FOKHAGYMA
A fokhagyma
az egyik legrégebben használt, és legismertebb gyógynövény. Kiváló fűszer a
magyar konyha egyik meghatározó alapanyaga. A fokhagymát magyar aloénak is
nevezik a sokrétű felhasználhatósága miatt.
Már 10 000 évvel
ezelőtt barlangokban is találtak fokhagyma maradványokat. Az első gyógyászati
javallatot i.e.3000 körül vésték sumér ékírásos táblákra.
Az ókori
Egyiptomban egy egészséges rabszolga férfi 5 kg fokhagymát ért. Tutanhamon
fáraó sírjában is megtalálták a növényt.
A fokhagyma
kiemelkedő helyen szerepel a világ egyik legrégebbi orvosi leírásában, az Ebers-
féle papirusztekercseken, ahol 22 orvosságnak volt az alkotórésze.
Homérosz is
megemlíti az Odüsszeiában, és az ókori görögök is előszeretettel
alkalmazták. Pliniusz 61 fokhagymát tartalmazó orvosságot sorol fel, melynek hatékonyságát a mai orvostudomány is megerősíti.
Gyógyhatása a teljesség igénye nélkül:
·
Erős
antibiotikum.
·
Magas
vérnyomás:
Vérnyomás-és
koleszterin csökkentő, megelőzi a szívrohamot kiváltó vérrögök kialakulását, a
fokhagymában található több vegyületnek- az allicinnek és ajoénnek-
köszönhetően.
·
Cukorbetegség:
Cukorbetegség
esetén is fogyasztható, csökkenti a vércukorszintet. Fontos szerepe van a rák
megelőzésében.
·
Nehézfémek:
Ólommérgezés
esetén a növény segíti az ólom és a nehézfémek kiürülését a szervezetből.
·
Lepra:
Az ókorban
jó eredménnyel alkalmazták a lepra kezelésében.
.
·
AIDS:
Kísérletek
folytak az AIDS kezelésére fokhagymával. A legyengült immunrendszer működésében
jelentős javulást tapasztaltak.
A népgyógyászatban
ajánlják még megfázásra köhögésre, influenzára, lázra, máj, epehólyag és
emésztőszervi problémákra.
PÁSZTORTÁSKA
A mindenütt előforduló gyógynövényt általában értéktelen gaznak tekintik. Pedig gyógyhatása már ismert volt az ókorban is. Az ókori görög és római orvosok hashajtóként alkalmazták. A XVI. században egy olasz orvos vérzés csillapítóként használta.
Az első
világháborúban, amikor egyéb vérzés csillapítok nem álltak kellő mennyiségben a
rendelkezésre, a sebesült katonákat pásztortáska teával itatták.
Felhasználási
módjai:
§ Elsősegélyként a sebre szorítva
elállítja a vérzést, de alkalmazható orr, bél, és szabálytalan méhvérzésekre,
vérző aranyérre és vesevérzésre is.
§
Szabályozza
a vérkeringést, mind alacsony mind magas vérnyomás esetén használható.
§ Lágyéksérv esetén az érintett
felületet pásztortáska tinktúrával ajánlott ecsetelni naponta kétszer.
„Ha már semmi sem használ végtag vagy
izomsorvadás esetén, úgy tedd a következőket: pásztortáskát vágj apróra, öntsd
le gabonapálinkával, tíz napig tartsd a napon vagy a meleg kályha közelében,
majd ezzel a szerrel dörzsöld be naponta párszor a beteg testrészt, valamint
igyál meg négy csésze palástfűteát!"- írja Maria Treben.
Tea készítés:
1 púpozott
teáskanál pásztortáska ,1 liter vízzel leforrázzuk, majd 10 percig állni
hagyjuk.
Pásztortáska-tinktúra:
A tinktúrát
feltétlenül friss gyógynövényből kell készíteni.
A frissen
szedett pásztortáskát, levelestől, szárastól, virágostól, termésestől
vagdaljunk fel, majd lazán töltsük üvegbe, öntsük rá 38-40%-os gabona-vagy gyümölcspálinkát,
hogy teljesen belepje a növényt. Két hétig hagyjuk állni a napon, vagy meleg helyen. Szűrjük le, majd ezt követően hűvös helyen tároljuk.
PARADICSOM
Kedvencem még
a paradicsom, amely finom jellegzetes íze miatt akár önmagában is fogyasztható.
Saláta, illetve ivólé formában is fogyasztható.
