"Egy boldogabb és spirituálisabb jövőért."

2010. október 1., péntek

Anubisz


Anubisz vagy eredeti egyiptomi nevén Inpu, Inepu, az egyiptomi kultúrában az alvilág istene, a holtak védelmezője, a holttestek bebalzsamozója. Ábrázolási formája: sakál fejű ember vagy fekvő sakál. Ozirisz és Neftisz gyermeke. Neftisz miután megszülte Anubiszt a mocsárban kellett elrejtenie őt Seth (Neftisz testvére, aki egyben férje is) haragja elől. Az isteni gyermeket Ízisz megtalálta és felnevelte. Amikor Seth megölte Oziriszt Anubisz szervezte meg temetését, ő balzsamozta be apja holttestét, amit aztán szövettel tekert be ezzel megalkotta az első múmiát és az egyiptomi temetési szertartást.

Az egyiptomiak hite szerint a holtak lelke először a holtak csarnokába jut, ahol Anubisz a holt szívét egy mérleg serpenyőjébe teszi, míg a másik serpenyőben Maat tolla, az igazság tolla van. Ha a szív nehezebbnek bizonyul, mint Maat tolla, akkor a lelket felfalja egy szörny. Anubisznak az ítélethozásban is szerepe van, mint bíró.
Anubiszról még azt is tartották, hogyha rátette kezét a múmiára akkor az átjutott a fénybe, és ezáltal új életre kelt a lélek. Ezen kívül ő helyezte el a sírkamrákban a kanópuszedényeket, amikben a belső szerveket tárolták.
Meredith

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Archívum
Kapcsolat

Webshop
Webshop Button