B1-vitamin (tiamin):
Ezt a vitamint fedezték fel elsőként. A tiamin vízben oldódó vitamin, az anyagcserében fontos szerepet játszó B-komplex vitaminok egyike. A B1-vitaminból nagyon kevés raktározódik el a szervezetben, a készletek 14 nap alatt lemerülnek. A megfelelő felszívódás érdekében, folsavval és magnéziummal együtt ajánlott szedni.
Nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok és a szívizom egészséges működéséhez.B1-Vitamin forrás |
A tiaminhiány legfontosabb jelei:
• fogyás,
• szív és az idegrendszer működési zavara,
• kimerültség,
• ingerlékenység,
• memória-és alvászavarok,
• mellkasfájdalmak,
• étvágycsökkenés,
• hasi diszkomfort, és székrekedés.
Súlyos esetben, B1-vitamin hiánya a beriberi nevű betegséget is okozhatja, mely igen gyakori a „harmadik világban”, ahol a fő élelemforrás a hántolt rizs, és az emberek nyers halat is fogyasztanak. A beriberi betegség két formája ismert, a száraz és nedves. A száraz beriberi esetében a lábujjak zsibbadnak, lábikragörcs és lábfájdalmak jelentkeznek.
A keringési rendszer beriberi megbetegedése (nedves beriberi) kétféle lehet. Az egyik típusnál szapora lesz a szívverés, a beteg erősen izzad, bőre felforrósodik. A betegség előrehaladtával szívelváltozások jelennek meg. A második típus a Shoshin-betegség, mely nagyon ritka. A tünetek igen hirtelen jelennek meg, napok, sőt órák alatt a keringés teljes összeomlásához vezethet.
Beriberi betegség körmön. |
Forrásai:
• az élesztő, az élesztőkivonat és a máj,
• olajos magvak,
• barna kenyér,
• szárított lencse,
• tojássárgája.
Habár a vízben oldódó vitaminokból a felesleg a vizelettel kiválasztódik, a nagymértékű – a napi ajánlott mennyiség 100-szorosa – túladagolás mérgezéshez vezethet. A túl sok tiamin bénítja a légzőszervrendszert, mely nehézlégzéshez, általános gyengeséghez, szapora pulzushoz, fejfájáshoz, ingerlékenységhez vezethet. Extrém esetben a túladagolás halálos lehet. Túl sok B1-vitamin fogyasztása a többi B-vitamin szervezetből való kiürülését eredményezheti.
Érdekesség:
Újabb kutatásoknak köszönhetően, a B1-vitamin kiegészítők segítségével megelőzhető vagy késleltethető az Alzheimer-kór megjelenése. Segít azokon is, akik az idegrendszer más megbetegedéseiben szenvednek, mint pl. szklerózis multiplex, depresszió, szorongásos zavarok és ideggyulladás.
Előzetes állatkísérletek azt sejtetik, hogy a B1-vitamin egy speciális formája megelőzi azt az idegkárosodást, mely gyakori a cukorbetegek körében. Ez az elváltozás vakságot, veseelégtelenséget és szívinfarktust okozhat.
B2-vitamin (riboflavin):
1932 óta ismert, ekkor izolálták először az élesztőgombából. Nélkülözhetetlen tényezője a megfelelő sejtlégzésnek.
Előnyösen hat a szervezet növekedésére, a szaporodásra, a bőr, köröm és haj növekedésére. Javítja a látást, megelőzi a nyálkahártya-gyulladások kialakulását. Segíti a szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok anyagcseréjét.Forrásai:
• tej-és tejtermékek,
• máj,
• hús,
• zöldségfélék,
• teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruk.
Hiánya, amelyet leggyakrabban elégtelen táplálkozás okoz, – a szájzug nyálkahártyájának berepedéséhez, bőrelváltozásokhoz (vöröses, hámló területek, zsíros faggyúval telt szőrtüszőkkel) vezet. Tünetei esetenként szédülés, gyomor-és bélbántalmak lehetnek.
Túladagolástól, még nagyobb mennyiség bevitele után sem kell aggódni (>100 mg), esetleg viszketés, zsibbadás, égő érzés jelentkezhet.
Szőrtüsző gyulladás |
B3-vitamin (niacin):
1950-es években fedezték fel. Nagyon fontos szerepet játszik a sejtlégzésben résztvevő enzimek működésénél.
Forrásai ugyancsak a húsok, máj, teljes kiőrlésű termékek. Kivétel a kukorica.Hiánya – amely leggyakrabban az egyoldalú, kukoricán alapuló táplálkozásra vezethető vissza – a pellagrának nevezett, szájnyálkahártya-, nyelv- és bőrgyulladással, hasmenéssel, zavartsággal és memóriazavarral járó betegséget okozza.
Memóriazavar |
A B3-vitamin emeli a jó (HDL-) koleszterinek szintjét (akár 15-35 százalékkal is), és csökkenti a trigliceridszintet, valamint kismértékben az LDL-koleszterinszintet.
Segít az Alzheimer-kór kialakulásának megelőzésében.
Érdekesség:
Egy későbbi vizsgálatban simvastatint szedő, magas koleszterinszintű szívbetegek kiegészítésként niacint is kaptak: az eredmények szerint csökkent náluk az infraktus és a stroke kockázata is.
Stroke |
Egy másik tanulmányban azt találták, hogy infarktuson átesett férfiaknál a gyógyszeres kezeléssel kombinált niacin csökkentette a második infarktus kialakulásának kockázatát.
Volt olyan tanulmány is, ahol sztatinokkal szedették együtt a nikotinsavat, és nem találták kedvezőbbnek, mint amikor valaki csak a gyógyszert szedte.
B4 vitamin (folsav):
A B4-vitamin elengedhetetlen a terhesség korai szakaszában hiszen az embrió gerincfejlődése csak B4-vitamin jelenlétében tud hibátlanul lezajlani. A B4-vitamin pótlása várandósság esetén kiemelten fontos.
Nyitott gerinc |
Kulcsfontosságú szerepe van:
• a fehérvérsejtek, vörösvérsejtek, vérlemezkék képzésében,
• aminosavak, nukleinsavak anyagcseréjében,
• gyomor, bélrendszer, szájnyálkahártya épségnek megőrzésében.
Hiánya, amelyet elsősorban konyhatechnikai veszteség (hosszú idejű főzés) és felszívódási elégtelenséget okoz,vérszegénységhez vezet.
Becslések szerint a magyar lakosság körében a folsavhiány előfordulása elérheti a 20%-ot.
Bár a folsav nagy dózisban sem toxikus, kiegészítésképpen legfeljebb napi 1000 mg (1 mg) fogyasztása ajánlható, mert e fölötti dózis zavarhatja egyes gyógyszerek hatását, és elfedheti pl. a B12-vitamin-hiány tüneteit.
B5-vitamin (pantoténsav):
Az úgynevezett koenzim-A alkotójaként számos energia felszabadító vagy felépítő jellegű biokémiai reakciót szabályoz. A pantoténsav hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez és a normál mentális teljesítményhez. Segít megőrizni a bőr és a haj egészségét, stimulálja a nemi hormonokat és a kortizon kiválasztását.
Egészséges haj |
Legfőbb természetes forrásai a korpa, hal, baromfi, teljes kiőrlésű lisztek, joghurt, hüvelyesek, tojássárgája, vese, máj, élesztők és a brokolli.
Hiánya fáradékonyságot, fejfájást, émelygést, alvászavart, súlyosabb esetben a végtagok zsibbadását, izomgörcsöket okoz. Megfelelő vegyes táplálkozás mellett emberben klinikai hiányállapot ritkán alakul ki, de megerőltető fizikai aktivitás, tartós stresszhelyzet azonban ehhez vezethet.
B6-vitamin (piridoxin):
Az enzimek és koenzimek számos idegrendszeri ingerület-átvivő anyag termelődéséhez szükségesek. A B6-vitaminnak szerepe van a terhességi hányinger csillapításában, görcsoldó hatású, az emésztőrendszer, az ideg- és immunrendszer megfelelő működéséhez, valamint a hemoglobin-szintézishez szükséges.
Idős embereknél és alkoholistáknál gyakoribb. Gyulladásos megbetegedésekben, 1-es típusú cukorbeteg nőknél, májbetegségekben, rheumatoid arthritisben és HIV-fertőzötteknél sokszor lehet alacsonyabb B6-vitaminszintet találni. Egyes gyógyszerek, például epilepszia elleni, TBC-elleni szerek, egyes szteroidhormonok szintén negatívan befolyásolhatják a szervezetben a vitamin szintjét.
Alkoholizmus |
Heveny mérgezést nagy dózisban sem okoz. Felnőtteknél 200 mg hosszantartó szedése kapcsán idegrendszeri mellékhatásokat észleltek. Gyermekeknél ilyen adat nem ismert, mivel azonban a B6-vitamint hányingercsillapítóként is alkalmazzuk és sok háztartásban megtalálható gyógyszer, gondoskodni kell róla, hogy gyermek ne férhessen hozzá.
B12-vitamin (cianokobalamin):
Nagyon fontos szerepet játszik a sejt növekedésben, sejtosztódásban, és a vérképzésben.
Nagyon jó forrásai az állati eredetű táplálékok:
• kefir,
• joghurt,
• sajtok,
• húsok, máj, vese,
• tojás,
• hal.
A növények nem tartalmaznak B12-vitamint.
Hiánya vészes vérszegénységhez vezethet. Hiánybetegsége vegyes táplálkozás mellett ritkán lép fel, mert a szervezet raktárai hónapokra elegendőek.
Vérszegénység |
Az emberi vastagbélben élő baktériumok képesek lennének B12-vitamin képzésére, de sajnos onnan nem tud bekerülni a véráramba.
A vitamin féléletideje igen hosszú (1-2 év), így csak lassan vezet vérszegénységhez, illetve tüneteket is későn ad.
A B12-vitamin hiánya kialakulhat nem megfelelő mennyiségű bevitele esetén (pl.: vegetáriánus étrend), vagy ha a felszívódásában zavar alakul ki (intrinsicfaktor-hiány, gyomoreltávolítás, bélbetegség), vagy fokozott felhasználódás (bélférgesség), illetve fokozott igény (terhesség, szoptatás, dohányzás, alkoholfogyasztás) miatt.
A B12-vitamint szájon át történő alkalmazás során nem lehet túladagolni.
H-vitamin (biotin):
A biotin a zsírok és a szénhidrátok anyagcseréjéhez nélkülözhetetlen enzimalkotó. A bélbaktériumok állítják elő.
Kiváló biotinforrás a máj, vese, tojássárgája, tej, tejtermékek, hüvelyesek, zöldségfélék, dió, sörélesztő.
Nélkülözhetetlen a normális szénhidrát-, zsír- és fehérje-anyagcseréhez, a bőr egészséges állapotának fenntartásához, szerepe lehet a kopaszodás és az őszülés lassításában, enyhítheti az izomfájdalmakat, csökkentheti a bőrproblémákat.
Őszülés, hajhullás |
Hiánya esetén étvágytalanság, bőrgyulladás, a szőrzet kihullása, zsíranyagcsere-zavarok, izomfájdalmak jelentkezhetnek. Túladagolás tünetei eddig nem ismertek.
C-vitamin (aszkorbinsav):
Története:
A C-vitamin hiányakor kialakuló betegség, a skorbut, az egyik legrégebben ismert hiánybetegség, már a 16. század elején leírták.
Skorbut |
Ez a betegség nagy pusztításokat okozott háborúk és éhínségek idején, illetve a hajósnépeknél. Egyes hajósnépek felismerték, hogy a gyümölcsöt is tartalmazó étrend a hosszú hajóutakon segít a skorbut megelőzésében. Csak 1912-ben tengerimalacokon végzett kísérletek során sikerült igazolni, hogy a skorbut valóban hiánybetegség. 1920-ban C-vitaminnak nevezték el azt a tápanyagkomponenst, amelynek hiánya a skorbutot okozza.
1937-ben Szent-Györgyi Albert orvosi Nobel díjat kapott, a C-vitamin biológiai hatásának tanulmányozása miatt.
Szent-Györgyi Albert (1893-1986) |
Az egyik legismertebb vitamin. Nélkülözhetetlen a kötőszövetek, a csontszövet, a fogak képződéséhez, a sebgyógyuláshoz, és számos más anyagcsere-folyamathoz, pl. a vas felszívódásához. Rák megelőzésében is fontos szerepet játszik.
A bioflavonoidok a C-vitaminnal együtt szedve szinergikus hatást fejtenek ki. Ez azt jelenti, hogy erősítik egymás hatását, így együttesen az alábbiak jellemzők rájuk:
- baktériumölő és keringésserkentő tulajdonságokkal rendelkeznek
- segítik az epe termelését, mérséklik a koleszterinszintet
- megakadályozzák a fogínyvérzést
- segítenek az ödéma kezelésében
- hasznosak sportsérülések esetén, mivel a vérzést mérséklik és fájdalomcsillapító hatásúak
Természetes forrásai:
• zöldpaprika,
• saláta,
• brokkoli,
• kelbimbó,
• burgonya,
• csipkebogyó,
• friss gyümölcsök.
C-vitamin forrás |
Enyhébb C-vitamin-hiányra utal a folyamatos fáradtság- és gyengeségérzet, az ingerlékenység, az étvágytalanság és a súlyvesztés. Fokozott C-vitamin-igénnyel jár a szellemi és fizikai igénybevétel, a lázas állapot, a stressz, a betegségek, műtétek utáni lábadozási időszak.
Az öregedés folyamata pedig önmagában figyelmet igényel. Ezek mellett a C-vitamin étrend-kiegészítőként való szedése hasznos lehet még a következő betegségek megelőzésében és kezelésében:
• Pattanások
• Alkoholizmus
• Alzheimer-kór
• Asztma
• Autizmus
• Depresszió
• Cukorbetegség
• Magas vérnyomás
• Parkinson-kór
• Rossz sebgyógyulás
• Gyakori megfázás vagy fertőzés
• Tüdőbetegségek
Nagyon fontosnak tartom, hogy odafigyeljünk a rendszeres vitaminpótlásra, a túladagolás elkerülésére, hiszen ezzel boldogabb, egészségesebb jövőt biztosíthatunk magunknak.
Együnk minél több gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű pékárukat-akár otthon készítve-, húsokat, halat.
Élj egészségesen!
Források:
- http://www.beres.hu/beres/vitamin_abc/vizben_oldodo_vitaminok
- http://www.vital.hu/b1-vitamin-tiamin
- https://dietless.hu/c-vitamin-aszkorbinsav-az-alapvitamin/
- http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/
Készítette:
Galavics Dóra