egészségünk érdekében
Szeretnék egy pár növényről és azok felhasználásáról írni. Nem akartam egy általános leírást
adni, illetve közismert gyógyhatásokkal dobálózni. A vadon élő ehető és gyógynövények
alkalmazása nem olyan egyszerű feladat, mint gondolnánk. Adott például egy keringési zavar,
magas vérnyomás, nem biztos, hogy az első velünk szemben jövő erre elvileg megfelelő
gyógynövény hatni is fog erre. Nem mindegy ugyanis, hogyan hat egy gyógynövény, mikor
szedjük, hogyan dolgozzuk fel, hogyan készítjük el a gyógyhatású készítményt belőle, mikor
fogyasztjuk azt, és még az sem, hogyan reagál a saját szervezetünk rá.
Olyan aktuális növényekről szeretnék írni, amelyek engem is most, ezen a tavaszon érintenek
és az én bevált módszereimet, receptjeimet szeretném megosztani.
Gyermekláncfű – szörp és szirup
Más néven pongyolapitypang, vagy csak egyszerűen pitypang egy közismert növény, gyakran
gyomnövényként tartják számon. Az emberek többsége minden egyes egyedét kihúzná a
földből. Kevesen tudják, hogy rendkívül értékes gyógy- és vadon élő ehető növény, mely a
manapság rohamosan fogyatkozó beporzó rovarok számára is fontos nektárforrás. Tavasszal
virágzik, ráadásul tömegesen.
Az egész növény gyakorlatilag ehető. Levelei virágzás előtt a legízletesebbek, akkor
salátaként fogyasztható. Virágaiból szirupot („pitypangméz, vegán méz”) vagy szörpöt is
lehet készíteni.
Íme a recept a szörphöz:
Hozzávalók
200 db pitypangvirág – a recept konvertálható bármilyen ehető virágra – bodza, akác, ibolya,
levendula, rebarbara, stb – csak a virágmennyiséget kell változtatni a mérethez képest
4 kg cukor
6 liter víz
5 db citrom
10 dkg citromsav
1 kávéskanál nátrium-benzoát (tartósítószer) /szalicil
Tegyünk fel forrni 6 liter vizet, amibe keverjünk el 4 kg cukrot. Kihűlés után a citromsavat és
a szalicilt belekeverjük és a már előkészített virágokra és a felkarikázott citromra öntjük a
levet. Hagyjuk szellősen letakarva állni 1 hétig, közben naponta keverjük át, majd leszűrve
üvegekbe töltjük, lezárjuk és kamrába rakjuk az üvegeket. Szűréskor érdemes a citromkarikák
levét még kinyomkodni. Ha nem elég savanykás, ízlés szerint további citromsav adagolással
segíthetünk ezen.
A növény általános hatásai:
májműködést segíti, epetermelést fokozza. Általános emésztést javító, puffadásra,
gyomorrontásra is használható. Szabályozza a bélműködést, megszűnteti a székrekedést. A
máj elégtelen működéséből adódó problémákra, pl. a narancsbőrre is kiváló. Csökkenti a
vérzsírt és oldja a koleszterint, csökkenti a vércukorszintet. Kiváló vízhajtó, vese- és
hólyagbetegségeknél használható. A máj és vese általános működését segíti, salaktalanításra,
a szervezet általános tisztítására használjuk. Tonizáló, étvágyjavító, erősíti a szervezetet.
Vérszegénység, köszvény, májbajok esetén használjuk.
Mint látjuk, egy kellemes pitypangszörp rendszeres fogyasztásával is sokat tehetünk
egészségünk érdekében.
Galagonya virágos hajtás
A galagonya úton-útfélen megtalálható cserjénk. Csodálatos látvány, amikor tömegesen
virágba borul tavasszal. Ezt a virágos hajtást kell megszednünk szívünk és keringési
rendszerünk érdekében. Ebből forrázatot készítünk, 15 percig áztatjuk, szűrjük, fogyasztjuk.
A virágos hajtás szárítással tartósítható, és egész évben fogyasztható. Szedhetjük ősszel a
bogyót is a természetben vagy esetleg ültethetünk nemesített változatot a kertben, amelyből
lekvár készíthető. Hatása hasonlatos a virágos hajtáséhoz.
A növény általános gyógyhatásai:
Szíverősítő, szívnyugtató. Rugalmasan tartja a szívizmot, érfalakat, serkenti a szívizom
vérellátását. Értágító, vérnyomáscsökkentő, jó a koszorúérbetegségek ellen. Segít a
vérkeringési problémák enyhítésében, visszaszorítja az érelmeszesedés kialakulását. Öregkori
szívpanaszokra, szívizmok degenerációs megbetegedéseire ajánlott fogyasztása. Mivel a
központi idegrendszerre hat, szédülést, szorongást, szapora szívdobogást és rövid légzést lehet
vele kezelni. Az ideges görcsök ellen is jó hatású. Stresszoldó, nyugtató, altató hatása van.
Csökkenti a vértolulás veszélyét, fülzúgásra is használhatjuk. Változó korban csökkenti a
hangulatváltozásokat, a hőhullámokat.
Rozmaring virágos hajtás - kenőcs
A rozmaring idehaza nem őshonos, azaz kinn a természetben nem, csak kertekben, parkokban
ültetve található. Közismert gyógy- és fűszernövény, akinek van kertje, balkonja, érdemes
ültetni. Tavasszal kezd virágozni, és a virágos hajtásából kiváló kenőcs készíthető.
A rozmaring általános hatása külsőleg:
A vérellátást fokozza, gyulladáscsökkentő, így sebgyógyításra, zúzódásokra, ekcémára, sőt
akár fogfájásra is használhatjuk. Jó hatással van az izmok regenerációjára is, így sportsérülés
esetén a legjobb kenőcs.
A kenőcs receptje:
Első lépésként áztassuk be a rozmaring virágos hajtást annyi növényi olajba (bármi jó, akár a
napraforgó is), amely ellepi. Hagyjuk így állni a napon jópár hétig, akár egy hónapig. Ez alatt
olajos növényi kivonat készül belőle a napsugarak és a hő hatására. Amikor ez kész, szűrjük
le és hozzáfoghatunk a kenőcs készítéséhez.
Hozzávalók:
70 ml kész növényi olajos kivonat
25 g valamilyen növényi vaj (pl. shea vaj)
5g sárga méhviasz
Olvasszuk fel a növényi vajat és a méhviaszt, lehetőleg minél óvatosabban, lassú tűzön.
Miután felolvadtak, adjuk hozzá a kész növényi olajos kivonatot. Melegítsük és keverjük
addig, amíg teljesen egyöntetű lesz az állaga. Kerüljük el, hogy a keverék felforrjon.
Töltsük ki a kész meleg keveréket tartóedényekbe. Ezzel a fázissal igyekezzünk, mert
gyorsan szilárdul. Én mini méretű befőttesüvegeket használok ehhez. Zárjuk őket
azonnal, várjuk, amíg megszilárdul, és aztán használható is. Hűtőben tárolva hónapokig
eláll.
Linda