Sokan nem is
tudják, hogy - szinte minden nap az asztalunkra kerülő csemege-kiváló
gyógynövény is.
Jótékony hatásait érdemes újra felidézni:
v Ízét, aromáját, a benne lévő szerves
savaknak- tejsav, almasav,
borostyánkősav,
citromsav- és illóolaj tartalmának köszönheti.
v Vitamin tartalma is figyelemre
méltó: A, C, E és K vitamint tartalmaz.
v Az A vitamin serkentőleg hat az
immunrendszer működésére.
Gyógyítja a
bőrt a napégések esetében. Elősegíti az emésztést, az oxálsav tartalma miatt. Nyers
formában érdemes fogyasztani erre a célra. Máj regeneráló hatása is van.
v Vértisztító hatású, ezt a
tulajdonságát kálium tartalmának tulajdonítják. Méregteleníti a szervezetet,
kitisztítja a sebeket.
v Nehezen gyógyuló-és gennyedző
sebekre, pakolásként gyors gyógyulást eredményez.
v A paradicsomban található
bioflavin, a lyconpene rákellenes anyag. Ez a karotin fajta sokkal ellenállóbb
a szabad gyökök ellen, mint a sárgarépa karotinja.
v A lipokin adja a paradicsom élénk
piros színét, emellett hatékony antioxidáns. Nem bomlik el főzés közben. Nemcsak
rákmegelőző hatású hanem a szív és érrendszeri problémákat is megelőzi.
A vegyület
segíti a zsíragyagcserét, erősíti az immunrendszert, szabályozza a sejtosztódást.
Főzve a
paradicsom püréként, vagy ételízesítőként fogyasztható.
Ritkán előfordulhat, hogy valaki allergiás a paradicsomra.
BORÓKA
A spanyol
felfedező Coronadó 1540-ben érkezett a mai Új- Mexikó területére.
Ott
tapasztalta, hogy zuni indián asszonyok borókával gyógyították a méhüket szülés
után. Az ott élő indiánok az európaiaktól függetlenül fedezték fel a boróka
gyógyító hatásait.
A XVII. században
Európában, népszerű vizelethajtó volt. Nikolas Culpeper ajánlotta vízkórra,
pangásos szívelégtelenségre, köhögésre, tuberkulózisra, a menstruáció
meggyorsítására, szülésnél.
Hollandiában
a XVII. században a gin alapanyagaként híresült el.
Használata:
A boróka
illóolaja egy vizelethajtó vegyületet, tepinén -2-ol-t tartalmaz amely növeli a
vese vizelet kiválasztását.
Ajánlják:
v Magas vérnyomásra.
v
Pangásos
szívelégtelenségre.
v
Nőgyógyászati
problémák esetén.
v Ízületi problémák, és köszvény
esetén.
Ajánlott még
önkéntelen vizelet csöpögés esetén, mert a vizeletnek ibolya illatot ad.
Terhesség
esetén nem ajánlott.
Használata
fokozott odafigyelést igényel, kis dózisban, rövid ideig használhatjuk
biztonsággal.
BODZA
Ki ne emlékezne
nagymamája bodza szörpjére? Gyermekkorunk nagy kedvencére.
Az ókortól
kezdve, mint általános hatású gyógynövényt ismerték.
Kereskedelmi
forgalomban is kapható bodza szörp.
Virága, termése
illóolajat tartalmaz.
v Teája
megfázáskor természetes izzasztó és köptetőszer. Mandula és
torokgyulladás ellen régen tejjel leforrázva ajánlották.
v A gyümölcséből készült főzet
elmulasztja a fejfájást.
v A virágzatából készült tea vérnyomás
csökkentő.
v Nyugtató, hashajtó, veseműködést
szabályozó hatású.
v
A virágjában
többek között flavonoidok, szaponinok, illóolajok, vitaminok és cukrok vannak.
v A bodza gyógyhatását a népi
gyógyászat régóta ismeri és használja.
v Tartalmaz A, B, C vitamint, folsavat,
ásványi anyagokat közül pedig: vasat, káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort
Tea készítés: két kis kanál virágot, 2,5dl forró vízzel
forrázzunk le. Ebből 3 csészével igyunk naponta.
Fürdő vagy
borogatásként is alkalmazhatjuk kelések, tályogok, égések duzzanatok
kezelésére.
Készítette:
Csaplár Athéné
Forrás:
DR
Isépy István
Michael Castleman
Maria Treben
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése