Bejegyzések

Konyhai fűszernövények gyógyító hatásai

Kép
A konyhai főzések során számos fűszernövénnyel találkozhatunk. De tudjuk-e, hogy milyen gyógyító hatásai vannak ezeknek a kis növényeknek? Rozmaring Az ókori Görögországban néhányan rozmaringkoszorút viseltek, hogy az segítse őket a tanulásban. Egy nemrégiben publikált tanulmány bizonyította is ennek valóságalapját, az emberek ugyanis jobban teljesítettek a memória- és éberségteszteken, mikor a szobában rozmaringolajat párologtattak a vizsgálat közben. Gyakran használják húsok pácolásához is, de az ízén kívül ennek praktikus okai is vannak, a rozmaring ugyanis antibakteriális hatású, ezért megakadályozza a hús gyors megromlását. Zsálya Segíthet megőrizni a memória frissességét és csillapítja a torokgyulladás tüneteit is. A gyógynövényszakértők gyomorproblémákra is javasolják teaként fogyasztva, egy tanulmány pedig azt is megállapította, hogy a zsályának fájdalomcsillapító hatása is van, ha közvetlenül a torokba juttatjuk. Mivel a memóriát is serkenti, korai stádiumban l...

Kasvirág

Kép
A kasvirág az egyik leghatékonyabb természetes immunerősítő növény. A légúti, influenzaszerű, és aszmatikus megbetegedésekben óriási szerepe van. Nem csak az immunrendszer megerősítésében, de a kóros állapotok megelőzésében is nagy a jelentősége. Hatékonyan alkalmazzák allergiás panaszoknál, nőgyógyászati fertőzéseknél, és bőrgyógyászati tüneteknél is. A daganatos betegségek gyógyításánál, a kemoterápiával is szokták kombinálni ezt a széles spektrumon alkalmazható, rendkívül hasznos gyógynövényt. Növeli a hasznos Lactobacillusok számát a vastagbélben. Antivirális és antibakteriális hatása sejtszinten működik, vagyis támogatja az immunsejteket és a falósejteket a szervezetbe hatoló káros organizmusokkal szemben. A fertőzésekért leginkább felelős Streptococcus baktériummal szemben igen hatékony a kasvirág echinakozid nevű hatóanyaga. A növényben olyan hatóanyagok vannak, amelyek a legtöbb fertőzés leküzdésében aktívan részt vesznek. Egyik fő komponense, a poliszacharid sejtregene...

"Elalvó rándulás"

Kép
Tudtad-e? Képzeld el: Életed legjobb álmát álmodod, de a tested hirtelen megrándul és felébredsz. Biztosan veled is megtörtént már ez a jelenség. De miért is ébreszt fel hirtelen a tested? Sokáig kutatták a tudósok, most végre pontos választ kaphatunk rá. Ezzel kapcsolatban több elmélet is született. A jelenséget, hypnick rándulásként nevezik. Régebben az emberek mindenfélére gondoltak. Egy ősi elmélet szerint egy démon fojtogat álmodban. Egy másik elmélet azt sugallja, hogy a hipnick rándulás, amelyet az emberek az álmaikban tapasztalnak, a zuhanás vizualizálása, ébredés előtt. Tudományosabb magyarázat az, hogy az agy álom alkotó területe produkál hirtelen késztetést arra, hogy felébredjünk az általa teremtett álomvilágból. Vannak olyan külső okok, amik növelik a rándulás esélyét, mint például a kávézás, koffein tartalmú italok, és a dohányzás. Lefekvés előtt 1-2 órával nem ajánlott ezeknek a fogyasztása. Kiváltó ok lehet még az alváshiány, és a stimuláns gyógyszerek szed...

Természetes módon a rovarcsípések ellen

Kép
Itt a nyár. Ez az időszak a előcsal minden állatot, köztük a bogarakat, legyeket, szúnyogokat is. Sajnos némelyik csípése nagyon veszélyes lehet, allergiás reakciókat is okozhat. Most itt van néhány gyógymód ezeknek a csípéseknek a kezelésére és a balesetek elkerülésére. A nyár két legnagyobb „ellenségét” a méh/darázs, illetve a szúnyog csípés kezelésére összegyűjtött praktikákat ismertetem. Méhcsípés, darázscsípés Először is a rovarcsípés, és rovarharapás között különbséget kell tennünk. Rovarharapásnál az állat a szájszervével harap meg minket, melynek során betegséget elkaphatunk, de méreganyagot nem juttat a szervezetünkbe. A szúnyog, kullancs, bolha, és pókok csípése valójában harapásnak minősül. A méh-vagy darázscsípés során méreganyag kerül a szervezetünkbe. Ez nem csak helyileg okozhat viszketést, de akár bele is halhatunk, ha allergiás reakció lép fel, mint például szisztémás reakció, anaflaxia. Méh csak egyszer tud csípni, a csípés után a fullánk és kis ...

Vízben oldódó vitaminok

Kép
Előző cikkem folytatásaként, most a vízben oldódó vitaminok fontosságáról írnék. B1-vitamin (tiamin ): Ezt a vitamint fedezték fel elsőként. A tiamin vízben oldódó vitamin, az anyagcserében fontos szerepet játszó B-komplex vitaminok egyike. A B1-vitaminból nagyon kevés raktározódik el a szervezetben, a készletek 14 nap alatt lemerülnek. A megfelelő felszívódás érdekében, folsavval és magnéziummal együtt ajánlott szedni. Nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok és a szívizom egészséges működéséhez. B1-Vitamin forrás Ha nem veszünk magunkhoz elegendő tiamint, hiányállapot alakulhat ki. Ezt más tényezők, mint például a nagymértékű alkoholfogyasztás, vagy a tiamin felszívódásának zavarához vezető folsavhiány is okozhatja. A tiaminhiány legfontosabb jelei: • fogyás, • szív és az idegrendszer működési zavara, • kimerültség, • ingerlékenység, • memória-és alvászavarok, • mellkasfájdalmak, • étvágycsökkenés, • hasi diszkomfort, és székrekedés. Súlyos ese...

Vitaminok- Zsírban oldódó vitaminok

Kép
Habár a tél elmúlt, és nyár közeleg, mégis úgy gondolom, fontos a vitaminpótlásra ügyelnünk, ami a nyári hónapokban még sokkal könnyebben is mehet, mint a zord hideg napokon. De mik is azok a vitaminok? Miért olyan fontosak a szervezet számára? A vitaminok kis molekulatömegű, organikus (szerves) vegyületek, amik a szervezet számára igen kis mennyiségben, de rendkívül fontosak. 1912-ben Kazimierz Funk lengyel biokémikus nevezte el vital amin-nak, vitaminnak. Felfedezési sorrendben először a C- vitamin, majd az A- vitamin, D- vitamin, K- vitamin, E- vitamin és végül a B- vitaminok következtek. Kazimierz Funk ( 1884-1967) A vitaminokat is, akárcsak a gyógyszereket, lehet túl adagolni. Ekkor már a nagy mennyiség nem javítja a szervi a funkciókat, sőt kedvezőtlenül hat az anyagcsere folyamatokra. Kialakulhat vitaminhiányos állapot is, a hypovitaminosis. Ekkor jelentkezhet emésztési zavar, fertőzésekre és gyulladásokra való hajlam és fáradékonyság is. Károsan befolyásolja a vitam...