Itt van az ősz,
itt van újra,
S szép, mint mindig, Petőfinek…..
Mert Én nem szeretem.
Az őszt és a telet csakis összefüggéseiben tudom méltányolni.
Az ősszel gyűjtött, termésekből, gyökerekből főzött forró italokkal a kezemben, a téli napokon, várom a tavaszt…
Mik is ezek és mire jók? Mind-mind a
természet ajándéka az Őt meglátogatónak. Van, ami gyógyít, van, ami
melegít és van, ami az ízével csábít fogyasztásra.
Nézzünk néhány könnyen megtalálható példát,
Kezdjük a kedvencemmel, a
Csipkebogyóval!
Ezt
a csodás bokrot mindenki ismeri akár erdőt, mezőt járva akár a parkban,
a rejteke alatt vallott szerelmek kapcsán. Egész nyáron csodálhatjuk
egyszerű szépségét és finom illatát, bogyóját begyűjtve és elkészítve
ízletes és egészséges italokat nyerünk. C-vitamin tartalma megszégyeníti
bármely citrus félét, és ha édesítővel nem keverjük friss savanykás íze
szomjoltóbb bármilyen italnál.Fantasztikus italokat és lekvárokat
készíthetünk belőle, amiket egész télen használhatunk a süteményekbe.
Következő növényünk a nem kevésbé ismert és sokoldalú
bodza.
Bár
a virágzáson rég túl vagyunk, de érdemes megemlíteni ízletes teáját és
szörpjét, amit mindannyiunk családjában régről ismernek. Most ősszel
gyümölcsét és kérgét gyűjthetjük. Gyümölcse kissé fanyar, kissé keserű,
kissé csípős, hűsítő hatású, igen gazdag C-vitaminban. Remekül gyógyítja
a reumatikus betegségeket, serkentő izzasztó és vértisztító hatása is
kiemelkedő. Elkészítése igen változatos. Készíthetünk belőle szörpöt,
teát, lekvárt, turmixot, likőrt és befőttet. Kérgéből hashajtót
készíthetünk. Levele méregtelenítő hatású.
Erdő-mező járóként nagyszerű csemege a
kökény.
Kiváló lekvár, bor pálinka vagy likőr
alapanyag ami ízletessége mellett kiváló ideg- és immunrendszer erősítő,
betegségek után roborálásra használják. Fogyókúrázók zsírégető hatása
miatt kedvelik és egyben méregtelenít és remek vértisztító is. Télen
forró teája igazi elixír a testnek és a léleknek.
Áfonya.Ezt
a gyümölcsöt én tányéron láttam először egy szép sült vad társaságában
és az íze az, ami megfogott. Viszont felhasználhatósága és hatása olyan
széleskörű, hogy bőven meghaladja ennek a kis irománynak a határait
ezért kérlek kedves olvasó az általam említett néhány dolgon túl járj
utána és használd ezt a csodás gyümölcsöt. Készülhet belőle, bor, likőr,
tea, lekvár és remek kiegészítője gyümölcsleveseknek, salátáknak.
Hatásai közül a legfontosabbak, Emésztő rendszer, indulástól érkezésig,
gyulladáscsökkentő, javítja a bélflórát( még Pocak is hálás lesz
) A szem élességét is javítja Antioxidáns hatása kiemelkedő. Levele
epe-vese-cukor betegségek kezelésére használ. Lekvárja vaddisznó sült
mellé kihagyhatatlan.
Végül, de nem utolsó sorban említeném meg az országban fellelhető összes gyümölcsöt.
Mindnek van jótékony hatása, ha más miatt nem a vitamin és rost
tartalom miatt. De ami legalább ilyen fontos, hogy ízükkel a hideg
borongós őszi, téli napokon estéken melengetik lelkünk és testünk.
Darabolva pucolatlanul vagy pucolva némi mézzel, ne adj Isten cukorral
vízben főzve remek teákat készíthetünk, magát a gyümölcsöt, mint
kompótot fogyaszthatjuk.
A fent említett italok, ételek mellett a
tavaszi fáradtság messze elkerül mindenkit, és ha Decemberben megnövelt
áfonya mennyiséget fogyasztunk még az ünnepi plusz kilókat is
megelőzhetjük.
Egészségünkre
W.W.Lucian