„Testünk a kert, akaratunk a kertész.”
(William Shakespeare)
Télen a
szervezetünknek még nagyobb szüksége van a vitaminokra, hogy megerősödjön, és
felkészüljön a vírusokkal szemben. Kiváló gyógynövények, gyümölcsök állnak a
rendelkezésünkre erre a célra.
CSIPKEBOGYÓ
Gyermekkoromban
a nagymamámat sokszor elkísértem csipkebogyót szedni. A bokrok szúrósak voltak , de a
halvány rózsaszín virágok illata még most is az orromban van.
Meg is
kóstoltam az égő piros terméseket.
Az érett termések külső részét lehet fogyasztani, a belső részben szúrós szőrök veszik körül a magokat.
Az érett termések külső részét lehet fogyasztani, a belső részben szúrós szőrök veszik körül a magokat.
A
csipkebogyónak rendkívül magas a C vitamin tartalma, de B1, B2, E, K vitamint is
tartalmaz.
Vitaminok hatásai:
·
C vitamin
Növeli a
szervezet ellenálló képességét a kórokozókkal szemben.
·
B1 vitamin
Feladata az
idegrendszer karbantartása.
·
B2 vitamin
Segíti
a szénhidrátok, fehérjék és a zsírok anyagcseréjét.
·
K vitamin
Kedvezően
befolyásolja a véralvadást. Segíti a csontok növekedését, rendkívül fontos az
idegsejtek egészségének megőrzésében.
·
P vitamin
Kísérő anyag, a C vitaminnal együtt található meg. Csökkenti a vérszegénység
tüneteit, lassítja az öregedési folyamatokat.
Ezen kívül
még pektint, alma-és citromsavat, fehérjét, karotinokat és ásványi anyagokat is
tartalmaz.
Kiváló
teának, de lekvárt is főznek belőle. Igazi vitamin bomba mindkettő a
szervezetnek, a téli időkben. Tea készülhet belőle áztatással és forrázással
is.
KASVIRÁG
Élőhelye eredetileg Észak -Amerika középső része. Az
indiánok sebek gyógyítására és kígyómarásra használták.
1870-ben, egy gyógyszerszállító H.C.F. Meyer
szabadalmaztatta a kasvirágból készült vértisztítót.
A kasvirág egy természetes vírus ellenes anyag, amely
az interferon képződését fokozza. Véd a vírusok, baktériumok és egyéb kórokozók
ellen.
A homeopátiában immunerősítőként alkalmazzák.
Laboratóriumi kísérletek is igazolták, hogy fokozza az
immunrendszer működését.
Antibiotikus hatással rendelkezik, ami hasonló penicillinhez.
Fokozza a T-sejtek termelődését, és a fehérvérsejtek
védekező képességét a baktériumok ellen. Feladatuk a beteg sejtek (pl. vírussal
fertőzött sejtek) felismerése és elpusztítása.
Poliszacharidokat, (arabinogalaktánokat),
kávésav-származékokat (cikóriasavat), illóolajat, alkamidokat és poliineket
tartalmaz.
Kasvirág tea
készítés:
1 teáskanál száraz, vagy 2 teáskanál friss virágot
leforrázunk 3 dl vízzel, 15 percig állni hagyjuk. Ízlés szerint édesítve mézzel
vagy önmagában is fogyaszthatjuk.
Gyökérfőzet:
2 teáskanál szárított gyökeret lassú tűzön 20 percig
főzzük. Naponta 3 csészével ajánlott fogyasztani.
KIVI
Már hosszú
évek óta nálunk is kapható a kivi, amely a kínai nemzet gyümölcse. Számos
pozitív tulajdonsága mellett erősíti az immunrendszert. Rendkívül magas a C
vitamin tartalma, majdnem kétszer annyi, mint a narancsé. Egy kivi fedezi egy
felnőtt napi C vitamin szükségletét. Ezen kívül még E, K, és A vitamint tartalmaz. Boront is tartalmaz, ami segíti a kalcium felszívódását. Kicsi a kalória
tartalma, így a diétázók is gond nélkül fogyaszthatják.
Segít:
·
A krónikus
fáradtság legyőzésében.
·
Erősíti a
csontokat.
·
Csökkenti a
koleszterin szintet.
·
Segíti a
vesék munkáját.
·
Önmagában
fogyasztva, vagy gyümölcssaláta alapanyagént használva is nagyon finom, üdítő
gyümölcs.
Természetesen
ezen kívül még számtalan zöldség, gyümölcs és gyógytea áll a rendelkezésünkre.
Fontos, hogy
a télen is változatosan táplálkozzunk, sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk.
Ne feledkezzünk meg a gyógyteákról sem, melyet édesíthetünk mézzel igény
szerint.
Készítette: Csaplár Athéné
Forrás:
·
Wikipédia
·
Michael
Castleman: Gyógynövény Enciklopédia
--
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése