"Egy boldogabb és spirituálisabb jövőért."

2018. június 25., hétfő

Konyhai fűszernövények gyógyító hatásai

A konyhai főzések során számos fűszernövénnyel találkozhatunk. De tudjuk-e, hogy milyen gyógyító hatásai vannak ezeknek a kis növényeknek?

Rozmaring

Az ókori Görögországban néhányan rozmaringkoszorút viseltek, hogy az segítse őket a tanulásban. Egy nemrégiben publikált tanulmány bizonyította is ennek valóságalapját, az emberek ugyanis jobban teljesítettek a memória- és éberségteszteken, mikor a szobában rozmaringolajat párologtattak a vizsgálat közben. Gyakran használják húsok pácolásához is, de az ízén kívül ennek praktikus okai is vannak, a rozmaring ugyanis antibakteriális hatású, ezért megakadályozza a hús gyors megromlását.


Zsálya

Segíthet megőrizni a memória frissességét és csillapítja a torokgyulladás tüneteit is. A gyógynövényszakértők gyomorproblémákra is javasolják teaként fogyasztva, egy tanulmány pedig azt is megállapította, hogy a zsályának fájdalomcsillapító hatása is van, ha közvetlenül a torokba juttatjuk. Mivel a memóriát is serkenti, korai stádiumban lévő Alzheimer-betegeknél is alkalmazzák.


Oregánó

Az oregánó, vagy más néven szurokfű igen nagy múltra tekint vissza. Első előfordulását és használatát általában az ókori görögök idejére tesszük, de az újabb kutatások szerint már i. e. 3000 környékén használták az asszírok. Annyi azonban bizonyos, hogy az oregánó széles körben való elterjesztéséért már tényleg a görögök felelősek. 
A mitológia szerint az oregánót Aphroditének köszönheti az emberiség, aki ezzel a növénnyel szerette volna a boldogságot az emberek életébe csempészni. Ebből a történetből és a növény termőterületéből született a fűszer neve: oregano, amiből az oros a hegyet, ganos pedig az örömöt jelenti.


Az ókorban a jószerencse, az egészség, a tisztaság és a becsület jelképe is volt. Görögországban az ifjú pár fejére oregánókoszorút tettek, hogy boldog házasságuk legyen, valamint a sírokra is gyakorta tettek ágakat vagy ültettek fölé bokrot, így őrizve az elhunyt békéjét.
Úgy tartották, hogy ha valaki alvás előtt ebből a fűszerből köt koszorút a fejére, akkor szép álmai lesznek, vagy ha szintén elalvás előtt bekeni magát oregánóval, akkor álmában megláthatja a jövendőbelijét.
Az ókori orvosok felfedezték, hogy különféle betegségek gyógyítására, kezelésére alkalmas. Hippokratész például fertőtlenítőszerként használta, az ókori Egyiptomban tartósítószerként és különféle mérgek ellenszereként alkalmazták. Ezt a szokást aztán a mérgezésben szintén nagymester rómaiak is boldogan tovább folytatták, s egészen a középkorig gyakorta alkalmazták az oregánót mérgezések megelőzésére vagy kezelésére. Mérges kígyók ellen is oregánóval szórták fel a házat.


A szétrágott levelekkel reumát, fogfájást, emésztési zavarokat gyógyítottak, valamint köhögéscsillapítóként alkalmazták. Ezek mellett készítettek belőle szerelmi bájitalt is, amivel hódítani lehetett, vagy a meglévő kapcsolatot megerősíteni.

Kurkuma

Indiában a kurkumából készült szószt sebek kezelésére alkalmazzák azért, hogy gyorsítsa a gyógyulást. A növényből készült tea enyhíti a megfázás tüneteit és a légzési problémákat. Erős antioxidáns és gyulladásgátló hatásokkal rendelkezik. Fájdalomcsillapítóként is szokták alkalmazni különböző sérüléseknél, de fogászati kezelések alatt is használják.
A szívbetegségre, cukorbetegségre és Alzheimer-kórra gyakorolt pozitív hatásait még vizsgálják.
Petrezselyem

A Missouri Egyetem kutatói megállapították, hogy ez a növény gátolja a mellráksejtek növekedését – számolt be Holly Pevzner az EatingWell magazinban. A tanulmányban azoknak az állatoknak, amelyeknek apigenin nevű vegyületet adagoltak – a petrezselyem és a zeller egyik alkotóeleme –, növekedett az ellenállásuk a fejlődő rákos daganatokkal szemben. A szakértők azt javasolják, hogy mindennap szórjunk egy csipet frissen vágott petrezselymet az ételünkbe.


Fokhagyma

Az ókorban és a középkorban is használták gyógyászati célokra. Kiváló aromája és íze mellett gyulladáscsökkentő hatással bír, jó immunerősítő. Bizonyítottan alkalmazható érrendszeri panaszokra, megakadályozza az érelmeszesedést. Vérnyomáscsökkentő növény, amely segíti az emésztést is. Magas az A-, B-, C-, E-vitamin-tartalma is, leginkább nyersen érdemes fogyasztani. Vigyázzunk, intenzív aromája a bőrön is érezhető!

Mivel ez a fűszer tizenhét aktív hatóanyagot tartalmaz, korunk orvosai is úgy tartják, hogy a fokhagyma rendszeres fogyasztása bizonyos mértékig késlelteti az öregedéssel járó érelmeszesedési folyamatokat. Hatóanyagai csökkentik a vér koleszterinszintjét, segítenek egyensúlyban tartani a vérnyomást, javítják az emésztést. A régi receptúra szerint, aki önmagán akarja kipróbálni a fokhagyma áldásos hatását, kezdje heti egy apró gerezddel a kúrát.

Hetente kétszer nyers fokhagymát fogyasztva csaknem megfeleződik a tüdőrák kialakulásának kockázata, ráadásul a fokhagymaevő dohányosoknál is jelentősen csökken a tüdőrák veszélye. Ha a gerezdet összetörik vagy feldarabolják, az allicinnek nevezett fontos kémiai összetevő szabadul fel. Ez csökkenti a szervezetben kialakult gyulladást, és antioxidánsként működik. Más vizsgálatok szerint a fokhagyma megfázásra is jó, illetve a malária ellen is bevethető.

A modern orvostudomány igazolta a fokhagyma vérnyomás csökkentő, baktérium- vírus- és gombaellenes, emésztést elősegítő, bélfertőtlenítő, bélféregűző, epe- és májműködést elősegítő hatását. Sokáig úgy vélték és néhány korábban elvégzett kísérlet eredményei is arra mutattak, hogy a magas koleszterin szint csökkentésére is hatásos, azonban a Stanford Egyetem vizsgálatai (2007. február) nem igazolták ezt az elképzelést.

Erős antibiotikum, szívbetegségek és szívroham, cukorbetegség, rák, ólommérgezés, lepra, AIDS esetén is hatásos. Naponta 3-12 gerezd elrágása elősegíti a fertőzések gyors gyógyulását baktériumölő hatása miatt, csökkenti a magas vérnyomást, valamint a belső vérrögképződés valószínűségét is. Főzve, ételek ízesítésére és ázalékként is fogyasztható. Kisebb bőrfertőzések gyógyítására a fokhagymalé alkalmas.

Használják továbbá a fokhagymát féregűzőt, gyermekek orsóférgei (Oxyuris) ellen.

Érdekességek a fokhagymáról:

Egy, a walesi Aberystwyth Egyetemen végzett kutatás arra az eredményre jutott, hogy az állati takarmányok fokhagyma-adalékkal történő keverése jelentősen csökkentheti a globális üvegházhatású gázkibocsátást.
(EurActive)

IV. Henrik francia király a titkos légyottjai előtt rágcsált fokhagymát, mivel azt szerelmi ajzószernek tartotta.



Csilipaprika

Bár a csili elfogyasztása növeli a hőérzetet, és egészen szélsőségesen erős is lehet, ironikus, hogy hatása épp ellentétes, segít aktiválni a szervezet hűtési mechanizmusait. A kutatások kimutatták, hogy a csiliben található kapszaicin vegyület fokozza a szervezet anyagcseréjét és elősegíti a zsírégetést. A legújabb tanulmányok azt is bizonyították, hogy ez a vegyület az enyhébb ízű, hibrid csilipaprikában is megtalálható, vagyis nem csak a legcsípősebb fűszernek lehetnek jótékony hatásai. A kapszaicin csökkenti a gyomorfekély kialakulásának kockázatát és segíti a szív egészséges működését is.


Paprika

Nem csak a csilipaprika tesz jót a szervezetnek, az édes paprika is segíti az emésztést, és kiváló antioxidáns. A fűszerpaprika már a 17. században is jelen volt a magyar gasztronómiában, szinte nincs is olyan magyar étel, amelybe ne lenne egy csipet fűszerpaprika és legalább egy kis fej hagyma. Kiváló ízesítő és jó hatással van az anyagcserére is.


Fahéj

A fahéjat már Salamon király idejében is használták, és az ókori görögök és rómaiak is ezzel csillapították a gyomorrontást és növelték az étvágyat. Néhány tanulmány szerint az ételekhez adott fahéj – legalább egy teáskanálnyi naponta – segíthet a kettes típusú diabéteszes betegeknek a vércukorszintjük stabilizálásában, mivel csökkenti az étkezés utáni vércukorszintet.


Bors

A bors természetes antibiotikus hatású, méghozzá magas C-vitamin tartalma miatt. De olyan tápanyagok, mint a mangán, kálium, vas, rost, és a K-vitamin, szintén megtalálható benne. A bors segíti a szervezetet a fertőzésekkel szembeni harcban és megakadályozza az emésztőrendszerben lévő baktériumok szaporodását. Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a májbetegségek kialakulásának kockázatát is.


A bors kifejezetten a bőrrák kialakulása ellen hatásos, de antioxidáns hatásának köszönhetően a szervezet teljes körű védelmét is ellátja. Persze a túlzott bors fogyasztás nem ajánlott, itt is igaz, mint az étkezéseknél mindenhol, hogy: csak mértékkel! Ez a fűszer enyhíti a köhögést és a megfázást is. A fekete bors enyhíti a vérbőséget, antibakteriális hatása miatt pedig a légzőszervi megbetegedések is kezelhetők vele. Ebben az esetben a mézes, citromos tea, esetleg a fokhagyma egy kis borsot is elbír, és a hatása garantált és gyors lesz. Méregtelenítő hatása is ismert, segíti az izzadást, és vizelethajtó hatása van, elősegítve ez által a szervezet méregtelenítését. A borshéj feloldja a zsírsejteket, gyorsítja az anyagcserét, ezért a borsos, fűszeres ételek kiváló választásnak bizonyulnak, ha meg szeretnél megszabadulni pár plusz kilótól. Ez a fűszer serkenti a gyomorsav kiválasztást is, így segíti az emésztést, megelőzi a székrekedést és a puffadást, valamint a görcsöket.

Köménymag

A köménymag gyógyászati hatásait régtől fogva ismeri az emberiség, a népi gyógyászat is előszeretettel használja. Összetevőinek köszönhetően elsősorban az emésztőszervrendszerre gyakorol igen kedvező hatást. Étvágygerjesztőként és görcsoldóként éppúgy bizonyított már a köménymag, mint szélhajtóként.

Épp ezért gyakori összetevője méregtelenítő, puffadás gátló vagy épp görcsoldó teakeverékeknek is, de a köménymagból magunk is egyszerűen készíthetünk teát. ½ teáskanál kissé összetört köménymagot (így ugyanis gyorsabban felszabadul a magok értékes beltartalma) 2 dl forrásban lévő vízzel öntsünk le, 10-12 percet hagyjuk állni, majd leszűrve, lassan kortyoljuk. Meglepően gyors és hatékony segítség emésztési problémák esetén.
A köménytea azonban nemcsak ilyen gondokra jelenthet megoldást, hanem a bakteriális eredetű, ún. megfázásos betegségekkel szemben is felveszi a harcot. A kömény komplex vegyületeinek baktériumölő tulajdonságai ilyen esetekben is érvényre jutnak. Torokfájás, köhögés esetén is érdemes hát kipróbálni a köményteát.


Tipp

Néhány levél mentát, citromfüvet, zsályát és zöldpetrezselymet a friss lehelet érdekében magában is érdemes elrágcsálni, különösen egy-egy jó kis fokhagymás ebédet követően. A bennük található illóolajok nem csupán kellemes leheletet idéznek elő, hanem antibakteriális hatásuk miatt segítenek a fogszuvasodást okozó baktériumok számának csökkentésében.




Források:

  • https://www.hazipatika.com/taplalkozas/gyogynovenyek/cikkek/5_erv_a_zoldfuszerek_fogyasztasa_mellett/20130522112836?autorefreshed=1
  • http://www.mindmegette.hu/komeny-a-gyogyito-fuszer-48874
  • https://mno.hu/tudomany/a-tiz-leghasznosabb-gyogyhatasu-fuszer-a-konyhaban-1256181


Készítette: Galavics Dóra



2018. június 11., hétfő

Kasvirág

A kasvirág az egyik leghatékonyabb természetes immunerősítő növény. A légúti, influenzaszerű, és aszmatikus megbetegedésekben óriási szerepe van. Nem csak az immunrendszer megerősítésében, de a kóros állapotok megelőzésében is nagy a jelentősége.
Hatékonyan alkalmazzák allergiás panaszoknál, nőgyógyászati fertőzéseknél, és bőrgyógyászati tüneteknél is. A daganatos betegségek gyógyításánál, a kemoterápiával is szokták kombinálni ezt a széles spektrumon alkalmazható, rendkívül hasznos gyógynövényt.


Növeli a hasznos Lactobacillusok számát a vastagbélben.
Antivirális és antibakteriális hatása sejtszinten működik, vagyis támogatja az immunsejteket és a falósejteket a szervezetbe hatoló káros organizmusokkal szemben. A fertőzésekért leginkább felelős Streptococcus baktériummal szemben igen hatékony a kasvirág echinakozid nevű hatóanyaga.
A növényben olyan hatóanyagok vannak, amelyek a legtöbb fertőzés leküzdésében aktívan részt vesznek. Egyik fő komponense, a poliszacharid sejtregeneráló és májvédő hatású. Ezt a növényi vegyületet alkalmazzák a daganatos betegek terápiájánál is.


A kasvirágban van még glikoprotein-tartalom, ami gyulladáscsökkentő és szövetregeneráló vegyület, és segíti a vírusok és fertőzések ellen fellépő fehérvérsejtek működését. Az Echinacea nagy arányban tartalmaz flavonoidot is, ami fontos gyógyhatású vegyületcsoport, így antioxidáns jellegének a szabadgyök-képződés gátlásában és a betegségmegelőzésben van fontos szerepe.

Története, származása

Népies neve: kúpvirág

A kasvirág (Echinacea) az őszirózsafélék, azon belül is az őszirózsaformák alcsaládjának egyik nemzetsége, tizenhét fajjal. Tudományos neve a görög 'echinos', azaz sün szóból származik. Elnevezése kettős találat, mert a virág közepe egy összegömbölyödött sündisznóra hasonlít, másrészt utal arra is, hogy a virág, úgy, mint a sündisznó tüskéi, védelmet nyújtanak, mert segítségével szervezetünk ellenálló képességét jelentősen növelheti.


Az Egyesült Államok középső és keleti részének füves síkságairól származik. Európában egyes fajai dísznövényként terjedtek el, majd felfigyeltek gyógyhatásukra is. Általában július és szeptember között virágzó, évelő növény.
A kasvirágnak két gyógyászati célokra használt faja van: bíborlevelű kasvirág (Echinacea purpurea) és a keskenylevelű kasvirág (Echinacea angustifolia). Mindkét növény hasonló gyógyhatással rendelkezik. A száraz erdőket, a füves pusztákat kedveli. Gyöktörzzsel rendelkező, évelő növény.


Gyógyászati célokra a növény föld feletti részeit és gyökerét gyűjtik, de a legtöbb hatóanyagot a nyers gyökér tartalmazza. Gyűjtése a tavaszi és nyári hónapokra esik.

A kasvirág története gyógyászati szempontból igen érdekes, hiszen hazájában majd két évszázadig nem kapta meg azt a megbecsülést, amit megérdemelt volna. Az utóbbi 100–150 évben kiderült, hogy számos indián nép használta gyógyászatában a kasvirágokat olyan betegségek, illetve mérgek gyógyítására, amikre legfeljebb csak placebóként hat, ezért a hódítók primitív babonaságnak tekintették. Szinte mindenütt gyógyították velük a kígyómarást és különféle mérges rovarok csípését (pedig ezekre nem hat).
A használatukra utaló első bizonyítékok az 1600-as évek sziú településeinek ásatásaiból kerültek elő. Továbbá kezeltek vele:
a sájenek ínygyulladásokat és szájfertőzéseket,
a krík meghűléseket, fogfájást és kólikát,
a dakoták bélbetegségeket, mandulagyulladást, veszettséget és vérmérgezést
az oglalák a meghűlések okozta gyulladásokat,
az omahák a vérmérgezéssel járó betegségeket,
a vinebégók az égéseket (és érzéstelenítőként is alkalmazták).

Figyelem !

A kasvirágnál pont az okozhat problémát, hogy egy igen komplex gyógyhatással rendelkező intenzív gyógynövényről van szó. Kúra előtt, javasolt orvossal konzultálni. A kasvirággal szembeni túlérzékenyeknél kismértékű szédülés vagy allergiás reakció jelentkezhet.
A különösen erős hatású természetes immunerősítőkkel azért is kell vigyázni, mert például autoimmun-betegségeknél az immunrendszer megerősítésével együtt a betegség okát is felerősíthetik, és súlyosbíthatják a tüneteket.
Állapotos és szoptatós kismamák részére a kasvirág fogyasztása szintén nem ajánlott.


Recept:

Tinktúra:

A felszedett gyökeret jól mosd meg, a vastagabbakat hosszában vágd ketté, aztán aprítsd fel, majd szárítsd meg, akár a radiátoron. Mikor teljesen átszáradt, a már előbb kávészem nagyságúra aprított gyökeret kávédarálón őröld meg, így jobban kivonható belőle a hatóanyag. Ezt aztán tedd egy kisebb befőttesüvegbe, és öntsd le jó minőségű, erős, legalább 45%-os pálinkával. Szoba hőmérsékleten, tehát inkább meleg és nem hideg helyen tartsd 10-14 napig, és naponta rázogasd meg. Utána tiszta vászonruhán vagy gézen szűrd át, öntsd sötét üvegekbe, és ebben tárold sötét helyen. Ebből kell elfogyasztani naponta háromszor 15-15 cseppet. Bizonyos betegségek esetén nem ajánlott, ezért használata előtt kérd ki az orvos tanácsát!


Forrás:

  • https://femina.hu/egeszseg/tavaszi-meregtelenito-vizek/
  • https://hu.wikipedia.org/wiki/Kasvir%C3%A1g
  • http://www.edenkert.hu/konyhakert/gyogynovenyek/immunerosito-gyogynovenyek-kasvirag-homoktovis-ginseng/1533/

Készítette: Galavics Dóra


2018. június 8., péntek

"Elalvó rándulás"

Tudtad-e?

Képzeld el:
Életed legjobb álmát álmodod, de a tested hirtelen megrándul és felébredsz. Biztosan veled is megtörtént már ez a jelenség. De miért is ébreszt fel hirtelen a tested?
Sokáig kutatták a tudósok, most végre pontos választ kaphatunk rá.


Ezzel kapcsolatban több elmélet is született. A jelenséget, hypnick rándulásként nevezik.
Régebben az emberek mindenfélére gondoltak. Egy ősi elmélet szerint egy démon fojtogat álmodban.
Egy másik elmélet azt sugallja, hogy a hipnick rándulás, amelyet az emberek az álmaikban tapasztalnak, a zuhanás vizualizálása, ébredés előtt. Tudományosabb magyarázat az, hogy az agy álom alkotó területe produkál hirtelen késztetést arra, hogy felébredjünk az általa teremtett álomvilágból.

Vannak olyan külső okok, amik növelik a rándulás esélyét, mint például a kávézás, koffein tartalmú italok, és a dohányzás. Lefekvés előtt 1-2 órával nem ajánlott ezeknek a fogyasztása. Kiváltó ok lehet még az alváshiány, és a stimuláns gyógyszerek szedése is.


Itt van a leghitelesebb kutatói magyarázata a jelenségnek: 

(A hypnagógia (hypnick) jelenséget többen is kutatták: Alfred Maury, Frederic Myers)

"Elalvó rándulás” általában akkor következik be, amikor valaki túl gyorsan elalszik a nagy kimerültségtől. Az alvás első szakaszában a pulzusszám és a légzés gyorsan lassul. Néha, amikor valaki nagyon kimerült, az agy túl gyorsan halad az alvás ezen szakaszán, és összezavarja a szervezetet, amely azt érzékeli, hogy haldoklik, és hogy a belső folyamatok nem működnek. Ezután a szervezet gyorsan reagál vegyi anyagok pumpálásával, hogy megszüntesse az általa hamisan érzett stresszt. Ez a “hypnic rándulás” jelenleg létező legreálisabb elmélete.


Források:

http://www.emberiszavak.club/emberi-dolgok/te-is-erezted-mar-hogy-hirtelen-megrandul-a-tested-alvas-kozben-ilyenkor-ez-tortenik-veled/

Készítette: Galavics Dóra

2018. június 4., hétfő

Természetes módon a rovarcsípések ellen

Itt a nyár. Ez az időszak a előcsal minden állatot, köztük a bogarakat, legyeket, szúnyogokat is. Sajnos némelyik csípése nagyon veszélyes lehet, allergiás reakciókat is okozhat.
Most itt van néhány gyógymód ezeknek a csípéseknek a kezelésére és a balesetek elkerülésére.
A nyár két legnagyobb „ellenségét” a méh/darázs, illetve a szúnyog csípés kezelésére összegyűjtött praktikákat ismertetem.



Méhcsípés, darázscsípés

Először is a rovarcsípés, és rovarharapás között különbséget kell tennünk. Rovarharapásnál az állat a szájszervével harap meg minket, melynek során betegséget elkaphatunk, de méreganyagot nem juttat a szervezetünkbe. A szúnyog, kullancs, bolha, és pókok csípése valójában harapásnak minősül. A méh-vagy darázscsípés során méreganyag kerül a szervezetünkbe. Ez nem csak helyileg okozhat viszketést, de akár bele is halhatunk, ha allergiás reakció lép fel, mint például szisztémás reakció, anaflaxia.



Méh csak egyszer tud csípni, a csípés után a fullánk és kis "méregzsák" sokszor a bőrünkben marad. A méreg néhány másodperccel a csípés után szabadul el. A legfontosabb, hogy méhcsípés után minél hamarabb el kell távolítani a fullánkot, de nem szabad összecsípni ujjal sem, mert így még több mérget juttatunk a szervezetünkbe, amely gyulladást okoz.
Tanács: Pöcköljük ki a fullánkot, vagy egy éles tárggyal húzó mozdulattal távolítsuk el.



Végtagot ért csípés után, duzzanat esetén polcoljuk fel a sérült végtagot, majd tegyünk rá hideg borogatást, 15-20 percig jegeljük, de csak óvatosan, nehogy fagyási sérülést okozzon. (Ne direkt módon érintkezzen a jég a testfelülettel!)

Tippek a csípés kezelésére:
  • Félbevágott paradicsom, citromkarika duzzanatra helyezése segít enyhíteni a viszketést, és az égő érzést.
  • Az étkezési, 10 százalékos ecetet már nagyanyáink is előszeretettel alkalmazták a darázscsípés kezelésére. Igaz, nem túl kellemes az illata, viszont vattapamacsra cseppentve egy keveset, és azt rányomva a fájdalmas testfelületre, szinte azonnal enyhülést hoz a darázscsípés ellen.
  • Vágj félbe egy vöröshagymát, és nyomd a csípés helyére. A hagyma leve pillanatok alatt “kiszívja” az égető érzésért felelős anyagot, a fájdalmat hatékonyan és gyorsan csillapítja. 
  • Néhány csepp almaecetet úgy keverj el a szódabikarbónával, hogy krémes állagú keveréket kapj. Kend be vele a darázscsípést helyét, és hagyd rajta egészen addig, amíg a fájdalom enyhül. A keverék szúnyogcsípés ellen is hatékony.
  • Nemcsak azért érdemes a kertben levendulát nevelni, mert isteni illata van, vagy lila virágai káprázatosan szépek, hanem azért is, mert intenzív illata a legtöbb rovart távol tartja, ráadásul a darázscsípést is kezelheted vele. A fájdalom gyorsan enyhül, ha a frissen leszedett levendula levelével, virágával bedörzsölöd a csípés helyét.


Azonnal mentő hívása:

•ha rekedtséget, nehézlégzést, sípoló légzést észlel
a csípés a szájat, nyelvet, torkot érte (ez különösen veszélyes a duzzanat miatt)
duzzadni kezd az arca, nyelve, füle, szeme
hányingere van, hányás/hasmenés jelentkezik
ájulás, szédülés vagy gyengeségérzés fogja el.

Szúnyogcsípés

A kellemetlen szúnyogcsípésekért a nőstény szúnyogok a felelősek, mivel ezen rovarok szaporodásához szükséges a melegvérű állatok vagy az ember vére.
A szúrás során a rovar szájszervét szinte észrevétlenül a bőrbe mélyeszti. A probléma abból adódik, hogy a megfelelő táplálkozáshoz a szúnyog egy véralvadásgátló méreganyagot fecskendez a bőrbe, és erre reagál a szervezet egy erős vagy kevésbé erős allergiás reakcióval.
Amint felismeri immunrendszerünk ezt az idegen anyagot, felveszi ellene a harcot. A felszabaduló hisztamin hatására kitágulnak az erek, és a test többi részéből folyadék áramlik a szúrás helyéhez, ezért duzzad meg a szúnyogcsípés helye.
A hisztamin erős szövetizgató hatással rendelkezik, ennek következtében alakulnak ki a tipikus tünetek: a csípés vöröses színe és a viszketés.


Tippek a csípés kezelésére:
  • Kezeld a szúnyogcsípést banánhéjjal. Ez a Kínából származó trükk gyorsan csillapítja a viszketést. Dörzsöld át néhányszor a banánhéj belső felével a csípést.
  • A jégkocka kellemesen és gyorsan hűti, csillapítja a viszketést. Tartsd a bőrödön addig, amíg nem túl kellemetlen a hideg érzés. Vigyázz, ne direkt módon tartsd a jeget a bőrfelületre, nehogy fagyási sérülésed keletkezzen.
  • Néhány percre a mélyhűtőszekrénybe is beteheted a kanalat, de még a nélkül is hatékony megoldást nyújt, ha kissé a csípésre nyomod a konyhafiókból kölcsönzött evőeszközt.
  • Az aloe vera nem található meg minden otthonban, pedig könnyebben beszerezhető, mint gondolnád, szobanövényként ugyanis nagyon sok helyen árusítják. A lédús levélből vágjál le egy darabkát, helyezd a csípésre, és máris pillanatok alatt kezelted a kellemetlen szúnyogcsípést.

  • Manapság a teafaolaj sem számít egzotikumnak, bármelyik gyógynövényboltban, sőt a gyógyszertárakban is beszerezhetsz belőle. Fertőtleníti, és villám gyorsan enyhíti a viszketést.
  • A gyógyszertári tisztaságú 70 százalékos alkoholt vattára csepegtetve pillantok alatt elmúlik a szúnyogcsípést okozta viszketés.
  • Az eukaliptusz illóolaját nemcsak megfázásos, meghűléses időszakban érdemes használni. Gyorsan elmulasztja a szúnyogcsípéseket is.

  • A citrom összehúzó, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású, ezzel gyógyíthatja a szúnyogcsípéseket. Egyszerűen vágjunk egy szeletet egy friss citromból, és ezt dörzsöljük a csípésre, de bekenhetjük a csípés helyét citromlével is.

Természetes szúnyog-riasztó készítése

    1.Csecsemők védelmének érdekében ajánlott:

Egy kevés vízbe tegyél pár csepp illóolajat, és abba mártogass egy ruhadarabot, majd több alkalommal töröld át a testfelületeit, valamint ezekből a tömény cseppekből ruhájára itt-ott pöttyents el egy-egy cseppet.



     2. Krém:

25 csepp Citronella-, és 2 evőkanál mandulaolajat keverjünk össze 2 evőkanálnyi aloe vera géllel, majd jól összekeverjük, hagyjuk pár percet állni és már használhatjuk is.

    3. Szúnyogriasztó spray:

Egyszerűen tölthető műanyag szórófejes flakonba vizet töltünk, majd a víz mennyiségétől függően adagoljuk bele a hozzávalókat.

Decinként:
7 csepp citromolajat,
15 csepp levendulaolajat
2 evőkanálnyi mandula olajat.

Rázd össze és már használhatod is. Természetesen ügyelj arra, hogy szájba és szembe ne kerüljön.


Források:
  • https://www.novakhunor.hu/betegsegek/megcsipett-egy-darazs-mit-tegyek-ezeket-hasznalja
  • https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/borgyogyaszat/cikkek/elviselhetetlenul_viszketo_szunyogcsipesek_mi_segit/20160419175306
  • http://magyarmegmaradasert.hu/erdekkorok/egeszseg-gyogyitas/egeszseguenkert/item/3294-term%C3%A9szetes-v%C3%A9dekez%C3%A9s-sz%C3%BAnyogok-ellen


Készítette: Galavics Dóra




2018. május 28., hétfő

Vízben oldódó vitaminok

Előző cikkem folytatásaként, most a vízben oldódó vitaminok fontosságáról írnék.

B1-vitamin (tiamin):

Ezt a vitamint fedezték fel elsőként. A tiamin vízben oldódó vitamin, az anyagcserében fontos szerepet játszó B-komplex vitaminok egyike. A B1-vitaminból nagyon kevés raktározódik el a szervezetben, a készletek 14 nap alatt lemerülnek. A megfelelő felszívódás érdekében, folsavval és magnéziummal együtt ajánlott szedni.
Nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok és a szívizom egészséges működéséhez.

B1-Vitamin forrás

Ha nem veszünk magunkhoz elegendő tiamint, hiányállapot alakulhat ki. Ezt más tényezők, mint például a nagymértékű alkoholfogyasztás, vagy a tiamin felszívódásának zavarához vezető folsavhiány is okozhatja.

A tiaminhiány legfontosabb jelei:

fogyás,
szív és az idegrendszer működési zavara,
kimerültség,
ingerlékenység,
memória-és alvászavarok,
mellkasfájdalmak,
étvágycsökkenés,
hasi diszkomfort, és székrekedés.

Súlyos esetben, B1-vitamin hiánya a beriberi nevű betegséget is okozhatja, mely igen gyakori a „harmadik világban”, ahol a fő élelemforrás a hántolt rizs, és az emberek nyers halat is fogyasztanak. A beriberi betegség két formája ismert, a száraz és nedves. A száraz beriberi esetében a lábujjak zsibbadnak, lábikragörcs és lábfájdalmak jelentkeznek.
A keringési rendszer beriberi megbetegedése (nedves beriberi) kétféle lehet. Az egyik típusnál szapora lesz a szívverés, a beteg erősen izzad, bőre felforrósodik. A betegség előrehaladtával szívelváltozások jelennek meg. A második típus a Shoshin-betegség, mely nagyon ritka. A tünetek igen hirtelen jelennek meg, napok, sőt órák alatt a keringés teljes összeomlásához vezethet.

Beriberi betegség körmön.

Forrásai:

az élesztő, az élesztőkivonat és a máj,
olajos magvak,
barna kenyér,
szárított lencse,
tojássárgája.

Habár a vízben oldódó vitaminokból a felesleg a vizelettel kiválasztódik, a nagymértékű – a napi ajánlott mennyiség 100-szorosa – túladagolás mérgezéshez vezethet. A túl sok tiamin bénítja a légzőszervrendszert, mely nehézlégzéshez, általános gyengeséghez, szapora pulzushoz, fejfájáshoz, ingerlékenységhez vezethet. Extrém esetben a túladagolás halálos lehet. Túl sok B1-vitamin fogyasztása a többi B-vitamin szervezetből való kiürülését eredményezheti.

Érdekesség:

Újabb kutatásoknak köszönhetően, a B1-vitamin kiegészítők segítségével megelőzhető vagy késleltethető az Alzheimer-kór megjelenése. Segít azokon is, akik az idegrendszer más megbetegedéseiben szenvednek, mint pl. szklerózis multiplex, depresszió, szorongásos zavarok és ideggyulladás.
Előzetes állatkísérletek azt sejtetik, hogy a B1-vitamin egy speciális formája megelőzi azt az idegkárosodást, mely gyakori a cukorbetegek körében. Ez az elváltozás vakságot, veseelégtelenséget és szívinfarktust okozhat.

B2-vitamin (riboflavin):

1932 óta ismert, ekkor izolálták először az élesztőgombából. Nélkülözhetetlen tényezője a megfelelő sejtlégzésnek.
Előnyösen hat a szervezet növekedésére, a szaporodásra, a bőr, köröm és haj növekedésére. Javítja a látást, megelőzi a nyálkahártya-gyulladások kialakulását. Segíti a szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok anyagcseréjét.

Forrásai:

tej-és tejtermékek,
máj,
hús,
zöldségfélék,
teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruk.

Hiánya, amelyet leggyakrabban elégtelen táplálkozás okoz, – a szájzug nyálkahártyájának berepedéséhez, bőrelváltozásokhoz (vöröses, hámló területek, zsíros faggyúval telt szőrtüszőkkel) vezet. Tünetei esetenként szédülés, gyomor-és bélbántalmak lehetnek.
Túladagolástól, még nagyobb mennyiség bevitele után sem kell aggódni (>100 mg), esetleg viszketés, zsibbadás, égő érzés jelentkezhet.

Szőrtüsző gyulladás

B3-vitamin (niacin):

1950-es években fedezték fel. Nagyon fontos szerepet játszik a sejtlégzésben résztvevő enzimek működésénél.
Forrásai ugyancsak a húsok, máj, teljes kiőrlésű termékek. Kivétel a kukorica.

Hiánya – amely leggyakrabban az egyoldalú, kukoricán alapuló táplálkozásra vezethető vissza – a pellagrának nevezett, szájnyálkahártya-, nyelv- és bőrgyulladással, hasmenéssel, zavartsággal és memóriazavarral járó betegséget okozza.

Memóriazavar

A B3-vitamin emeli a jó (HDL-) koleszterinek szintjét (akár 15-35 százalékkal is), és csökkenti a trigliceridszintet, valamint kismértékben az LDL-koleszterinszintet.

Segít az Alzheimer-kór kialakulásának megelőzésében.

Érdekesség:

Egy későbbi vizsgálatban simvastatint szedő, magas koleszterinszintű szívbetegek kiegészítésként niacint is kaptak: az eredmények szerint csökkent náluk az infraktus és a stroke kockázata is.

Stroke

Egy másik tanulmányban azt találták, hogy infarktuson átesett férfiaknál a gyógyszeres kezeléssel kombinált niacin csökkentette a második infarktus kialakulásának kockázatát.

Volt olyan tanulmány is, ahol sztatinokkal szedették együtt a nikotinsavat, és nem találták kedvezőbbnek, mint amikor valaki csak a gyógyszert szedte.


 B4 vitamin (folsav):

A B4-vitamin elengedhetetlen a terhesség korai szakaszában hiszen az embrió gerincfejlődése csak B4-vitamin jelenlétében tud hibátlanul lezajlani. A B4-vitamin pótlása várandósság esetén kiemelten fontos.

Nyitott gerinc

Kulcsfontosságú szerepe van:

• a fehérvérsejtek, vörösvérsejtek, vérlemezkék képzésében,
• aminosavak, nukleinsavak anyagcseréjében,
• gyomor, bélrendszer, szájnyálkahártya épségnek megőrzésében.

Hiánya, amelyet elsősorban konyhatechnikai veszteség (hosszú idejű főzés) és felszívódási elégtelenséget okoz,vérszegénységhez vezet.
Becslések szerint a magyar lakosság körében a folsavhiány előfordulása elérheti a 20%-ot.

Bár a folsav nagy dózisban sem toxikus, kiegészítésképpen legfeljebb napi 1000 mg (1 mg) fogyasztása ajánlható, mert e fölötti dózis zavarhatja egyes gyógyszerek hatását, és elfedheti pl. a B12-vitamin-hiány tüneteit.

B5-vitamin (pantoténsav):

Ezt a vitamint 1931-ben fedezték fel. Elnevezése a görög „panthoten” (mindenütt) szóra vezethető vissza, mely arra utal, hogy a B5-vitamin nagyon sok élelmiszerben megtalálható.

Az úgynevezett koenzim-A alkotójaként számos energia felszabadító vagy felépítő jellegű biokémiai reakciót szabályoz. A pantoténsav hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez és a normál mentális teljesítményhez. Segít megőrizni a bőr és a haj egészségét, stimulálja a nemi hormonokat és a kortizon kiválasztását.

Egészséges haj

Legfőbb természetes forrásai a korpa, hal, baromfi, teljes kiőrlésű lisztek, joghurt, hüvelyesek, tojássárgája, vese, máj, élesztők és a brokolli.

Hiánya fáradékonyságot, fejfájást, émelygést, alvászavart, súlyosabb esetben a végtagok zsibbadását, izomgörcsöket okoz. Megfelelő vegyes táplálkozás mellett emberben klinikai hiányállapot ritkán alakul ki, de megerőltető fizikai aktivitás, tartós stresszhelyzet azonban ehhez vezethet.

B6-vitamin (piridoxin):

Az enzimek és koenzimek számos idegrendszeri ingerület-átvivő anyag termelődéséhez szükségesek. A B6-vitaminnak szerepe van a terhességi hányinger csillapításában, görcsoldó hatású, az emésztőrendszer, az ideg- és immunrendszer megfelelő működéséhez, valamint a hemoglobin-szintézishez szükséges.

Idős embereknél és alkoholistáknál gyakoribb. Gyulladásos megbetegedésekben, 1-es típusú cukorbeteg nőknél, májbetegségekben, rheumatoid arthritisben és HIV-fertőzötteknél sokszor lehet alacsonyabb B6-vitaminszintet találni. Egyes gyógyszerek, például epilepszia elleni, TBC-elleni szerek, egyes szteroidhormonok szintén negatívan befolyásolhatják a szervezetben a vitamin szintjét.

Alkoholizmus

Heveny mérgezést nagy dózisban sem okoz. Felnőtteknél 200 mg hosszantartó szedése kapcsán idegrendszeri mellékhatásokat észleltek. Gyermekeknél ilyen adat nem ismert, mivel azonban a B6-vitamint hányingercsillapítóként is alkalmazzuk és sok háztartásban megtalálható gyógyszer, gondoskodni kell róla, hogy gyermek ne férhessen hozzá.

B12-vitamin (cianokobalamin):

Nagyon fontos szerepet játszik a sejt növekedésben, sejtosztódásban, és a vérképzésben.

Nagyon jó forrásai az állati eredetű táplálékok:

kefir,
joghurt,
sajtok,
húsok, máj, vese,
tojás,
hal.

A növények nem tartalmaznak B12-vitamint.

Hiánya vészes vérszegénységhez vezethet. Hiánybetegsége vegyes táplálkozás mellett ritkán lép fel, mert a szervezet raktárai hónapokra elegendőek.

Vérszegénység

Az emberi vastagbélben élő baktériumok képesek lennének B12-vitamin képzésére, de sajnos onnan nem tud bekerülni a véráramba.
A vitamin féléletideje igen hosszú (1-2 év), így csak lassan vezet vérszegénységhez, illetve tüneteket is későn ad.
A B12-vitamin hiánya kialakulhat nem megfelelő mennyiségű bevitele esetén (pl.: vegetáriánus étrend), vagy ha a felszívódásában zavar alakul ki (intrinsicfaktor-hiány, gyomoreltávolítás, bélbetegség), vagy fokozott felhasználódás (bélférgesség), illetve fokozott igény (terhesség, szoptatás, dohányzás, alkoholfogyasztás) miatt.

A B12-vitamint szájon át történő alkalmazás során nem lehet túladagolni.

H-vitamin (biotin):

A biotin a zsírok és a szénhidrátok anyagcseréjéhez nélkülözhetetlen enzimalkotó. A bélbaktériumok állítják elő.

Kiváló biotinforrás a máj, vese, tojássárgája, tej, tejtermékek, hüvelyesek, zöldségfélék, dió, sörélesztő.

Nélkülözhetetlen a normális szénhidrát-, zsír- és fehérje-anyagcseréhez, a bőr egészséges állapotának fenntartásához, szerepe lehet a kopaszodás és az őszülés lassításában, enyhítheti az izomfájdalmakat, csökkentheti a bőrproblémákat.

Őszülés, hajhullás

Hiánya esetén étvágytalanság, bőrgyulladás, a szőrzet kihullása, zsíranyagcsere-zavarok, izomfájdalmak jelentkezhetnek. Túladagolás tünetei eddig nem ismertek.

C-vitamin (aszkorbinsav):

Története:

A C-vitamin hiányakor kialakuló betegség, a skorbut, az egyik legrégebben ismert hiánybetegség, már a 16. század elején leírták.

Skorbut

Ez a betegség nagy pusztításokat okozott háborúk és éhínségek idején, illetve a hajósnépeknél. Egyes hajósnépek felismerték, hogy a gyümölcsöt is tartalmazó étrend a hosszú hajóutakon segít a skorbut megelőzésében. Csak 1912-ben tengerimalacokon végzett kísérletek során sikerült igazolni, hogy a skorbut valóban hiánybetegség. 1920-ban C-vitaminnak nevezték el azt a tápanyagkomponenst, amelynek hiánya a skorbutot okozza.

1937-ben Szent-Györgyi Albert orvosi Nobel díjat kapott, a C-vitamin biológiai hatásának tanulmányozása miatt.

Szent-Györgyi Albert (1893-1986)

Az egyik legismertebb vitamin. Nélkülözhetetlen a kötőszövetek, a csontszövet, a fogak képződéséhez, a sebgyógyuláshoz, és számos más anyagcsere-folyamathoz, pl. a vas felszívódásához. Rák megelőzésében is fontos szerepet játszik.
A bioflavonoidok a C-vitaminnal együtt szedve szinergikus hatást fejtenek ki. Ez azt jelenti, hogy erősítik egymás hatását, így együttesen az alábbiak jellemzők rájuk:

  • baktériumölő és keringésserkentő tulajdonságokkal rendelkeznek
  • segítik az epe termelését, mérséklik a koleszterinszintet
  • megakadályozzák a fogínyvérzést
  • segítenek az ödéma kezelésében
  • hasznosak sportsérülések esetén, mivel a vérzést mérséklik és fájdalomcsillapító hatásúak

Természetes forrásai:

zöldpaprika,
saláta,
brokkoli,
kelbimbó,
burgonya,
csipkebogyó,
friss gyümölcsök.

C-vitamin forrás

Enyhébb C-vitamin-hiányra utal a folyamatos fáradtság- és gyengeségérzet, az ingerlékenység, az étvágytalanság és a súlyvesztés. Fokozott C-vitamin-igénnyel jár a szellemi és fizikai igénybevétel, a lázas állapot, a stressz, a betegségek, műtétek utáni lábadozási időszak.

Az öregedés folyamata pedig önmagában figyelmet igényel. Ezek mellett a C-vitamin étrend-kiegészítőként való szedése hasznos lehet még a következő betegségek megelőzésében és kezelésében:

Pattanások
Alkoholizmus
Alzheimer-kór
Asztma
Autizmus
Depresszió
Cukorbetegség
Magas vérnyomás
Parkinson-kór
Rossz sebgyógyulás
Gyakori megfázás vagy fertőzés
Tüdőbetegségek

Nagyon fontosnak tartom, hogy odafigyeljünk a rendszeres vitaminpótlásra, a túladagolás elkerülésére, hiszen ezzel boldogabb, egészségesebb jövőt biztosíthatunk magunknak.
Együnk minél több gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű pékárukat-akár otthon készítve-, húsokat, halat.

Élj egészségesen!



Források:

  • http://www.beres.hu/beres/vitamin_abc/vizben_oldodo_vitaminok
  • http://www.vital.hu/b1-vitamin-tiamin
  • https://dietless.hu/c-vitamin-aszkorbinsav-az-alapvitamin/
  • http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/


Készítette:

Galavics Dóra




2018. május 24., csütörtök

Vitaminok- Zsírban oldódó vitaminok

Habár a tél elmúlt, és nyár közeleg, mégis úgy gondolom, fontos a vitaminpótlásra ügyelnünk, ami a nyári hónapokban még sokkal könnyebben is mehet, mint a zord hideg napokon.

De mik is azok a vitaminok? Miért olyan fontosak a szervezet számára?

A vitaminok kis molekulatömegű, organikus (szerves) vegyületek, amik a szervezet számára igen kis mennyiségben, de rendkívül fontosak. 1912-ben Kazimierz Funk lengyel biokémikus nevezte el vital amin-nak, vitaminnak. Felfedezési sorrendben először a C- vitamin, majd az A- vitamin, D- vitamin, K- vitamin, E- vitamin és végül a B- vitaminok következtek.

Kazimierz Funk ( 1884-1967)

A vitaminokat is, akárcsak a gyógyszereket, lehet túl adagolni. Ekkor már a nagy mennyiség nem javítja a szervi a funkciókat, sőt kedvezőtlenül hat az anyagcsere folyamatokra. Kialakulhat vitaminhiányos állapot is, a hypovitaminosis.
Ekkor jelentkezhet emésztési zavar, fertőzésekre és gyulladásokra való hajlam és fáradékonyság is. Károsan befolyásolja a vitaminok felszívódását és beépülését a dohányzás, ugyanis a dohányfüsttel bekerülő anyagok egy része -kadmium- megköt egyes vitaminokat (főleg a C- vitamint). Az alkoholisták emésztőrendszere folyamatosan gyulladt, majd sorvad állapotban van, így elégtelen az emésztő- felszívó mechanizmusa. A fertőzések, fertőző betegségek, a gyulladásos állapotok, a gyakori hányásos és hasmenéses állapotok, és az élősködők jelenléte-mivel kivonják a maguk számára a vérből és a testnedvekből a számukra szükséges vitaminokat-, szintén gátolják a vitaminok felszívódását és beépülését a sejtekbe.

Torok gyulladás

A vitaminozott élelmiszerek és vitamintabletták nem mindig jelentenek garanciát arra, hogy elégséges vitamin szívódik fel a szervezetbe. Ha nincs szükség gyors, mesterséges vitamin pótlásra (pl. betegség, stressz, terhesség, túlterheltség, éhezés, kialakult hiányállapot miatt), akkor a vitamintabletták által a szervezetben vitamin - túlkínálat alakulhat ki, a bélcsatorna falában működő vitaminfelvevő mechanizmusok működése a túlkínálat miatt csökken, a vese és máj vitaminkiürítő funkciója pedig erőteljesen növekszik. Így amikor a feleslegesen bevett vitamin tabletták beszedését abbahagyjuk, az egyensúly felborul, és relatív hiány alakulhat ki az adott vitaminból vagy vitaminokból. A vízben oldódó vitaminokat naponta kell biztosítani a szervezet számára (lehetőleg természetes vitaminforrásokból), mert a vese kiüríti a felesleges mennyiséget, azaz a szervezet nem képez tartalékot belőlük. A zsírban oldódó vitaminok azonban raktározódnak, így kevesebb mennyiség is biztosítja a szükséges mennyiséget.

Vitamin tabletták

A-vitamin:

Az A-vitamint a látás vitaminjaként ismerjük, de fontos szerepet tölt be a bőr és nyálkahártyák épségégének megőrzésében is. Provitaminja a karotin, ami jelen van a színes főzelékfélében, a tojássárgájában, a vajban, a halolajban, a húsokban és a májban is.
Az A- vitamin véd a fertőzésekkel szemben, védi a hámsejteket (bőr, valamint a gyomrot, légutakat, bélcsatornát, belső üregeket védő nyálkahártya). A- vitamin hiányában farkasvakság (amikor szürkületben vagy gyenge világítás esetén látászavar következik be), a bőr repedezettsége és szárazsága, illetve a haj korpásodása és a haj-köröm töredezése jellemző.
Hiányállapot akkor léphet fel, ha valamely súlyos betegség miatt hosszú ideig vénás infúziós táplálásra szorulunk, vagy ha zsír felszívódási betegségben szenvedünk. A- vitamin bevitelre a koleszterinszintet csökkentő gyógyszerek szedése mellett szükség lehet, a fogamzásgátló gyógyszereket szedő hölgyeknek azonban kevesebb A- vitamin felvételre van szükségük.


A-vitamin forrás

Túladagolás esetén: 

fejfájás,
hasmenés (vastagbél széklet)
bőr besárgulása,
bőrgyulladás,
ízületi fájdalom,
májkárosodás
magzat fejlődési rendellenesség
agynyomás fokozódás-fejlődés visszamaradottsága

D-vitamin:

A D-vitamin életfontosságú, csecsemő- és gyermekkorban az angolkór, öregkorban pedig a csontritkulás megelőzésében. A csontvelő vérképzéséhez, az immunrendszer jó működéséhez, a daganatok megelőzéséhez is szükséges, valóságos hormonszerű hatással bír az emberi szervezetben.
Csak az aktív D-vitamin tudja kifejteni hatásait, így fokozza a kalcium-ionok felszívódását a bélben, a csontképzést, a foszfátok és bizonyos aminosavak visszaszívódását a vesékben.
Hiánya egyben ízületi gyulladásra, ízületi merevségre való hajlamot, és görcskészséget eredményez, jellemző tünet lehet még a hátfájás, fogszuvasodás, fáradtság, levertség, és a haj fokozott hullása.

"O" láb

A D-vitamin hiánya gyermekkorban tarkótáji izzadást, kopaszságot, étvágytalanságot okozhat. Az angolkór különböző tünetei a: deformitások, a koponya ellaposodása, és deformálódása.
Tátongó nagy kutacs, kocka alakú koponya is kialakulhat.
Az alsó végtag elgörbül, „O” vagy „X” láb alakul ki. Rachitis-es csuklóduzzanat, a bordákon olvasószerű porcduzzanat látható, de, gerinctorzulások is jelentkezhetnek.

D- vitamin táplálék-forrás: leginkább a tojássárgája, vaj, tejszín és a csukamájolaj, szardíniakonzerv, vitaminozott margarinok, csiperkegomba, zabpehely, búzacsíra, élesztő.

D-vitamin forrás

Érdekesség: Angliában, (mivel kevesebb a napfény és esős, ködös időben nő a D- vitamin igény) gyakori volt a csecsemők és kisgyermekek esetében a rachitis, melyek a csontok eldeformálódásával járt. D- vitamin pótlásával és megfelelő mennyiségű (és megfelelő időben való) napoztatással kivédhető ennek a kóros állapotnak a létrejötte.

A D-vitamin hiányos állapot megelőzésére Vigantol cseppet adnak a csecsemőknek, és gyermekeknek. 0-1 éves korig napi 1 Vigantol csepp ajánlott.

Napi 20 perc napozás (április-október) elég a napi D-vitamin szükséglet pótlására. Hiába vagyunk többet a napon, nem képződik több D-vitamin, a naptejek viszont gátló hatással vannak a vitamin képződésére.

Különösen figyelnünk kell a november 1-másrcius 30-ig tartó időszakra, hogy pótoljuk a szükséges D-vitamint.

Túladagolás:

vesekárosodás
csontosodási zavar
aortaszűkület
magas vérnyomás


E-vitamin:

Az E-vitamin antioxidáns hatású, fontos szerepe van a sejtfal, a hajszálerek és az izmok egészséges szerkezetének és működésének megőrzésében. A máj elzsírosodásával (és a máj mérgek okozta elfajulásától) szemben is védőhatást fejt ki. Az E- vitamin csökkenti a vér koleszterinszintjét, szerepe van a szaporodóképesség (spermaképzés, megtermékenyülés, magzatkihordás) folyamatában.

E-vitamin forrás

Az E-vitamin gyógyító erejét használják: 

meddőség
szexuális problémák
menstruációs zavarok
koraszülés
szív-és érrendszeri betegségek
bőrproblémák (hegesedések)
foglazulás

Az E- vitamin hiánya lassú sebgyógyulást, fáradékonyságot, izomtónus-veszteséget, és csökkenő nemi vágyat eredményezhet.

E- vitamin táplálék-forrás: a gabonafélék csíraolajában (tök vagy napraforgó), a zöld növényekben-főzelékfélében, a húsban, a májban és a tojásban, homoktövisben, szójában, csipkebogyóban, gesztenyében, dióban, mogyoróban, mandulában, mákban található meg.

K-vitamin:

A K- vitaminnak egyes véralvadás-aktív fehérjéknek az előállításában (szintézisében) van szerepe. Elősegíti a máj méregtelenítő funkcióját is. K- vitamin hiánya esetén a vér protrombinszintje (véralvadási faktor) csökken és vérzékenység alakul ki, illetve spontán agyvérzés is felléphet, ezért profilaktikus adása a szoptatott csecsemőknek ajánlott.
Túladagolásával sárgaság, agyi károsodás jelentkezhet a vörös vérsejtek fokozott szétesése következtében.

K-vitamin forrás: zöld növények (kelkáposzta, borsó, fejes saláta, káposzta, paraj), tejtermékek, és máj, a sütőtök, a paradicsom, a paraj, kelkáposzta, káposzta, a lucerna, és a tengeri hínár.


K-vitamin forrás

Források:

  • http://taplalkozas.bioenergetikus.hu/vitamin.php
  • http://www.egeszsegtukor.hu/noi-tukor/131-erdekesseg-a-vitaminokrol.html#content
  • https://www.veol.hu/eletmod/ne-vigyuk-tulzasba-amit-a-vitaminokrol-tudni-erdemes-1819884/

Készítette: Galavics Dóra

Archívum
Kapcsolat

Webshop
Webshop Button