"Egy boldogabb és spirituálisabb jövőért."

2018. május 28., hétfő

Vízben oldódó vitaminok

Előző cikkem folytatásaként, most a vízben oldódó vitaminok fontosságáról írnék.

B1-vitamin (tiamin):

Ezt a vitamint fedezték fel elsőként. A tiamin vízben oldódó vitamin, az anyagcserében fontos szerepet játszó B-komplex vitaminok egyike. A B1-vitaminból nagyon kevés raktározódik el a szervezetben, a készletek 14 nap alatt lemerülnek. A megfelelő felszívódás érdekében, folsavval és magnéziummal együtt ajánlott szedni.
Nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok és a szívizom egészséges működéséhez.

B1-Vitamin forrás

Ha nem veszünk magunkhoz elegendő tiamint, hiányállapot alakulhat ki. Ezt más tényezők, mint például a nagymértékű alkoholfogyasztás, vagy a tiamin felszívódásának zavarához vezető folsavhiány is okozhatja.

A tiaminhiány legfontosabb jelei:

fogyás,
szív és az idegrendszer működési zavara,
kimerültség,
ingerlékenység,
memória-és alvászavarok,
mellkasfájdalmak,
étvágycsökkenés,
hasi diszkomfort, és székrekedés.

Súlyos esetben, B1-vitamin hiánya a beriberi nevű betegséget is okozhatja, mely igen gyakori a „harmadik világban”, ahol a fő élelemforrás a hántolt rizs, és az emberek nyers halat is fogyasztanak. A beriberi betegség két formája ismert, a száraz és nedves. A száraz beriberi esetében a lábujjak zsibbadnak, lábikragörcs és lábfájdalmak jelentkeznek.
A keringési rendszer beriberi megbetegedése (nedves beriberi) kétféle lehet. Az egyik típusnál szapora lesz a szívverés, a beteg erősen izzad, bőre felforrósodik. A betegség előrehaladtával szívelváltozások jelennek meg. A második típus a Shoshin-betegség, mely nagyon ritka. A tünetek igen hirtelen jelennek meg, napok, sőt órák alatt a keringés teljes összeomlásához vezethet.

Beriberi betegség körmön.

Forrásai:

az élesztő, az élesztőkivonat és a máj,
olajos magvak,
barna kenyér,
szárított lencse,
tojássárgája.

Habár a vízben oldódó vitaminokból a felesleg a vizelettel kiválasztódik, a nagymértékű – a napi ajánlott mennyiség 100-szorosa – túladagolás mérgezéshez vezethet. A túl sok tiamin bénítja a légzőszervrendszert, mely nehézlégzéshez, általános gyengeséghez, szapora pulzushoz, fejfájáshoz, ingerlékenységhez vezethet. Extrém esetben a túladagolás halálos lehet. Túl sok B1-vitamin fogyasztása a többi B-vitamin szervezetből való kiürülését eredményezheti.

Érdekesség:

Újabb kutatásoknak köszönhetően, a B1-vitamin kiegészítők segítségével megelőzhető vagy késleltethető az Alzheimer-kór megjelenése. Segít azokon is, akik az idegrendszer más megbetegedéseiben szenvednek, mint pl. szklerózis multiplex, depresszió, szorongásos zavarok és ideggyulladás.
Előzetes állatkísérletek azt sejtetik, hogy a B1-vitamin egy speciális formája megelőzi azt az idegkárosodást, mely gyakori a cukorbetegek körében. Ez az elváltozás vakságot, veseelégtelenséget és szívinfarktust okozhat.

B2-vitamin (riboflavin):

1932 óta ismert, ekkor izolálták először az élesztőgombából. Nélkülözhetetlen tényezője a megfelelő sejtlégzésnek.
Előnyösen hat a szervezet növekedésére, a szaporodásra, a bőr, köröm és haj növekedésére. Javítja a látást, megelőzi a nyálkahártya-gyulladások kialakulását. Segíti a szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok anyagcseréjét.

Forrásai:

tej-és tejtermékek,
máj,
hús,
zöldségfélék,
teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruk.

Hiánya, amelyet leggyakrabban elégtelen táplálkozás okoz, – a szájzug nyálkahártyájának berepedéséhez, bőrelváltozásokhoz (vöröses, hámló területek, zsíros faggyúval telt szőrtüszőkkel) vezet. Tünetei esetenként szédülés, gyomor-és bélbántalmak lehetnek.
Túladagolástól, még nagyobb mennyiség bevitele után sem kell aggódni (>100 mg), esetleg viszketés, zsibbadás, égő érzés jelentkezhet.

Szőrtüsző gyulladás

B3-vitamin (niacin):

1950-es években fedezték fel. Nagyon fontos szerepet játszik a sejtlégzésben résztvevő enzimek működésénél.
Forrásai ugyancsak a húsok, máj, teljes kiőrlésű termékek. Kivétel a kukorica.

Hiánya – amely leggyakrabban az egyoldalú, kukoricán alapuló táplálkozásra vezethető vissza – a pellagrának nevezett, szájnyálkahártya-, nyelv- és bőrgyulladással, hasmenéssel, zavartsággal és memóriazavarral járó betegséget okozza.

Memóriazavar

A B3-vitamin emeli a jó (HDL-) koleszterinek szintjét (akár 15-35 százalékkal is), és csökkenti a trigliceridszintet, valamint kismértékben az LDL-koleszterinszintet.

Segít az Alzheimer-kór kialakulásának megelőzésében.

Érdekesség:

Egy későbbi vizsgálatban simvastatint szedő, magas koleszterinszintű szívbetegek kiegészítésként niacint is kaptak: az eredmények szerint csökkent náluk az infraktus és a stroke kockázata is.

Stroke

Egy másik tanulmányban azt találták, hogy infarktuson átesett férfiaknál a gyógyszeres kezeléssel kombinált niacin csökkentette a második infarktus kialakulásának kockázatát.

Volt olyan tanulmány is, ahol sztatinokkal szedették együtt a nikotinsavat, és nem találták kedvezőbbnek, mint amikor valaki csak a gyógyszert szedte.


 B4 vitamin (folsav):

A B4-vitamin elengedhetetlen a terhesség korai szakaszában hiszen az embrió gerincfejlődése csak B4-vitamin jelenlétében tud hibátlanul lezajlani. A B4-vitamin pótlása várandósság esetén kiemelten fontos.

Nyitott gerinc

Kulcsfontosságú szerepe van:

• a fehérvérsejtek, vörösvérsejtek, vérlemezkék képzésében,
• aminosavak, nukleinsavak anyagcseréjében,
• gyomor, bélrendszer, szájnyálkahártya épségnek megőrzésében.

Hiánya, amelyet elsősorban konyhatechnikai veszteség (hosszú idejű főzés) és felszívódási elégtelenséget okoz,vérszegénységhez vezet.
Becslések szerint a magyar lakosság körében a folsavhiány előfordulása elérheti a 20%-ot.

Bár a folsav nagy dózisban sem toxikus, kiegészítésképpen legfeljebb napi 1000 mg (1 mg) fogyasztása ajánlható, mert e fölötti dózis zavarhatja egyes gyógyszerek hatását, és elfedheti pl. a B12-vitamin-hiány tüneteit.

B5-vitamin (pantoténsav):

Ezt a vitamint 1931-ben fedezték fel. Elnevezése a görög „panthoten” (mindenütt) szóra vezethető vissza, mely arra utal, hogy a B5-vitamin nagyon sok élelmiszerben megtalálható.

Az úgynevezett koenzim-A alkotójaként számos energia felszabadító vagy felépítő jellegű biokémiai reakciót szabályoz. A pantoténsav hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez és a normál mentális teljesítményhez. Segít megőrizni a bőr és a haj egészségét, stimulálja a nemi hormonokat és a kortizon kiválasztását.

Egészséges haj

Legfőbb természetes forrásai a korpa, hal, baromfi, teljes kiőrlésű lisztek, joghurt, hüvelyesek, tojássárgája, vese, máj, élesztők és a brokolli.

Hiánya fáradékonyságot, fejfájást, émelygést, alvászavart, súlyosabb esetben a végtagok zsibbadását, izomgörcsöket okoz. Megfelelő vegyes táplálkozás mellett emberben klinikai hiányállapot ritkán alakul ki, de megerőltető fizikai aktivitás, tartós stresszhelyzet azonban ehhez vezethet.

B6-vitamin (piridoxin):

Az enzimek és koenzimek számos idegrendszeri ingerület-átvivő anyag termelődéséhez szükségesek. A B6-vitaminnak szerepe van a terhességi hányinger csillapításában, görcsoldó hatású, az emésztőrendszer, az ideg- és immunrendszer megfelelő működéséhez, valamint a hemoglobin-szintézishez szükséges.

Idős embereknél és alkoholistáknál gyakoribb. Gyulladásos megbetegedésekben, 1-es típusú cukorbeteg nőknél, májbetegségekben, rheumatoid arthritisben és HIV-fertőzötteknél sokszor lehet alacsonyabb B6-vitaminszintet találni. Egyes gyógyszerek, például epilepszia elleni, TBC-elleni szerek, egyes szteroidhormonok szintén negatívan befolyásolhatják a szervezetben a vitamin szintjét.

Alkoholizmus

Heveny mérgezést nagy dózisban sem okoz. Felnőtteknél 200 mg hosszantartó szedése kapcsán idegrendszeri mellékhatásokat észleltek. Gyermekeknél ilyen adat nem ismert, mivel azonban a B6-vitamint hányingercsillapítóként is alkalmazzuk és sok háztartásban megtalálható gyógyszer, gondoskodni kell róla, hogy gyermek ne férhessen hozzá.

B12-vitamin (cianokobalamin):

Nagyon fontos szerepet játszik a sejt növekedésben, sejtosztódásban, és a vérképzésben.

Nagyon jó forrásai az állati eredetű táplálékok:

kefir,
joghurt,
sajtok,
húsok, máj, vese,
tojás,
hal.

A növények nem tartalmaznak B12-vitamint.

Hiánya vészes vérszegénységhez vezethet. Hiánybetegsége vegyes táplálkozás mellett ritkán lép fel, mert a szervezet raktárai hónapokra elegendőek.

Vérszegénység

Az emberi vastagbélben élő baktériumok képesek lennének B12-vitamin képzésére, de sajnos onnan nem tud bekerülni a véráramba.
A vitamin féléletideje igen hosszú (1-2 év), így csak lassan vezet vérszegénységhez, illetve tüneteket is későn ad.
A B12-vitamin hiánya kialakulhat nem megfelelő mennyiségű bevitele esetén (pl.: vegetáriánus étrend), vagy ha a felszívódásában zavar alakul ki (intrinsicfaktor-hiány, gyomoreltávolítás, bélbetegség), vagy fokozott felhasználódás (bélférgesség), illetve fokozott igény (terhesség, szoptatás, dohányzás, alkoholfogyasztás) miatt.

A B12-vitamint szájon át történő alkalmazás során nem lehet túladagolni.

H-vitamin (biotin):

A biotin a zsírok és a szénhidrátok anyagcseréjéhez nélkülözhetetlen enzimalkotó. A bélbaktériumok állítják elő.

Kiváló biotinforrás a máj, vese, tojássárgája, tej, tejtermékek, hüvelyesek, zöldségfélék, dió, sörélesztő.

Nélkülözhetetlen a normális szénhidrát-, zsír- és fehérje-anyagcseréhez, a bőr egészséges állapotának fenntartásához, szerepe lehet a kopaszodás és az őszülés lassításában, enyhítheti az izomfájdalmakat, csökkentheti a bőrproblémákat.

Őszülés, hajhullás

Hiánya esetén étvágytalanság, bőrgyulladás, a szőrzet kihullása, zsíranyagcsere-zavarok, izomfájdalmak jelentkezhetnek. Túladagolás tünetei eddig nem ismertek.

C-vitamin (aszkorbinsav):

Története:

A C-vitamin hiányakor kialakuló betegség, a skorbut, az egyik legrégebben ismert hiánybetegség, már a 16. század elején leírták.

Skorbut

Ez a betegség nagy pusztításokat okozott háborúk és éhínségek idején, illetve a hajósnépeknél. Egyes hajósnépek felismerték, hogy a gyümölcsöt is tartalmazó étrend a hosszú hajóutakon segít a skorbut megelőzésében. Csak 1912-ben tengerimalacokon végzett kísérletek során sikerült igazolni, hogy a skorbut valóban hiánybetegség. 1920-ban C-vitaminnak nevezték el azt a tápanyagkomponenst, amelynek hiánya a skorbutot okozza.

1937-ben Szent-Györgyi Albert orvosi Nobel díjat kapott, a C-vitamin biológiai hatásának tanulmányozása miatt.

Szent-Györgyi Albert (1893-1986)

Az egyik legismertebb vitamin. Nélkülözhetetlen a kötőszövetek, a csontszövet, a fogak képződéséhez, a sebgyógyuláshoz, és számos más anyagcsere-folyamathoz, pl. a vas felszívódásához. Rák megelőzésében is fontos szerepet játszik.
A bioflavonoidok a C-vitaminnal együtt szedve szinergikus hatást fejtenek ki. Ez azt jelenti, hogy erősítik egymás hatását, így együttesen az alábbiak jellemzők rájuk:

  • baktériumölő és keringésserkentő tulajdonságokkal rendelkeznek
  • segítik az epe termelését, mérséklik a koleszterinszintet
  • megakadályozzák a fogínyvérzést
  • segítenek az ödéma kezelésében
  • hasznosak sportsérülések esetén, mivel a vérzést mérséklik és fájdalomcsillapító hatásúak

Természetes forrásai:

zöldpaprika,
saláta,
brokkoli,
kelbimbó,
burgonya,
csipkebogyó,
friss gyümölcsök.

C-vitamin forrás

Enyhébb C-vitamin-hiányra utal a folyamatos fáradtság- és gyengeségérzet, az ingerlékenység, az étvágytalanság és a súlyvesztés. Fokozott C-vitamin-igénnyel jár a szellemi és fizikai igénybevétel, a lázas állapot, a stressz, a betegségek, műtétek utáni lábadozási időszak.

Az öregedés folyamata pedig önmagában figyelmet igényel. Ezek mellett a C-vitamin étrend-kiegészítőként való szedése hasznos lehet még a következő betegségek megelőzésében és kezelésében:

Pattanások
Alkoholizmus
Alzheimer-kór
Asztma
Autizmus
Depresszió
Cukorbetegség
Magas vérnyomás
Parkinson-kór
Rossz sebgyógyulás
Gyakori megfázás vagy fertőzés
Tüdőbetegségek

Nagyon fontosnak tartom, hogy odafigyeljünk a rendszeres vitaminpótlásra, a túladagolás elkerülésére, hiszen ezzel boldogabb, egészségesebb jövőt biztosíthatunk magunknak.
Együnk minél több gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű pékárukat-akár otthon készítve-, húsokat, halat.

Élj egészségesen!



Források:

  • http://www.beres.hu/beres/vitamin_abc/vizben_oldodo_vitaminok
  • http://www.vital.hu/b1-vitamin-tiamin
  • https://dietless.hu/c-vitamin-aszkorbinsav-az-alapvitamin/
  • http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/


Készítette:

Galavics Dóra




2018. május 24., csütörtök

Vitaminok- Zsírban oldódó vitaminok

Habár a tél elmúlt, és nyár közeleg, mégis úgy gondolom, fontos a vitaminpótlásra ügyelnünk, ami a nyári hónapokban még sokkal könnyebben is mehet, mint a zord hideg napokon.

De mik is azok a vitaminok? Miért olyan fontosak a szervezet számára?

A vitaminok kis molekulatömegű, organikus (szerves) vegyületek, amik a szervezet számára igen kis mennyiségben, de rendkívül fontosak. 1912-ben Kazimierz Funk lengyel biokémikus nevezte el vital amin-nak, vitaminnak. Felfedezési sorrendben először a C- vitamin, majd az A- vitamin, D- vitamin, K- vitamin, E- vitamin és végül a B- vitaminok következtek.

Kazimierz Funk ( 1884-1967)

A vitaminokat is, akárcsak a gyógyszereket, lehet túl adagolni. Ekkor már a nagy mennyiség nem javítja a szervi a funkciókat, sőt kedvezőtlenül hat az anyagcsere folyamatokra. Kialakulhat vitaminhiányos állapot is, a hypovitaminosis.
Ekkor jelentkezhet emésztési zavar, fertőzésekre és gyulladásokra való hajlam és fáradékonyság is. Károsan befolyásolja a vitaminok felszívódását és beépülését a dohányzás, ugyanis a dohányfüsttel bekerülő anyagok egy része -kadmium- megköt egyes vitaminokat (főleg a C- vitamint). Az alkoholisták emésztőrendszere folyamatosan gyulladt, majd sorvad állapotban van, így elégtelen az emésztő- felszívó mechanizmusa. A fertőzések, fertőző betegségek, a gyulladásos állapotok, a gyakori hányásos és hasmenéses állapotok, és az élősködők jelenléte-mivel kivonják a maguk számára a vérből és a testnedvekből a számukra szükséges vitaminokat-, szintén gátolják a vitaminok felszívódását és beépülését a sejtekbe.

Torok gyulladás

A vitaminozott élelmiszerek és vitamintabletták nem mindig jelentenek garanciát arra, hogy elégséges vitamin szívódik fel a szervezetbe. Ha nincs szükség gyors, mesterséges vitamin pótlásra (pl. betegség, stressz, terhesség, túlterheltség, éhezés, kialakult hiányállapot miatt), akkor a vitamintabletták által a szervezetben vitamin - túlkínálat alakulhat ki, a bélcsatorna falában működő vitaminfelvevő mechanizmusok működése a túlkínálat miatt csökken, a vese és máj vitaminkiürítő funkciója pedig erőteljesen növekszik. Így amikor a feleslegesen bevett vitamin tabletták beszedését abbahagyjuk, az egyensúly felborul, és relatív hiány alakulhat ki az adott vitaminból vagy vitaminokból. A vízben oldódó vitaminokat naponta kell biztosítani a szervezet számára (lehetőleg természetes vitaminforrásokból), mert a vese kiüríti a felesleges mennyiséget, azaz a szervezet nem képez tartalékot belőlük. A zsírban oldódó vitaminok azonban raktározódnak, így kevesebb mennyiség is biztosítja a szükséges mennyiséget.

Vitamin tabletták

A-vitamin:

Az A-vitamint a látás vitaminjaként ismerjük, de fontos szerepet tölt be a bőr és nyálkahártyák épségégének megőrzésében is. Provitaminja a karotin, ami jelen van a színes főzelékfélében, a tojássárgájában, a vajban, a halolajban, a húsokban és a májban is.
Az A- vitamin véd a fertőzésekkel szemben, védi a hámsejteket (bőr, valamint a gyomrot, légutakat, bélcsatornát, belső üregeket védő nyálkahártya). A- vitamin hiányában farkasvakság (amikor szürkületben vagy gyenge világítás esetén látászavar következik be), a bőr repedezettsége és szárazsága, illetve a haj korpásodása és a haj-köröm töredezése jellemző.
Hiányállapot akkor léphet fel, ha valamely súlyos betegség miatt hosszú ideig vénás infúziós táplálásra szorulunk, vagy ha zsír felszívódási betegségben szenvedünk. A- vitamin bevitelre a koleszterinszintet csökkentő gyógyszerek szedése mellett szükség lehet, a fogamzásgátló gyógyszereket szedő hölgyeknek azonban kevesebb A- vitamin felvételre van szükségük.


A-vitamin forrás

Túladagolás esetén: 

fejfájás,
hasmenés (vastagbél széklet)
bőr besárgulása,
bőrgyulladás,
ízületi fájdalom,
májkárosodás
magzat fejlődési rendellenesség
agynyomás fokozódás-fejlődés visszamaradottsága

D-vitamin:

A D-vitamin életfontosságú, csecsemő- és gyermekkorban az angolkór, öregkorban pedig a csontritkulás megelőzésében. A csontvelő vérképzéséhez, az immunrendszer jó működéséhez, a daganatok megelőzéséhez is szükséges, valóságos hormonszerű hatással bír az emberi szervezetben.
Csak az aktív D-vitamin tudja kifejteni hatásait, így fokozza a kalcium-ionok felszívódását a bélben, a csontképzést, a foszfátok és bizonyos aminosavak visszaszívódását a vesékben.
Hiánya egyben ízületi gyulladásra, ízületi merevségre való hajlamot, és görcskészséget eredményez, jellemző tünet lehet még a hátfájás, fogszuvasodás, fáradtság, levertség, és a haj fokozott hullása.

"O" láb

A D-vitamin hiánya gyermekkorban tarkótáji izzadást, kopaszságot, étvágytalanságot okozhat. Az angolkór különböző tünetei a: deformitások, a koponya ellaposodása, és deformálódása.
Tátongó nagy kutacs, kocka alakú koponya is kialakulhat.
Az alsó végtag elgörbül, „O” vagy „X” láb alakul ki. Rachitis-es csuklóduzzanat, a bordákon olvasószerű porcduzzanat látható, de, gerinctorzulások is jelentkezhetnek.

D- vitamin táplálék-forrás: leginkább a tojássárgája, vaj, tejszín és a csukamájolaj, szardíniakonzerv, vitaminozott margarinok, csiperkegomba, zabpehely, búzacsíra, élesztő.

D-vitamin forrás

Érdekesség: Angliában, (mivel kevesebb a napfény és esős, ködös időben nő a D- vitamin igény) gyakori volt a csecsemők és kisgyermekek esetében a rachitis, melyek a csontok eldeformálódásával járt. D- vitamin pótlásával és megfelelő mennyiségű (és megfelelő időben való) napoztatással kivédhető ennek a kóros állapotnak a létrejötte.

A D-vitamin hiányos állapot megelőzésére Vigantol cseppet adnak a csecsemőknek, és gyermekeknek. 0-1 éves korig napi 1 Vigantol csepp ajánlott.

Napi 20 perc napozás (április-október) elég a napi D-vitamin szükséglet pótlására. Hiába vagyunk többet a napon, nem képződik több D-vitamin, a naptejek viszont gátló hatással vannak a vitamin képződésére.

Különösen figyelnünk kell a november 1-másrcius 30-ig tartó időszakra, hogy pótoljuk a szükséges D-vitamint.

Túladagolás:

vesekárosodás
csontosodási zavar
aortaszűkület
magas vérnyomás


E-vitamin:

Az E-vitamin antioxidáns hatású, fontos szerepe van a sejtfal, a hajszálerek és az izmok egészséges szerkezetének és működésének megőrzésében. A máj elzsírosodásával (és a máj mérgek okozta elfajulásától) szemben is védőhatást fejt ki. Az E- vitamin csökkenti a vér koleszterinszintjét, szerepe van a szaporodóképesség (spermaképzés, megtermékenyülés, magzatkihordás) folyamatában.

E-vitamin forrás

Az E-vitamin gyógyító erejét használják: 

meddőség
szexuális problémák
menstruációs zavarok
koraszülés
szív-és érrendszeri betegségek
bőrproblémák (hegesedések)
foglazulás

Az E- vitamin hiánya lassú sebgyógyulást, fáradékonyságot, izomtónus-veszteséget, és csökkenő nemi vágyat eredményezhet.

E- vitamin táplálék-forrás: a gabonafélék csíraolajában (tök vagy napraforgó), a zöld növényekben-főzelékfélében, a húsban, a májban és a tojásban, homoktövisben, szójában, csipkebogyóban, gesztenyében, dióban, mogyoróban, mandulában, mákban található meg.

K-vitamin:

A K- vitaminnak egyes véralvadás-aktív fehérjéknek az előállításában (szintézisében) van szerepe. Elősegíti a máj méregtelenítő funkcióját is. K- vitamin hiánya esetén a vér protrombinszintje (véralvadási faktor) csökken és vérzékenység alakul ki, illetve spontán agyvérzés is felléphet, ezért profilaktikus adása a szoptatott csecsemőknek ajánlott.
Túladagolásával sárgaság, agyi károsodás jelentkezhet a vörös vérsejtek fokozott szétesése következtében.

K-vitamin forrás: zöld növények (kelkáposzta, borsó, fejes saláta, káposzta, paraj), tejtermékek, és máj, a sütőtök, a paradicsom, a paraj, kelkáposzta, káposzta, a lucerna, és a tengeri hínár.


K-vitamin forrás

Források:

  • http://taplalkozas.bioenergetikus.hu/vitamin.php
  • http://www.egeszsegtukor.hu/noi-tukor/131-erdekesseg-a-vitaminokrol.html#content
  • https://www.veol.hu/eletmod/ne-vigyuk-tulzasba-amit-a-vitaminokrol-tudni-erdemes-1819884/

Készítette: Galavics Dóra

2017. augusztus 24., csütörtök

Sebgyógyítás természetes módszerekkel


" Áspis, kerekes, útifüves, leveles..."

A bőr választja el, és védi az embert a külvilágtól. A sérülései ennek a védőrétegnek olykor tudatosan,-például műtét során- de előfordul, hogy balesetek következtében történnek.
A test arra törekszik, hogy a sebeket minél előbb eltávolítsa. Ám ennek a folyamatnak a gyorsaságát több tényező is befolyásolhatja.

A sebgyógyulást negatívan befolyásolja:
-helytelen táplálkozás miatt kialakult vitamin-és fehérjehiány
- cukorbaj
- érszűkület, vagy vénás elégtelenség miatt fellépő vérellátási zavarok
- nyugtalan láb szindróma
- gyógyszerek-kortizon, véralvadás gátlók

Az életkor is fontos szerepet játszik a seb gyógyulásánál. Az idősebb embereknél a sebek lassabban hegednek be, mint a fiataloknál. A gyógyulás folyamatát befolyásolja az is, hogy milyen a seb jellege, állapota, hol helyezkedik el, és milyen módon látták el a keletkezése után.



Sebkezelés kristálycukorral

A cukor sebgyógyító hatásának tudományos magyarázata: Minden mikroorgazmus különböző, de fajtánként meghatározott mennyiségű vizet igényel az életben maradáshoz. A cukor vízelvonó hatással rendelkezik, így a sebre helyezve elvonja a vizet a baktériumok elől, így azok elpusztulnak.

A kristálycukor sebekre történő alkalmazásának előnyei:

1. Gyors antibakteriális hatás
2. Gyors gyulladás és oedema csökkentő hatás
3. Fájdalomcsökkentő hatás
4. Fokozott sebtisztító hatás, a nekrotizált szövetek "ellökődésének" elősegítése
5. Dezodoráló hatás
6. Fokozott szövetképzés és epithelializáció
7. A seb felületén igen gyorsan fehérje-tartalmú védőréteget képez
8. Meggyorsított sebgyógyulás
9. Olcsó és mindenhol kapható

A kristálycukor a következő típusú esetek kezelésére alkalmas

Fertőzött műtéti sebek kezelésére
Autóbalesetek után, a "lenyúzott" végtagok kezelésére
Fertőzött, trauma okozta sebekre (Staphylococcus, Streptococcus, Enterobacter, E.Coli, Klebsiella, Pseudomonas, Clostridium perfringens, Corynebacterium, Serratia fertőzésekre.)
Diabetes okozta fekélyek, decubitus okozta sebek kezelésére
Peritonitis kezelésére, a hasüregben
Mellkasi fertőzések kezelésére
Mindenhol, ahol a szövetek életképessége kétséges
Égési sebeknél, ahol nagy felületű a bőrhiány
Bőrátültetés előkészítésére
Felfekvésekre
A szöveti ödéma csökkentésére (paraphimosis, méhelőesés)



Sebgyógyítás Aloé veraval

Az aloé gélállományának leginkább gyulladáscsökkentő, gombaölő, antibiotikus és regeneráló hatását használjuk ki. Felgyorsítja a napégés által okozott sérülés gyógyulási folyamatát. A növénynek magas az enzimtartalma, ezért ritka és értékes enzimforrásnak számít. Az enzimek alapvető fontosságúak a szervezet számára, mind a tápanyag-felszívódási, mind a méregtelenítési folyamatokban játszott szerepük miatt.  Magas vitamintartalma miatt biztosítja az idegrendszer védelmét, és erősítését is.
Az aloéból kivont friss gél megfelelő a külsőleg történő alkalmazásra, és erre az otthon termesztett növényt is fel tudjuk használni. A növény külső, húsosabb leveleiről éles késsel vágjunk le egy darabot, és szabadítsuk meg a külső bőrszövettől. A levél belsejébe található víztiszta, kesernyés szagú és nyálkás gélállományt közvetlenül rákenhetjük a kezelendő bőrfelületre, melyet előtte tisztítsunk meg.
Kitűnő vérzéscsillapító, fertőtleníti a sebet és gyorsítja a sebgyógyulás folyamatát. A kozmetikai ipar a gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatása mellett a bőr regenerálódását, hámosodását segítő tulajdonságát használja ki a különféle bőrápoló szerek hatóanyagaként.



Sebgyógyítás homoktövissel

1.Gyulladásgátló

A homoktövisnek rendkívül jó a gyulladáscsökkentő hatása. A homoktövis magolaj belsőleges fogyasztásával normalizálható a faggyútermelés, ami megszünteti a pattanásokat, de akár meg is előzhető ezzel a készítménnyel.

2. Fagyási és égési sérülésekre

Mivel gyulladáscsökkentő, és hámosító hatású, ezért kötésekbe szoktak tenni homoktövis olajat, és úgy fedik le a sérült bőrt. Emelett szövetregeneráló, így a hegekre is jó hatással van.

3. Vitiligo

A vitiligo a bőr festékhiányos állapota. A csökkenő melanin termelés miatt a bőrön kisebb nagyobb részeken kialakul a festékhiány. Kialakulásának okai lehet például az immunrendszer gyengesége, autoimmun betegségek, stressz, napégés, de a genetika is szóba jöhet. A húsolaj és a magolaj együttes szedésével tudjuk a melanin termelést serkenteni.

4. Rosacea

Az arc bőrének idült, értágulatokkal, majd különösen az orron élénkvörös papulákkal járó gyulladásos bővérűsége. A bőr gyulladásos fázisában nyugtató hatással is bír, és emellett fertőtlenít is. Külsőleg és belsőleg is alkalmazhatjuk a hatékonyság fokozására.

5. Seborrhoeás dermatitisz

A homoktövisnek leginkább a levélteája az, amit külsőleg tudunk alkalmazni a tünetek enyhítésére. A levelekből teát főzve a fejbőr öblítésével, illetve a homoktövis olaj bedörzsölésével is segíthetünk az állapoton.



Sebgyógyítás mézzel:

A méznek, sebfertőtlenítő, sebgyógyulást gyorsító hatása van.
A méz nyílt sebekre, horzsolásokra, vágásokra, égésekre vagy fekélyekre alkalmazható, ami elősegíti a seb száradását, illetve gyógyulását is. Megakadályozza a fertőzés elterjedését.
A seb úgy gyógyul be, hogy csak minimális heg marad rajta.
A méz gyulladást csökkentő hatása - gyulladt sebek kezelése
A méz magas természetes cukortartalmának köszönhetően megszünteti a gyulladást és csökkenti a sebekben található folyadék mennyiségét. Ez az ozmózis folyamat. A méz megakadályozza a baktériumok szaporodását, ami savas kémhatásának, illetve egy enzim működésének köszönhető, amelyik hidrogén-peroxidot termel. Ezek segítségével nedves és védett marad a seb környéke, ezáltal gyorsan gyógyul és a hegesedésre való esély is csökken.
Égési sérülések kezelése házilag, mézzel
Ha az égési sérülést azonnal bekenjük mézzel, akkor csökken a vízhólyag megnagyobbodásának, kialakulásának az esélye. Gyorsítja a szövetek regenerálódását.

Minden méz rendelkezik sebgyógyító hatással, de kiemelkedő a levendulaméz sebgyógyító hatása.



Cickafarkfű

Összemorzsolt friss levele elállítja a sebbel együttesen jelentkező kisebb vérzéseket, sebekre pedig borogatásként használjuk.


Utifű 

Az utifű kiválóan alkalmas torok öblögetésére, de gyógyítja a sebet, szemölcsöt is. A lándzsás útifű jó baktériumölő, gyulladáscsökkentő, és sebgyógyító, ezért összezúzott levele hasznos gyógyír lehet rovarcsípések, kisebb égési sérülések esetén.  vágott és gennyes sebekre, nehezen gyógyuló fekélyekre és vérzéscsillapításra használta. Az útifű friss levelét nehezen gyógyuló sebekre szokás tenni: fertőtleníti, összehúzza, bezárja a sebet, elősegíti a véralvadást.

Borogatás és gargarizálásra: Csészénként 2 tk. szárított lándzsás útifüvet leöntünk hideg vízzel, gyakori kevergetés mellett 1 órán át állni hagyjuk. Alkalmazható a száj és toroknyálkahártya, illetve a bőr gyulladásainak kezelésére.

Friss levélpép: fog-, fej-, fülfájás esetén, nyílt sebek, csípések, kígyómarás kezelésére használják.



Farkasalma

Ellenállást fokozó gyógynövény, nagy felületű sebek gyógyulását is elősegíti, anélkül, hogy fertőzés lépne fel. Csak külsőleg, gennyes sebeknél, fekélyeknél, daganatoknál. Belsőleg semmiféle betegség ellen nem indokolt. Forrázatát sömör, ótvar, ekcéma ellen, valamint nehezen gyógyuló sebek, gyulladásos testrészek borogatására alkalmazzák. Fürdőként is használatos.
Régen a lovak nyeregtől feltört sebeire farkasalma leveleket tettek, vagy a növény gyökeréből készült porral hintették be.



Körömvirág

 A körömvirág krém, amely kiváló sebgyógyító és gyulladásgátló, valamint bőrfiatalító tulajdonságokkal rendelkezik.
Lehorzsolt, berepedt, megégett, leforrázott, irritált és gombás bőr, vénás fekély, ekcéma, viszketés, pattanások, visszérgyulladás, makacs hegek és nyílt sebek – csupán a legfontosabb elváltozások és betegségek, amelyek a körömvirág krém segítségével orvosolhatók. Ha pedig mindez nem lenne elegendő, a szinte bárhol megtermő növény szirmaiból készült körömvirág krém, puhítja és fiatalítja a bőrt. Nem véletlen, hogy az egyik legnépszerűbb, külsőleg használt gyógynövény alapú készítmény, amelyet akár mi magunk, otthon is elkészíthetünk.
Serkenti az érképződést, így gyógyítja a sebeket. Ennek köszönhetően, a kezelt bőrterületen fokozódik a vérkeringés, ami felgyorsítja a sebgyógyulást, különösen a fekélyek, valamint a nyílt- és égési sebek esetében. Lényeges a sebgyógyulás szempontjából, a körömvirág antiszeptikus hatása, ami meggátolja a fertőzések kialakulását, valamint az is, hogy stimulálja a kollagén (kötőszöveti fehérje) képződését

Mivel a növény szirma gombaellenes hatással is rendelkezik, a körömvirág kenőcs segít megszabadulni a lábgombától. Ezen kívül sikerrel veszi fel a harcot a Candida, a sömör és a herpesz ellen.  Gyulladáscsökkentő hatását magas flavonoid tartalma magyarázza, ami az izomfájdalmak, görcsök és a bőrgyulladások enyhítéséhez is hozzájárul.
Antibakteriális és fertőtlenítő képessége a pattanások kezelésében is jó szolgálatot tesz, hiszen megakadályozza a felülfertőzést és a gennyesedést.
körömvirág krémet ajánlják a sugárkezelés miatt kialakuló sebek és bőrgyulladások gyógyítására.



Körömvirág krém házilag:

Hozzávalók:

Negyed pohár szárított körömvirág szirom (kb. 25 g)
Fél pohár, 150 ml extra szűz olívaolaj (napraforgó olajat is használhatunk)
Nyolcad pohár, 25 g méhviasz
Tíz-negyven csepp levendula esszencia (elhagyható)
Készítése:
Tegyük a szárított körömvirág szirmokat és az olívaolajat egy tálba, majd melegítsük alacsony hőmérsékleten három órán keresztül.
Konyharuhán keresztül nyomkodjuk ki az olajat a szirmokból, a folyadékot fogjuk fel egy pohárba.
Tegyük a méhviaszt egy serpenyőbe, adjuk hozzá a körömvirágos olajat és kis lángon melegítsük. Amikor a viasz felolvadt, csepegtessük bele a levendula esszenciát. Ha lágyabb krémet szeretnénk, csökkentsük a méhviasz mennyiségét.
A krémet öntsük egy tiszta, és lehetőleg zárható, széles nyakú üvegbe és máris használhatjuk. Házi körömvirág krémünk egy évig biztosan eláll!


Források: 

http://eletmodszer.com/hirek/sebkezeles-kristalycukorral.html
https://www.femcafe.hu/cikkek/egeszseg/sebgyogyito-hatasu-gyogynovenyek
http://kodpiszkalo.blog.hu/2013/03/13/minden_gyogyithato_gyogynovenyekkel
http://homoktoviswebaruhaz.hu/homoktovis-borre-gyakorolt-hatasai/


Készítette: Galavics Dóra





2017. augusztus 17., csütörtök

Tudatos táplálkozás- Élj egészségesen

"Testünk a kert,
akaratunk a kertész."
                             (Shakespeare)

Talán mindenki számára a tudatos táplálkozás az jelenti, amikor odafigyelek az étkezésemre. Tudom, hogy mit eszek, milyen hatással vannak ezek az anyagok a szervezetemre. Kiiktatom az étrendemből azokat az alapanyagokat, amik tudom, hogy károsak. Megpróbálok változatosan enni, olyan ételeket magamhoz venni, amiben vitaminok is vannak és jótékonyan hatnak rám.
Nekem ezt jelenti a tudatos táplálkozás.
Nem csak lézengek a nagyvilágban és azt eszem, ami éppen az utamba kerül, hanem kis gondolkodás és gondos tervezés után összeállított ételeket fogyasztok.
Ez sokkal bonyolultabban hangzik, mint valójában. Igazából, ha nem a kalória számlálós diétákat kezdjük el, hanem csak egy egyensúlyra törekszünk, akkor szerintem elég néhány olyan alapanyagot kiiktatni, ami tényleg nagyon káros, majd kicserélni más fajtára. Sokat jelenthet az, ha több zöldséget és olyan anyagot viszünk be az étrendünkbe, ami tele van tápanyagokkal, vitaminokkal. A megfelelő tápanyagbevitel mellett fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszunk.
Persze némi kutatómunkát, tervezést és olvasgatást igényel a feladat eleinte, amit csak egy ideig kell végeznünk, hiszen utána a kialakult új étkezési szokásainkat már kisujjból is kirázzuk. Nem csupán egy esetleges fogyásról van szó, de arról is, hogy hogyan legyünk energikusabbak, egészségesebbek, hogyan legyen jobb a közérzetünk, és nem utolsó sorban megelőzhetünk sok nem kívánt betegséget is. Úgy gondolom, ha ezeket mérlegeljük, nem is lehet kérdés, hogy megéri azt a kevés időt.
Ahogy felgyorsult az életünk, úgy gyors megoldások is készültek hozzájuk. Rengeteg találékony ember kitalált a különféle igényekhez illő megoldást.
Nincs időd elmenni kondizni? Akkor otthon csináld.
Nincs kedved felkelni a fotelből? Ott vannak a kanapén, széken, ágyon végezhető gyakorlatok. Sőt, még az irodai körülményekhez is igazodtak.
Nincs időd órákig sütögetni, tűzhely mellett ácsorogni?
Eszméletlen mennyiségű recept és ötlet van az interneten. Ezek a receptek azoknak ajánlottak főként, akik kevés idejükben is szeretnének egészséges táplálékhoz jutni, ami rövid idő alatt elkészíthető. Akadnak olyan étkezdék és termékek a boltokban (bár itt is résen kell azért lenni szerintem), amik készen vannak, és szintén egészségesek. Tehát megoldás mindig van, a kérdés csak az, hogy van e elhatározásunk. Szeretnénk e egyáltalán változtatni?

Jómagam is elkezdtem 1-2 éve egy tudatosabb életmódot, főként azért, mert felszedtem pár kilót.
Az utóbbi időben pedig főleg a munkám miatt stresszes voltam, és úgy gondoltam, hogy egyszerűbb reggel megvenni 1-2 szendvicset, vagy pizzát és gyorsan megenni. Nem csak hogy nem fogytam le, de a gyomrom is beteg lett.
Nem volt súlyos, de ezalatt az idő alatt szinte semmit sem tudtam enni, csak kevés gyümölcsöt.
Ez idő alatt az volt a tapasztalatom, hogy jobban érzem magam. Nem voltam olyan fáradt, az emésztésem sem nehezedett el, nem puffadtam fel és nem volt kaja-kómám.
Ezen felbuzdulva, ismét úgy döntöttem, hogy a kímélő étrendet kicsit folytatom és meglátom mi történik.
Most már kicsit több, mint 1 hónapja csinálom, és azt kell mondanom, hogy 4 kiló mínusz eredményt hozott, úgy, hogy egy percet sem tornáztam még, és többször voltam cukrászdában, vagy kávéházban.
Így azt hiszem talán megérte és nem járt nagy lemondásokkal, sőt! Én magam mindig is utáltam a diétázást, sosem voltam hajlandó lemondani semmiről, mert ami jár az jár. Sokáig agyaltam rajta, hogy hogyan lehetne mégis egészségesen élni, de úgy, hogy ne csak párolt csirkéből és zöldségből álljon az étrendem.
Szerencsére sokan vannak még, akik hasonlóan gondolkodnak, mert egy kis kutatómunkával igen is meg lehet találni a csodás aranyközéputat.
Az én elvem, hogy 80-90 %-ban egészségesen táplálkozom, a kritikus alapanyagokat lecseréltem és elhagytam. Egy-két sütizés, jegeskávézás, éttermet időnként megengedhetek magamnak.

Mi okozza általában a galibát?

Nem hiszem, hogy nagy újdonságot fogok mondani, hogy az egyik fő terület, a finomított cukor és a gyorsan felszívódó szénhidrát.
Bizony, a csokik, édességek, sütik, pék termékek, fehérkenyér, pizza és társai. Én alapvetően ezt a két kritikus alap dolgot- cukrot, fehérlisztet- iktattam ki az étrendemből.
A másik terület szerintem a mértéktelenség. Az, hogy nem tartunk egyensúlyt semmiben, ahogy én sem tettem az utóbbi időszakban.
Egész nap abból állt az étrendem, hogy kávé, kakaós csiga, szendvics, pizza, almáspite, csoki, kávé. És ehhez hasonlók. Fő ételekből is inkább krumpli, sült krumpli, rántott húsok, olasz tészták. Gyümölcs pedig ritkábban.
Érdemes átgondolni a saját étrendedet, hogy mikből is állnak, mik azok, amik valószínűleg a kritikus pont nálad és ezekkel kezdeni valamit. Kicsit bővíteni a repertoárt.
Táplálkozásunk 3 fő tápanyagból áll, fehérje, szénhidrát és zsír. Ezek egyensúlyára kell figyelnünk. Mindháromra szükségünk van, de nem mindegy a mennyiség és a minőség sem.

Fehérjék

A fehérjék testünk építőelemei, felelős a regenerálódásért, bőrünk rugalmasságáért, vázizmok, csontok és bőrünk állapotáért. A hormonok egy része is fehérje, információkat szállít az agyban. Fehérjék, aminosavakból állnak össze, amik közül 8 létfontosságú számunkra és nekünk kell biztosítani a bevitelt is, mert a szervezetünk nem tudja előállítani.
Érdemes fogyasztani fehér húsokat, sonkát, halat, tojást, tejtermékeket – sajtokat, hüvelyeseket, szóját, lencsét, rizst, a chia mag és quinoa (amik szuper ételek már és még ezerféle sok jó hatásuk van). Érdemes variálni, mert lehet valaminek magas a fehérje tartalma, de a GI indexe is esetleg, így nem biztos, hogy rendszeresen érdemes fogyasztani.
Cukrok hatása ránk

A finomítottcukrok fogyasztása nem csupán elhízást és cukorbetegséget okozhat, mint ahogy azt nagyrészt tudjuk, de sok más káros hatása is van a szervezetünkre, amiről talán nem is tudunk.
A cukor a szénhidrátok csoportjába tartozik. A legfontosabb képviselői: a szacharóz (nád, illetve répacukor), a glükóz (szőlőcukor), fruktóz (gyümölcscukor), maltóz (malátacukor), laktóz (tejcukor).
A népszerű fehér cukor, amit fogyasztunk, a szacharóz.
Hosszú cikkek kimerítően írnak a mértéktelen és rendszeres cukorfogyasztás káros hatásairól és arról, hogyan is hatnak ránk. Én maradok egy felsorolásnál inkább a teljesség igénye nélkül, mivel ez önmagában egy külön cikket érdemel.
Okozhat elhízást, cukorbajt, ingerlékenységet, rossz közérzetet, károsítja a fogakat, a csontokat, az érrendszert, emésztőszerveket, hasnyálmirigyet, idegrendszert, máj és a vese működését is.
Cukorfogyasztáskor endorfin termelődik, ami fokozza a hangulatunkat, így folyton csokit, sütit, édességeket akarunk enni, főleg ha valami miatt még rossz is a hangulatunk. Mivel egy idő után a szervezetünk endorfintermelő központja lelassul, mennyisége csökken a szervezetünkben, hogy ellensúlyozza a bevitt mennyiséget, így depressziósak, lehangoltak, tompák lehetünk.
 Ilyenkor még inkább esszük az édességeket és egy csodás ördögi körbe is kerültünk, amitől cukorfüggők leszünk.
Tehát a fehér cukrot nagyon ajánlott szinte teljesen letenni és inkább mást keresni helyette. Nem kell megijedni, mert ettől még lehet édességeket enni, viszont érdemes recepteket keresni, amiket mi magunk készítünk el és egészséges hozzávalókból állnak, vagy például magas kakaó tartalmú étcsokoládét (70-80 %) venni, ami szintén jó lehet.

