"Egy boldogabb és spirituálisabb jövőért."

2016. november 14., hétfő

Változó kor- nőknél és férfiaknál

Női klimax

„Nem (...) a kor számít (...), hanem az ész, a bátorság és az önbecsülés.”
(Luc Besson)

Mindannyiunk életében eljön a pillanat, amikor rájövünk már nem vagyunk fiatalok. Múlik az idő, a testünk veszít a rugalmasságából. Már nem csak a divat miatt festjük a hajunkat, hanem el akarjuk takarni az ősz hajszálakat.
Amikor az ember a húszas éveiben jár, általában még tanul, és csak ezután veti bele magát az életbe.
Gyermekeket hozunk a világra, neveljük őket, és egyszer csak azt vesszük észre, már ők tanítanak minket. Felnőnek, kirepülnek és hirtelen nem tudjuk mit is kezdjünk magunkkal.
Ez az idő általában egybe esik a klimax idejével. Kétszeresen is feleslegesnek érezzük magunkat.
A leggyakoribb tünetek a nőknél a 
  • hőhullámok, 
  • álmatlanság, 
  • hízás, 
  • csökkenő nemi vágy, amit sokszor azzal magyaráznak, hogy már nem vagyunk képesek gyermeket szülni. Pedig ez inkább egy rossz beidegződés. „Ha nem vagyok fogamzó képes, nem vagyok teljes értékű nő” -szokták mondani.

A fogamzó képesség egy állapot, ami egy bizonyos korig tart. Van az előtte, és utána lévő időszak. Amikor még gyermekek vagyunk tanulunk, felkészülünk a felnőtt életre. De ha ez az állapot elmúlik, akkor sincs vége az életnek.
Rengeteg dolgot megvalósíthatunk. Hódolhatunk a kedvteléseinknek, eljárhatunk szórakozni, kirándulni. Elővehetjük, és megvalósíthatjuk az idő hiányában félretett terveket.
A kreatív tevékenységek, rajz, szobrászkodás, vagy bármilyen kézműves foglalkozás megnyugtat, és átélhetjük ezáltal az alkotás örömét.
A meditáció is segít lelki egyensúlyunk helyreállításában.

Képtalálat a következőre: „boldog idősebb nő jógázik”

A jógával helyreállíthatjuk rugalmasságunkat. A helyes légzés, és gyakorlatok által rendeződnek testi működéseink, de minden örömmel végzett testmozgás jó hatással van egészségünkre.
Kiteljesedhetünk a nőiességünkben, mint édesanyák, majd később, mint nagymamák.
A természetközeli népeknél az idősebb nők szava volt a meghatározó. Bölcsességük a tapasztalás bölcsessége volt. A természeti népeknél a nő nem alárendelt, hanem egyenrangú társ.
A változó kori tüneteket az ösztrogén hiánya váltja ki. Ennek a hiánynak a pótlására több gyógynövény is alkalmas. Ezek a fitoösztrogének, melyek megtalálhatók szójában,vörös herében, csalánmagban, ligetszépe olajban, lenmagban, borsmentában, és halolajban.
A vitaminok fogyasztása is nagyon fontos. Az E vitamin javít a bőr állapotán, és enyhíti a menopauza tüneteit. Fogyasszunk minél több D vitaminban gazdag terméket, mert fontos szerepe van a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében.
Étrendünkben ügyeljünk a fokozott kalcium bevitelre, a csontok állapota miatt. Fontos még a magnézium, mert nagyban hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez.
Az Omega-3 zsírsavak enyhítik a depresszió tüneteit, de a szív és erek egészségéért is felelősek.
Tegyük tartalmassá életünk második felét.

Férfi klimax.

"Az igazi férfi ragyogtatja a nőt, foglalkozik a lelkével. Ő az, aki a helyes útra terel, ha eltévedsz, és nem mindenáron uralkodni akar fölötted."

(Sándor Anikó)

Kutatások igazolták, hogy a férfiaknál is létezik klimax. Ez az andropauza. Sokkal lassabb lefolyású, és kevésbé látványos, mint a nőknél. Ez a férfiaknál 45 éves kor felett szokott kialakulni, és 60-70 éves korig tart. Oka a férfi hormonszint csökkenése, mivel a szervezet kevesebb tesztoszteront termel.
Tünetei:
  • ingerlékenység
  •  hőhullámok,
  •  gyengeség,
  •  fáradékonyság,
  •   alvászavarok,
  •    hízás.

Idősebb korban kevesebbet alszunk, de ez nem tesz jót a szervezetünknek. Ebben az időszakban 6 óra nyugodt alvás is elég lehet.
Kialakulhat még libidó-és nemzőképesség csökkenése vagy megszűnés.
Megelőzés: A tesztoszteron termelést növeli a rendszeres sportolás. Nagyon fontos, hogy örömmel végezzük azt a tevékenységet, amit választottunk. Aki fiatalabb korában is sportolt az ne hagyja abba, mert megőrizheti fiatalos testalkatát. Egy jól ápolt őszes halántékú sármos úriember mindenképpen vonzó.

Képtalálat a következőre: „idősebb férfi sportol”

Fontos az egészséges életmód, a cinkben gazdag táplálkozás, C és E vitamin, szójatermékek, zöldség és paradicsom fogyasztása. A paradicsom csökkenti a prosztatarák kialakulásának kockázatát. A keresztesvirágúakban található fitotápanyagok segítenek a tesztoszteronszint magas szinten való tartásában. Brokkoli, karfiol, kelbimbó mindig legyen a tányéron. Az egészséges életmód mindkét nemnél hangsúlyosabb szerepet kap.
A hangulat ingadozás, levertség, lehangoltság a férfiakat is érinti. Ilyenkor a férfiak is keressenek maguknak olyan elfoglaltságot, amiben örömüket lelik. Ez lehet bármi, amit egyedül végeznek, vagy akár társas tevékenység. A tánc nem csak jó testmozgás, hanem alkalom és lehetőség a közös időtöltésre.
Sok férfi úgy érzi a teljesítő képessége nagyban növekedne, ha partnert váltana. Pedig elég lehet, ha egy kis újdonságot, izgalmat viszünk az életünkbe, mely által akár új dolgokat fedezünk fel,és kimozdít a megszokott hétköznapokból.



Élvezhetjük az életet idősebb korban is. Ebben segít a pozitív gondolkodás.
Minden kornak megvan a maga szépsége, csak fel kell fedezni.




Képtalálat a következőre: „változókor nőknél”



Készítette: Csaplár Athéné

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Archívum
Kapcsolat

Webshop
Webshop Button