"Egy boldogabb és spirituálisabb jövőért."

2012. szeptember 19., szerda

Körömvirág - Sebgyógyítás a lábfürdőnek is használható festékkel!

Kedves Olvasók!

A következő cikkben az egyik kedvenc gyógynövényemet szeretném nektek bemutatni!

A körömvirág (Calendula officinalis) a fészkesvirágzatúak rendjébe és az őszirózsafélék családjába tartozik.
Eredeti származási helye Egyiptom, de már a 12. századtól kezdve termesztik Európában. Már csak díszítő hatása miatt is megéri a nyári növények közé ültetni, de pompásan mutat vázában is. 




Egyike a legtöbbféleképpen használt fűszer-, és gyógynövényeknek. Egyéb nevei: borongóvirág. gyűrűvirág, kerti peremér. sárgarózsa, tűzvirág. Egynyári, rövid tenyészidejű lágyszárú növény. Sárga fészekvirágzata van. Körülbelül 30- 60 centire nő. Szára bársonyosan szőrös. Jellegzetes illatú, puha, szőrös levelei halvány zöldek és tojásdad alakúak.

Június-július között gyűjthető. Rendszerint a sárga sziromlevelét gyűjtjük, de az egész növény felhasználható gyógyászati célokra.

Gyógyító hatásai:
Fertőtlenítő és gyulladásgátló hatása miatt külsőleg bőr-és szájüregi betegségek kezelésére használják. Rosszul gyógyuló sebek, bőrelváltozások gyógyítására, fekélyek borogatására, fehérfolyás elleni öblítők alkotórészeként is alkalmazható . Bőrrepedésekre, kisebb sebekre, rovarcsípések és napsugárzás okozta bőrgyulladásra kiválló. Enyhítő és viszketéscsillapító hatásáról is ismert. Fogíny ápolására szájvízként is használják.
Ekcéma ellen belsőleg és külsőleg alkalmazva az egyik leghatásosabb gyógyír.

Forrázata emésztést elősegítő, görcsoldó, hányinger csillapító, féregűző. A belőle főzött tea kiváló gyomor- és nyombélfekély, sárgaság kezelésre is. Kiválló vértisztító. Feljegyzések szerint méhnyakrák is gyógyítható vele.

Pollenje allergiát okozhat.

Gyógykészítmények:
Lábfürdő:
Hozzávalók: 30 g zsályalevél, 30 g körömvirág, 30 g bojtorjánfű, 2 teáskanál almaecet, víz igény szerint. A vizet felforraljuk, hozzáadjuk a gyógynövényeket és az almaecetet. Kihűlés után áztassuk benne lábunkat, majd alaposan töröljük meg, és körömvirágkenőccsel krémezzük be.

Kézkrém:
Hozzávalók: Egy marék körömvirág, 100 ml olívaolaj, 20 g méhviasz, 4 csepp citromfű-illóolaj. A szárított körömvirágot az olajjal együtt 20 percig gyenge tűzön főzzük. Átszűrjük, a virágokat kinyomkodjuk. Hozzáadjuk a méhviaszt, és kis lángon megolvasztjuk. Levesszük tűzről, és addig keverjük, amíg sima keveréket kapunk. Közben hozzáadjuk az illóolajat. Tégelyben, hűvös helyen tároljuk.

Zsíros bőrre:
Hozzávalók: 100 ml desztillált víz, 20 g körömvirág, 20ml mandulaolaj, 100 mg semleges alapkrém. A forralt vizet a virágokra öntjük. Lefedve hagyjuk kihűlni. Finom szűrőn átszűrjük. Hozzákeverjük az olajat. Az olajos- vizes keveréket gondosan elvegyítjük az alapkrémmel, simára keverjük és porcelántégelybe tesszük.

Mire használható még?

Gasztronómia:
Virágszirmait rizs, hal, húsleves, krémsajt, joghurt, vaj, omlettek, tejes ételek, édes sütemények fűszerezésére, színezésére használhatjuk. Ételeknek sáfrány színt és enyhén csípős ízt ad.
Sziromlevelét konyhasóval eldörzsölve sajt és vaj festésére is használják.


Festék készítése:
A körömvirágmag-olaj gyorsan száradó festékek előállítására is alkalmas.


Időjóslás:
Régen az időjárás megjósolásához elegendő volt egy pillantást vetni a körömvirágra: ha szirmai reggel hét óra tájban kinyíltak, aznapra jó idő ígérkezett; ha zárva voltak, esőre állt. 

Termesztése:
Bátran termeszthetjük otthonunkban vagy kertünkben saját körömvirágunkat, mint boszorkánykonyhánk egy nélkülözhetetlen elemét, ugyanis a növény egyaránt jól érzi magát mind cserépben, mint a szabad ég alatt, virágágyásban. A palánta szépségével és gyógyerejével hálálja majd meg gondoskodásunkat.

Az Arany Sárkányok Rendje ez úton kíván minden kedves Olvasójának kellemes kertészkedést!


Kira Diamond



Forrásanyagok:

Varró Aladár Éva - Gyógynövények gyógyhatásai
Readers Digest - A természet fűvészkertje
www.bagira.eu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Archívum
Kapcsolat

Webshop
Webshop Button