"Egy boldogabb és spirituálisabb jövőért."

2015. augusztus 14., péntek

Éjféltől a jövőnktől lopunk el mindent, amit fogyasztunk

A lábnyom, ami nagyobb, mint egy bolygó


A Global Footprint Network minden évben megvizsgálja az ENSZ-től kapott adatokat, hogy meghatározhassa mekkora az ökológiai lábnyom, amelyet az ember hagy a bolygó biokapacitásával szemben. Az ökológiai lábnyom a Föld természetes erőforrásainak kihasználtságát méri, a biokapacitás pedig annak a mutatója, hogy bolygónk egy év alatt mennyi hulladékot és üvegház hatású gázt képes lebontani, mennyi nyersanyagot tud újratermelni. Ennek az értéknek legalábbis a nullán tartása, vagyis az, hogy pont annyi nyersanyagot használunk fel, annyi salakanyagot termelünk mint amennyivel elbír a bolygó, értelemszerűen kulcsfontosságú túlélésünkhöz.



Kevesebb, mint nyolc hónap


Ennyi idő kellett idén ahhoz, hogy feléljük a planéta által újratermelt erőforrásokat. A kutatók megállapították, hogy augusztus 13-ra esett idén a nap, amikortól az emberiség felhasználta a rendelkezésre álló készleteket, kimerítette a planéta lehetőségeit. 1970-ben történt meg először, hogy többet fogyasztottunk, mint amennyit a bolygó képes volt kitermelni. Azóta átlagosan évente három nappal hamarabb jön el ugyanez a fordulópont. Az ökológiai "túlköltekezés" az időjárás tagadhatatlan, dramatikus változásában, eltűnő erdőkben, az édesvíz készlet soha nem látott apadásában, talajerózióban, az üvegház hatású gázok felgyülemlésében - illetve a biodiverzitás azon csökkenésében jelentkezik, amit a Föld történelmében a Hatodik nagy fajpusztulásnak nevezünk.


http://ecobnb.com/blog/2014/10/earth-overshoot-day/
1961-ben még csak 74%-át, mindössze 41 évvel később 156%-át
használjuk fel a bolygó biokapacitásának

Mit hoz a jövő?


December 21-én, az Egyesült Nemzetek Konferenciáján fognak megegyezni az országok egy közös tervezetről, amellyel fenntartható mértékűre kezdik csökkenteni a széndioxid kibocsátást, amely jelenleg a legnagyobb terhet rója bolygónk flórájára és faunájára. Enélkül 2030-ra két Föld bolygóra lenne szükségünk, hogy fedezni tudjuk az ökológiai lábnyomunk.

Ma, 2015-ben, 1.6 Föld kellene ugyanehez.


Dorek Todd
Archívum
Kapcsolat

Webshop
Webshop Button