Legjobb édesítőszerek a Stevia, Nyírfacukor, Agavé szirup, de beleférhet még a méz, a juharszirup, a barnarizsszirup is. A fruktóz is jó értékekkel bír, viszont tartalmaz olyan anyagot, ami az elhízást serkentheti.
Én amondó vagyok, hogy érdemes több féle édesítőt beszerezni és váltogatni, hogy ne csak egyfélét vigyünk be folyamatosan a szervezetünkbe.
Szénhidrátok

A szénhidrátok közé soroljuk a cukrokat is amiket egyszerű szénhidrátoknak nevezünk. A másik csoport az összetett szénhidrátok, amikhez soroljuk pl. a keményítőt.
Szénhidrátokra szüksége van a szervezetünknek, mivel ez biztosítja az energiát, de egyáltalán nem mindegy, hogy mit, és mennyit fogyasztunk. 
Amikor megvonjuk az eddig nagy adagokban fogyasztott károsabb szénhidrátokat, akkor a szervezetünk hisztizni kezd (és mi is), így elkezdi bontani a testzsírunkat. Itt figyelnünk kell, mert erőtlenek, kedvetlenek lehetünk az első pár napban, emiatt könnyű visszaesni. Azonban, ha pótoljuk más szénhidráttal, akkor nem lesz olyan vészes a helyzet és ha már átlendültünk a nehezén, akkor sokkal jobban fogjuk érezni magunkat.
Energiára, szénhidrátra szükségünk van, mert fontos szerepe van különféle élettani folyamatokban, mint például véralvadás gátlás, csontképzés, anyagcsere folyamatokban. Ahhoz, hogy ez rendben legyen, vércukorszintünket egy ideális normál szinten kellene tartanunk egész nap, hogy szabályozzuk az inzulin elválasztásunkat. 
Emiatt fontos lenne, hogy az étkezéseket elosszuk 4-5 alkalomra, kisebb adagokban. Körülbelül 3 óránként kellene ennünk egy keveset. Az a bizonyos tízórai és uzsonna nem véletlenül lett kitalálva.
Az inzulin egy anyagcsere szabályozó hormon, segít a cukor és a szénhidrátok felhasználásában. A felesleges szénhidrátokat zsírrá alakítja.
Így, ha sokat és folyton eszünk, nassolunk, akkor a rengeteg bevitt káros szénhidrát megnöveli a vércukor szintünket, ami által a cukrot és szénhidrátot átalakítja az inzulin zsírrá. És kész az elhízás.  
Itt érdemes figyelni az ételeinkre, mert vannak a gyorsan felszívódó és a lassan felszívódó szénhidrátok. 

Nekünk a lassan felszívódóak a fontosak, mert ezek nem hirtelen dobják meg a vércukor szintünket, hanem lassabb és folyamatosabb energiaszintet biztosítanak. Így nem leszünk 10 perccel ebéd után megint éhesek. 
A glükóz felszívódási index, azaz a GI értéket, vagy glikémiás indexet érdemes figyelni, ahol 1-100 pontig osztották be az ételeket. A gyorsan lebomló szénhidrátok indexe magas, így minél alacsonyabb egy ételnek, alapanyagnak az értéke, annál jobb.

Zsírok

Másik fő energiaszolgáltatónk a zsírok. A zsírban oldódó vitaminok felszívódásában fontos szerepe van, biztosítják a hő háztartásunkat, és még jó pár folyamatban játszik főszerepet. Tehát zsírokra is szükségünk van, többek között az Omega 3 és Omega 6-ra is, amit szervezetünk nem tud előállítani, így nekünk kell gondoskodni a bevitelről.
Érdemes esetleg vitaminokhoz is nyúlni, de az olajos magvak, szója, olíva olaj, vagy hidegen sajtolt olajok is megfelelőek. 

Emellett úgy gondolom az egészséges életmódhoz hozzátartozik egy minimális testmozgás is, mert a testünknek erre is szüksége van. Heti 1-2 alkalommal beütemezhetünk valamit, ami azért átmozgat minket. 
Főleg, ha azért gondolkodtunk el egy életmód váltáson, mert felszedtünk pár kilót, amitől most megszabadulnánk.
Tippek

Néhány hasznos tippet szeretnék megosztani, ami nálam is bevált, és segíthet esetleg a tudatosabb étkezés megkönnyítésében.

- Érdemes felmérni az étrendünkben mik azok az elemek, amiknek magas a GI indexe például, mi az, ami tényleg káros hosszabb távon ránk nézve és elhagyni. Vagy megfigyelni a szervezetünket, milyen ételre, hogyan reagál. 
- Ha valamihez mégis ragaszkodunk, akkor keressünk alternatívát, amivel helyettesíthetjük. Ha szeretjük a csokit, akkor vegyünk minél magasabb kakaótartalmút, a 70-80%-t, mert annak is alacsony a GI indexe. Mégis van csoki otthon, de nem eszünk meg belőle egy hatalmas táblával 1-2 nap alatt, mivel elég tömény és 1-1 kockánál nem lehet többet nagyon enni belőle. 

- Kenyereknél és süteményeknél érdemes teljeskiőrlésűt, tönkölylisztet vagy zabliszteset sütni. (én venni nem annyira szeretek, mert már csalódtam pékségben és nem is biztos, hogy tényleg olyan alapanyagból készül, amit írnak.) Plusz vannak a maglisztek, mint mandula liszt és társai. Ha mégis inkább vennél, nézz utána azoknak a termékeknek, hogy nagyrészt tényleg az legyen benne, amit mondanak. Megbízható helyről vásárolj. 

- Hétvégén, vagy amikor szabadidőd van rá, érdemes megtervezni 1 hétre előre az étrendedet, és be is vásárolgatni hozzá, így nem kell minden nap azon agyalni, hogy vajon mit együnk másnap. Sok időt spórolunk vele.

- Térképezzünk fel több boltot is, mert az alapanyagok nem feltétlenül kerülnek ugyan annyiba mindenhol. Jelentős különbségek lehetnek, ami a pénztárcánknak igen jótékony lehet. 

- Együnk 4-5 alkalommal naponta, kisebb adagokat, így folyamatosan telítve vagyunk. Nem éheztetjük ki a szervezetünket, mire ebéd lesz, és annyit fogunk enni amire tényleg szükségünk van, nem pedig a dupláját, vagy többszörösét. 
Emésztésünk is jobb lesz, és a közérzetünk is, mert nem lesz kaja-kóma, a felesleg pedig nem rakódik ránk. 

- Gondoskodjunk nassolni valóról is, főleg, ha édesszájúak vagyunk, így a köztes időben is van mit rágcsálni, és még sem károsak ránk nézve. Sok recept van sütiktől kezdve, trüffel golyókon át bármire, ami édesség vagy ropogtatni való és mégis minőségi alapanyagokból van, cukor és fehérliszt mentesen.

- A folyadékot sem szabad elfelejteni. A koffeint és cukros üdítőket minimalizáljuk amennyire lehet és több vizet, natúr teákat igyunk. Testünknek szüksége van a folyadékra, rendkívül sok élettani hatásban van szerepe, megfelelő vérnyomás és vérkeringést biztosít, a tápanyagszállításban, emésztési folyamatokban, salakanyagok kiválasztásában. Nyáron és testmozgások alkalmával pedig még inkább fontos az elvesztett nedvesség pótlása, hogy szervezetünkben megfelelő egyensúly legyen.  
Folyadékbevitel kalkulátorokkal kiszámíthatjuk, hogy számunkra mennyi az ideális mennyiség egy nap.


