"Egy boldogabb és spirituálisabb jövőért."

2014. augusztus 26., kedd

A szabad akaratról - Harmadik rész





Bevezető


Előző cikkeinkben megvizsgáltuk az akaratunkat befolyásoló tényezőket és azt, hogy pontosan milyen módon lehet ránk ártalmas az, ha hagyjuk, hogy ellenőrizetlen, fals információk befolyásoljanak bennünket. Ebben az utolsó cikkben olvashatunk arról, hogy mennyire fontos csak önmagunkra hallgatnunk, saját tapasztalatainkon keresztül vizsgálva a külső benyomások életünkre gyakorolt hatását, valamint találhatunk egy rövid receptet arról, miként vehetjük át az irányítást életünk felett, érvényesítve az akaratunkat.


Mi a tapasztalat szerepe döntéseinkben
?


Mostanra már megvizsgáltuk, hogy gondolatainkat milyen forrásokból mertjük, cselekedeteinket milyen motivációk vezérlik. Megértettük miért fontos az és megszűrtük a forrásainkat, így csak hiteles adatokat kapunk. Ennyi lenne az egész? Korántsem!



Kalama Sutta: To the Kalamas; Buddhának tulajdonított szavak, az eredeti szöveget angolra fordította Thanissaro Bhikkhu, a képen látható műfordítás angol nyelvről magyarra Dorek Todd munkája


Mit mondanak nekünk a Sutta szavai? Az, hogy valami logikus, ésszerű, még nem feltétlenül teszi azt működőképessé az életünkben. Nem a logikát magát utasítja el a szöveg, hanem fölhívja a figyelmet arra, hogy nekünk magunknak kell megtapasztalni, hogy "az adott dolog hasznos; az adott dolog feddhetetlen; az adott dolog nagyra értékelt a bölcsek által; amikor az adott dolog életedbe emelése és alkalmazása jóléthez és boldogsághoz vezet". Kizárólag önmagunknak higgyünk, saját élményeinknek és tapasztalásainknak. Ha valami nem jó, legyünk elég bátrak ahhoz, hogy elvessük azt.



Mit tehetsz, hogy jobban kifejezhesd a szabad akaratod?

  • Ismerd föl azokat az információforrásokat, amik hatással vannak rád. Realizáld, hogy az emberek nagy része körülötted nem ismeri a válaszokat, s különösképp nem a Te válaszaidat!

  • Ismerd meg jobban önmagad. Tedd föl minél gyakrabban a kérdést:
    -Miért teszel vagy gondolsz valamit úgy, ahogy? 


  • Légy ezáltal tudatos és szűrd meg információforrásaidat analitikusan! Ha szükséges, képezd tovább magad azokon a területeken, amik érdekelnek, hogy megformálhasd a kapcsolódó témákról a véleményed!

  • Légy magaddal türelmes és elnéző. Gyakran érezheted magad kellemetlenül, ha szembesülsz tényekkel, hogy például valójában ki nem állhatod a kedvenc szoknyádat, vagy igazából jobban értékeled a hangos diszkók helyett a kávézók tömjénillatú, indián nyár hangulatát. Ez teljesen természetes, ahogy egyre inkább megismered önmagad kijönnek ezek a különbségek. Légy magaddal megértő! Az az ember, aki voltál, ki volt téve a társadalom elvárásainak és mindennél jobban félt, hogy, ha ellenük tesz, kitisztíttat. Aki leszel, tudja, hogy valójában egy módja van csak a beilleszkedésnek: ha Önmagaddá válsz.

  • Vizsgáld folyamatosan a megmaradt információforrásaidat. Keress releváns forrásokat, amikből táplálkoznak és lehetőségeidhez mérten vizsgáld meg azokat is! Értesítsd azt, ha valamilyen eltérést találtál a valóság és aközt, amit állítanak. Ne feledd, ezek a források értékesek, hiszen eddig megfelelő minőségű információkkal láttak el, az ő érdekük is, hogy így maradjon. Hálásak lesznek a segítségedért!

    Példa: Mindenki azt mondja, hogy a globális felmelegedés veszélyezteti a meglévő ökoszisztémát és az emberi faj pusztulásához vezethet. Vizsgáld meg ki az a mindenki, aki ezt mondja? Vannak köztük tudósok? Mennyien? Mennyire elismertek a területükön? Vizsgáld meg, hogy pontosan milyen érvekre támasztják az álláspontjukat! Fél óra célzott szörfözés az interneten és meggyőződhetsz az információ hitelességéről és kompetens lehetsz a témával kapcsolatban.
    Amennyiben a kérdéses információ változást hozna az életedben, tapasztald először meg, hogy a változás valóban építő-e?

  • Vezess naplót, jegyezd fel azokat a dolgokat, amikre rájöttél önmagaddal kapcsolatban! Ezen apró morzsák mind-mind értékesek, ezek alkotnak igazán Téged. 
  • Légy elég bátor ahhoz, hogy őszinte légy magaddal és a környezeteddel. Érezheted úgy, hogy a barátaid, családod rosszallanák azokat a változásokat, amiket eszközölsz magadon, de ne feledd, ők is olyan útkeresők, mint Te voltál. Ők még úgy érzik, fontosabb hasonulni másokhoz, mint megvalósítani önmagunkat. Amíg egészséges vagy, az Első axióma értelmében amit cselekszel építő. Légy elég bátor, hogy Önmagad légy! Lehet, hogy elvesztesz ezzel barátokat, de tartsd észben: ők nem a te barátaid voltak, hanem azé a személyé, akinek mutattad magad. Helyükbe új barátok jönnek majd, akik azért szeretnek, amilyen valójában vagy.





A fentiekkel kívánok sok sikert, tisztelt Olvasó, önmagad mélyebb megismeréséhez és akaratod tisztább érvényestéséhez. Használd az olvasottakat önmagad és környezeted építése, jobbítása céljából!

Maradok tisztelettel:
Dorek Todd

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Archívum
Kapcsolat

Webshop
Webshop Button