz bolygó hatása alatt áll. Ezt barnás színe, a halálhoz való kapcsolódása is alátámasztja. A Szaturnushoz való kapcsólódását reprezentálja, ahogy a föld is lehetőséget biztosít a rejtőzködéshez, a barlangok otthon adnak az állatoknak.
Ez az elem magában hordozza a születést és a halált miként növények, gabonafélék kelnek ki, szökkennek szárba a termőföldből, de maradvényaikat is az fogadja magába. Az emberek is a földbe temetik el halottaikat. 

A szilárdság megtapasztalására kiváló példával szolgálnak a hegyek, sziklák. A Föld jelenti a kiinduló anyagot, az alapot, amiből kialakul- születik valami illetve benne van a lehetőség a születésre. Gondolhatunk itt magára a bolygónkra, ami szinten a Föld őselemhez kapcsolódik, hiszen egy stabil alap, amin élet is van, ami otthont ad fajoknak, termékeny földek borítják felszínét. A termékenysége és a születésre való lehetőség miatt a Föld elem a mi felfogásunkban nőies jelleú, gyakran hívják is a természetet Anyatermészetnek vagy Anyaföldnek.

A föld körforgása: A termőföldből kinövő gabonábol készült kenyeret megeszi az ember, miután megemésztette bélsár formájában ürül a természetbe, ami visszakerül a földbe, amiből újra gabona, fű nő ki, és az egész folyamat kezdődik előről.

Földmeditáció
Az alkalmas körülmények megteremtése után belekezdhetünka Föld elemre való ráhangolódásra. Képzeljük el, amint egy masszív, hideg, sötétbarna földrétegben vagyunk. Alattunk, felettünk, mellettünk, minden irányban csak föld van, sötétség és csend. Ebben az állapotban érezzük át ennek az elemnek a milyenségét, ismerjük meg tulajdonságait, válljunk eggyé magával az elemi Földdel. Hagyjunk magunknak elegendő időt ennek átélésére. Miután eleget érzékeltünk köszönjük meg a Föld elemnek a közreműködését és térjünk vissza a fizikai világ valóságába.



Föld jellegű Istenségek: 

Halálistenek: Anubisz, Hádész, Hel
 

Földanya: Gaia


Földistenek: Tu Di Gong, Geb 


 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Archívum
Kapcsolat

Webshop
Webshop Button