- Figyeljünk az adagokra, ne együk túl magunkat, és együnk lassabban, ha esetleg túl gyorsan be szoktad habzsolni az ételt. 
Jótékony hatások, eredmények
Összeszedtem néhány pozitív hatást, amit tapasztaltam az étrend változtatás alatt. Számomra sokat számítottak, talán számodra is inspiráló lehet. 
- Sokkal változatosabban étkezem, érdekes új recepteket találtam, amik eddig eszembe se jutottak.
- Élvezek enni, jobban érzem magam utána, könnyedebb frissebb vagyok. 
- Egy hosszú hét után is energikusabb lettem, mint ezelőtt, amikor csak egy vágyam volt, hogy ágyba dőlhessek és aludhassak.
- A hétvégi étrend tervezés nagyban könnyítette a hetemet, nyugodtabb voltam, mert tudtam melyik nap mit fogok enni, nem kellett egész nap ételeken gondolkodnom, recepteket keresgélni, mert már kész volt.
- Mivel tervezett a heti menüm, elkerültem nagyon sok felesleges költekezést, naponta nem kevés pénzt takarítottam meg vele, még a drágább alapanyagokkal együtt is!
- Beindult a fogyásom, mozgás nélkül is.
- Mivel az alapanyagok egy része drágább, mint egészségtelen alteregóik, így talán egy kicsit jobban odafigyelünk a mértékletességre és arra, hogy jobban megbecsüljük az ételeket. 

Tudatosnak lenni mindig jó, mert tudjuk, hogy mi irányítunk. Nem csak az életünkre nézve kell, hanem a táplálkozásunkban is tudatosnak kell lennünk, ha egészségesek és fittek akarunk lenni. Ha pedig fogyni is szeretnénk, akkor még inkább hasznunkra fog válni egy kis gondolkodás és tervezés.
Testünk kényes szerkezet, amit sokszor elfelejtünk, pedig gondozni kell megfelelően, különben megbetegszik. 
Úgy gondolom semmit sem kell megvonnunk magunktól és életünk végéig kőkemény diétákat tartani. Csupán ki kell válogatnunk a rossz alapanyagokat és száműzni az étrendünkből, és behozni sok olyat, ami jót tesz. 
Ezek következménye pedig a jobb közérzet, egészségesebb és vékonyabb test, és sokkal inkább  élvezni fogjuk az életet a bőrünkben.


 Források:

http://www.vitaminsziget.com/cikk.php?id=1179
http://fogyascoachinggal.hu/glikemias-index-tablazat/
http://paleo.dieta-abc.hu/hogyan-legyel-paleo/glikemias-index-tablazat/
http://fogyascoachinggal.hu/lisztek-glikemias-indexe/
http://www.lifetilt.hu/blog/2011/02/tudatos-taplalkozas/
http://eletmodszer.com/masutt_olvastuk/a_cukor_elettani_hatasairol
https://www.agavit.info/agave-szirup


Készítette: Kárász Erzsébet 

2017. augusztus 10., csütörtök

Allergének

"Tudod, hogy miért nagyobbak
az én problémáim másokénál?
Mert az enyémek!"
  (Ally McBeal)

Allergia esetén szervezetünk immunrendszere nem a megfelelő választ adja egy olyan anyagra, amely egyébként ártalmatlan volna számára. Ha az immunrendszer „idegenként”, „betolakodóként” azonosít valamilyen, különben veszélytelen anyagot, akkor a fehérvérsejtek – a túlzott reakció következtében – magát a szervezetet károsítják, és a fokozott immunválasz önmagában véve betegséggé válik. Az allergiás asztma, az ekcéma és a szénanátha egyaránt ebbe az allergiás betegségcsoportba tartozik. Az allergének bejuthatnak a tápcsatornán, a légutakon, valamint a bőrön keresztül.
Az allergiás reakció lehet egészen enyhe – könnyezés, szemviszketés, orrfolyás, tüsszögés –, de ha súlyos, akkor életveszélyt okozhat (anafilaxiás sokk). Ennek tünetei: hirtelen légzési nehézség, szívműködészavar és jelentős vérnyomásesés. Ez akár bizonyos ételek elfogyasztásától, vagy akár egyes gyógyszerek bevételétől, darázscsípéstől is kialakulhat.


Allergia típusai:

Az inhalatív allergének közt a legfontosabb a házipor, ennek is a legfőbb allergénje az atkaféleség. Az allergizálódást elősegíthet, az elhanyagolt, poros lakás. Jelentős inhalatív allergén a az ágyneműben található libatoll, valamint állati szőrök, bőrök, növényi rostok.
A növényi pollenek többnyire tavasszal virágzáskor jutnak a levegőbe. Több fa és növény pollenje lehet allergizáló hatású.


A bőrön keresztül képesek allergizálni bizonyos kémiai szerek, gyógyszerek. Allergizálhat  a csűrök pora, a gombák spórái, de baktériumok is.


Ételallergénként leggyakrabban a tehéntej és a tyúktojás szerepel. Ritkábban találkozunk hal, sajt, gomba, földieper, málna, dinnye, dió, méz, csokoládé, paradicsom, paprika allergizáló hatásával, de számos egyéb anyag is allergizálhat.

A gyógyszerek ismert (a gyártó által előre jelzett) mellékhatásai között lehetnek allergiás tünetek, de azok váratlanul, immunológiai reakció formájában is jelentkezhetnek olyan embereknél, akik korábban már szedték az adott gyógyszert. A hosszú ideig, nagy dózisban, illetve gyakran alkalmazott gyógyszer esetén megnő az allergia kialakulásának esélye. A gyógyszerallergia tünetei az enyhe panaszoktól (bőrpír, csalánkiütés) az életveszélyes tünetegyüttesig (anafilaxiás sokk) terjedhetnek.
Gyakrabban jelentkezik allergia a gyógyszerek bőrön vagy nyálkahártyán történő használata során, mint szájon át való szedéskor. (A bőrön fellépő allergiás tünetek sokkal gyakoribbak a nőknél.) Injekció adása esetén sűrűbben fordul elő anafilaxiás reakció. Csecsemőknél és kisgyermekeknél ritkábban jelentkezik gyógyszerallergia, mint felnőtteknél.
A gyógyszerallergia leggyakoribb okozói:
  • antibiotikum ( penicillin)
  • nem szteroid alapú gyulladáscsökkentő
Keresztallergiáról akkor beszélünk, ha a szervezet a különböző eredetű, de hasonló szerkezetű allergéneket azonosként ismeri fel. Oka, hogy az allergiát kiváltó pollen egy kis fehérjeszakasza megegyezhet a rendszertanilag távol álló növény egy hasonlóan apró fehérjeszakaszával. Ezért az egyik növény okozta allergia jelentkezhetnek egy másik növénytől is.
Minél közelebbi két faj között a rokonság, különböző antigénjeik annál jobban hasonlítanak egymásra. Pl. aki egyfajta rákra allergiás, az valószínűleg mindenféle rákra, valamint homárra, langusztára, kagylóra, osztrigára is allergiás. Aki allergiás a tyúktojásra, az valószínűleg a legtöbb madár tojására allergiás. Tejfehérje-allergiásoknál a marhaszőr is tüneteket okozhat.
Az allergének szerkezetének hasonlóságából következik, hogy az ételallergiát gyakran légúti tünetek kísérik.


Leggyakoribb keresztallergiák

-alma-körte
-barack- szilva, cseresznye
-dió-búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag
-éger-mandula, alma, cseresznye, mogyoró, őszibarack, körte, zeller
-fekete üröm- zeller, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, paprika, paradicsom, uborka, banán, alma, dinnye, kivi, mangó, kamilla, ánizs, koriander, kömény, csilibors, kapor, szerecsendió, bors, mustármag, napraforgómag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregáno, méz, élesztő
-földimogyoró- dió
-fűfélék- paradicsom, dinnye, narancs, fehérrépa, burgonya, rozs, mogyoró, földimogyoró, -szentjánoskenyér- élesztő, borsó, búza és más gabonafélék, bab, lencse, szója, avokádó, édeskömény
hagyma spárga
-latex- banán, gesztenye, spenót, avokadó, citrusfélék, kivi
-nyírfa- mogyoró, dió, kesudió, mandula, alma, körte, szilva, cseresznye, meggy, őszibarack, sárgabarack, kivi, avokádó, burgonya, paradicsom, sárgarépa, zeller, spenót
-parlagfű- görögdinnye, sárgadinnye, banán, paradicsom, uborka, cukkini, tök, kamilla, banán, napraforgómag
-poratka- kivi, rákféleségek és a tenger más gyümölcsei (A keresztreakciók a poratkánál fordulnak elő leggyakrabban)
-rozspollen- rizs, búza, rozs, árpa, kukorica, zab
-tehéntej-marhaszőr
-tojás-madártoll, csirkehús
-tőkehal-lazac, lepényhal, tonhal, makréla


Specifikus antigén kiderítése:

Provokációs tesztek- A betegséget kiváltó ételallergén elfogyasztása, ill. inhalatív allergén belélegeztetése.

Allergiás bőrpróbák- A kiváltó antigént a bőrbe dörzsölve (cutan próba), előzetes scarificatio után
(percutan próba) és a bőr alá fecskendezve (intracutan próba) kereshetjük meg. Pozitív esetben fél órán belül helyileg bőrpír és csalánkiütésszerű elváltozás vagy 24-48 óra elteltével bőrpír és beszűrődés észlelhető.

Légzésfunkciós próba-Porlasztott allergént belélegeztetve pozitív esetben a légzésfunkció beszűkülése bizonyító erejű.


Hisztaminfelszabadítási teszt- A beteg leukocytáit a megfelelő allergénnel összehozva a hisztaminfelszabadulás mértékét mérik.

A radioaktív vizsgálatok a legmegbízhatóbbak. A radio- allergo-sorbent teszt lényege, hogy az allergént a beteg szérumába lévő specifikus IgE ellenanyaggal hozzák össze, majd az IgE kötődését radioaktív IgE ellenanyaggal való reakcióval mutatják ki.
Tudni kell, hogy az az allergiás betegségek nagy részében a specifikus antigént nem sikerül kimutatni.



Leggyakoribb allergének Magyarországon:

1. Pollen
A fák, füvek és gyomok pollenjeinek való kitettség szénanáthát, vagy más szezonális allergiás tünetet válthat ki. Olyan tünetek léphetnek fel, mint például tüsszentés, orrfolyás, vagy viszkető, nedves szemek. A tüneteket úgy lehet megelőzni, hogy szeles időben, amikor a levegő pollentartalma magas, a házban tartózkodunk, nem nyitjuk ki az ablakokat, helyette a légkondit használjuk!


2. Állatok
Az állatok nyála, szőre is kiválthatja az allergiás reakciót. Még akár hónapokkal, az állatokkal történő érintkezés megszakadása után is jelentkezhetnek az allergiás tünetek. Ha házikedvenced allergiát vált ki, akkor ne tartsd bent az állatot a hálószobádban, kerüld a szőnyegeket, és gyakran fürdesd meg kedvenced! A gyakori porszívózás is segíthet.

3. Poratka
A poratkák mikroszkopikus méretű élőlények, melyek a porszemeken tapadnak meg. A poratkák a magas páratartalmú helyeken könnyebben szaporodnak. Használj hipoallergén ágyneműt, minden héten mosd ki forró vízben a lepedődet, és kerüld az atkafogó tárgyakat, például a szőnyeget, függönyt, és plüssállatokat.

4. Rovarcsípés
A rovarcsípésre allergiás emberek esetében akár életveszélyes reakciók is felléphetnek. Olyan tünetek észlelhetők, mint például a csípés helyének nagy felületű megdagadása és kipirosodása, hányinger, fáradtság és hőemelkedés. A rovarcsípés ritka esetekben anafilaxiát (túlérzékenység) okozhat, ekkor nehéz légzés, kiütések, az arc, a torok és a száj feldagadása, gyors pulzusszám, szédülés, vagy vérnyomásesés léphet fel.


5. Penész
A penész allergéneket és ingerlő hatású anyagokat, bizonyos körülmények között pedig akár mérgező anyagokat is termel. A penész megérintése vagy belélegzése allergiás reakciókat válthat ki az arra érzékeny embereknél. Sokféle penész létezik, melyek mindegyike nedves környezetben gyarapodik. A penész a párás, nyirkos területeken fordul elő, mint például a fürdőszobában, az alagsorban, vagy akár a talajtakaró növényeken. Kerüld ezért az olyan tevékenységeket, melyek kiválthatják az allergiás reakciót! A ház/lakás nyirkos részeit pedig gyakran szellőztesd!

6. Ételek
A tej, a kagylók és rákfélék, a csonthéjas gyümölcsök és a búza a leggyakoribb olyan ételek, melyek allergiát válthatnak ki. A tünetek – asztma, kiütés, hányás, hasmenés, az ajkak megduzzadása - akár súlyosak is lehetnek. A tünetek antihisztaminokkal enyhíthetők, életveszélyes esetekben pedig injekció szükséges.

7. Latex
A kesztyűben, óvszerekben, és bizonyos orvostechnikai eszközökben megtalálható latex is válthat ki allergiát. A latexallergia során olyan tünetek léphetnek fel, mint például bőrkiütés, szemirritáció, orrfolyás, tüsszögés, bőrviszketés, vagy orrviszketés. Súlyosabb esetben azonban akár anafilaxia is felléphet, ekkor nehéz légzés, kiütés, és hirtelen jelentkező gastrointestinalis (gyomorbél) problémák lehetnek a tünetek.


8. Gyógyszerek
A gyógyszerérzékenység – például penicillin-, vagy aszpirinallergia – következtében enyhe vagy akár életveszélyes tünetek is jelentkezhetnek. A legjellemzőbbek a kiütés, nedves szemek, vérbőség, valamint az ajkak és a torok megdagadása. A gyógyszerallergia következtében fellépő tünetek enyhítésére ajánlatos az antihisztaminok vagy szteroidok szedése.

9. Illat
A parfümökben, illatosított gyertyákban, tisztítószerekben és kozmetikumokban megtalálható illatanyagok enyhe vagy akár súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak. Az illatanyagoknak történő tartós kitettség az arra érzékeny emberek esetében gyakrabban váltja ki a tüneteket, és több időbe is telik, míg azok enyhülnek.

10. Csótány
A csótányok nemcsak hátborzongató kinézetű élőlények, hanem az ürülékükben található fehérje allergiás reakciókat is kiválthat. A csótányoktól nem könnyű megszabadulni, főleg a melegebb éghajlatú területeken. Ha csótányokat észlelsz otthonában, használj rovarírtószereket! Emellett fontos, hogy a konyha mindig tiszta legyen, a padlón és a falon lévő repedéseket pedig ki kell javítani!


Tanácsok:

Légzőszervi allergiás betegségek
A légúti allergiás betegségek kezelése is az allergén kiiktatásából áll. A tollpárnát, szalmazsákot matraccal, gumipárnával helyettesíthetjük. A dunyha helyett vattapaplant használhatunk. A beteg szobájából a porfogó szőnyeget és egyéb holmit eltávolítjuk, és fontos a gyakori takarítás. Kutyát, egyéb állatot ne tartsunk, de dísznövény se legyen a beteg környezetében.
Pollenallergiás személy virágzáskor, ha lehet minél többet tartózkodjon zárt ablak mellett a szobában. Jó hatású a levegőváltozás, ha csak egy kis időre is. Levegőszennyeződéstől mentes magaslati fenyves hegyvidék és tengerpart javasolt.

Emésztőszerv allergiás megbetegedései
Az emésztőszervi allergiás tünetek jelentkezhetnek különböző táplálékokkal kapcsolatban, visszatérő szájgyulladások, görcsös hasi fájdalom, rohamokban jelentkező görcsös székletürítés tüneteivel.
Akárcsak a légzőszervi allergiás betegségeknél, itt is az elsődleges feladat az, hogy kiiktatjuk az allergiás reakciókat okozó ételt az étrendünkből. Továbbá kerülni kell a felszívódást fokozó fűszereket, és korlátozni kell az emésztést és a perisztaltikát gátló zsírok fogyasztását. A fehérjebontást sósavkészítményekkel lehet elősegíteni. Jól hatnak az antihisztaminok is.

Méhcsípés

Normális körülmények között egy darázs vagy méhcsípés után a bőrön fájdalom, viszketés, 2 cm körüli gyulladás alakulhat ki, amely nem-immunológiai helyi bőrreakció. Nagyobb helyi reakcióknál már ödéma is kialakul 10 cm átmérőn túl, ami 24 óráig is eltarthat. A halálos végződésű eseteken kívül súlyos reakciókat 0,3-7,5 százalékban váltanak ki .

Méhcsípés megelőzése:
Ne öltözzünk élénk színű ruhákba, ne használjunk édes illatú kozmetikumokat és szappant, ha a szabadba megyünk!



  • Az ételt és a szemetet fedjük le!
  • Cipőben járjunk, hogy a talpunkat ne érje csípés!
  • Ha a szabadban vagyunk, hordjunk olyan ruhát, mely befedi a kart és a lábakat!
  • Tartózkodjunk a rovarok hessegetésétől, megfogásától!
  • Kerüljük a rovarok fészkét!


  • Csípés esetén a fullánk eltávolítása  nagyon fontos. Figyeljünk a bőr párhuzamos simítására késsel vagy bankkártyával, ami a méregzsák kiürülését akadályozza meg. Helyi fájdalom és ödéma esetén hideg borogatást, viszketés ellen antihisztaminos kenőcsöt, fájdalomcsillapítást alkalmazzunk!
    A legtöbb estben csak tüneti kezelés kell a fájdalom és viszketés enyhítésére. A fullánk megfelelő eltávolításakor a helyi borogatáson kívül csak a seb fertőzése esetén kell antibiotikumot adni. A súlyos reakciókat kórházban kell kezelni.
    Az egész szervezetre kiterjedő súlyos reakció esetén feltétlenül vigyük orvoshoz a beteget, aki a csípéstől a szív irányába érlekötést alkalmazhat, injekciót adhat a betegnek, szükségessé válhat továbbá a folyadékpótlás és a hörgőtágító inhaláció, vagy injekció.



    Forrás:

    • Balogh László: Gyermekápolástan
    • Prof. Dr. Nékám Kristóf : Allergiáról mindenkinek
    • https://www.allergiakozpont.hu/allergenek

    Készítette: Galavics Dóra




    Archívum
    Kapcsolat

    Webshop
    Webshop Button