"Egy boldogabb és spirituálisabb jövőért."

2012. június 9., szombat

Megfázás - Gyógyítás növényekkel cikksorozat



Ezt a cikksorozatot elsősorban azoknak az olvasóinknak ajánlom figyelmébe, akik valamilyen kellemetlen betegségnek estek áldozatául, másodsorban pedig azoknak , akik  segíteni szeretnének másokon.
Az első bejegyzést a megfázással kezdem.
Nagyon gyakori, hogy az ember szervezetében elszaporodnak a kórokozók hőmérsékletváltozás bekövetkeztével. Például amikor lehűl a levegő melegebb hőmérsékletről. Ekkor jól tudnak osztódni a kórokozók. Pár nap elteltével  az ember tapasztalja is ezt a folyamatot a tünetek megjelenésével ( torokfájás, rossz közérzet, fárdtságérzet,stb.).



Mit lehet ilyenkor tenni?
Minden olyan növény és fűszer hatásos, ami csíp. Például a bors, chillypaprika, hagyma, fokhagyma, torma, mustár.
Ezek mind baktériumölő hatásúak, de legalábbis elveszik a kedvüket a szaporodástól. Ezért kiválóak a megfázás kikúrálására.
A fokhagyma természetes antibiotikum.
A kaparó, fájó, gyulladt torokra napi 2 gerezd elrágása ajánlott. Egy reggel, egy este.

Amikor megvagyunk fázva lehetőség szerint együnk olyan ételeket, amikben megtalálhatóak a már korábban felsorolt növények, fűszerek.


Példa gyógyhatású ételekre megfázás esetén:


1. A legegyszerűbb étel a liba- vagy kacsazsíroskenyér lilahagymával, pirospaprikával.
A zsír kellemesen simogatja az irritált torkot, míg a lilahagyma segít feloldani a torokváladékot és pusztítja a kórokozókat. A pirospaprika elősegíti a gyógyulást és magas a C vitamin tartalma.


2. Bolognai spagetti ( kicsit másképp, megfázásos beteségekre specializáva):
Hozzávalók: 
500 g spagetti 
500 g darálthús ( vegetáriánusoknak ez kihagyható, és megfelelő elemekkel pótolható) 
3 nagyobb fej hagyma
1 db pirospaprika
1 evőkanál zsír
5 gerezd fokhagyma
1 db chilly paprika
1 tubus paradicsompüré
3 db friss paradicsom
fűszerek: só, bors, bazsalikom, oreganó (szurokfű).


Elkészítés:
A spagettit beletesszük  egy fazék forrásban lévő vízbe, amibe teszünk egy csipet sót es egy fél teáskanalnyi olajat. Újraforrástól számítva 20 percig főzzük, majd utána leszűrjük.

A szósz elkészítése: Fogunk egy lábost, amibe belerakjuk a zsírt és megolvasztjuk.
Ezután kerülnek bele a következő alapanyagok:
a 3 fej apróra vágott hagyma -
5 gerezd fokhagyma finomra vágva

1 db pirospaprika szeletelve vagy apróra vágva
és az 500 g darálthús.
Kevergetjük, megvárjuk, amíg a hagyma üvegesre pirul.
Amikor ez megtörtént felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje a lábos tartalmát és főzzük kb. 20 percig, vagy amíg a hús megpuhul.
Ezt követően a paradicsompüré kerül bele a 3 db friss apróra vágott paradicsommal együtt. Legvégül a fűszerezés jön, beletesszük az egy-két csipetnyi sót, borsot, ízlés szerint bazsalikomot, oreganót és a chillypaprikából levágott pár karikát.
Ezután hagyjuk még főni az ételt  kb 5 percig, ezalatt az idő alatt szépen összeérnek az ízek. Figyeljünk a fűszerezésnél arra, hogy viszonylag erős, csípős legyen az étek, mert akkor fogja igazán legyengíteni a kórokozókat és meggátolni, hogy kedvükre szaporodjanak, aminek eredménye képpen az immunrendszerünk már könnyen el tud bánni velük.

A paprika és a paradicsom fontos, mert sok C vitamint tarlamaznak, ami segíti azt  a küzdelemben.


Egyéb tippek megfázásra: 

Igyunk teát:

Fogyasszunk borsmentateát napi kétszer. Adjunk hozzá egy gerezd fokhagymát, édesítsük mézzel, mert az szintén antibakteriális hatású.

Köhögésre és a torokváladék felszakítására lándzsásutifűből készült teát, vagy szirupot ajánlanék. 



Vegyünk forró fürdőt ( amennyiben nincs lázunk). A vízbe csepegtessünk eukaliptuszolajat, aminek légúttisztító hatása van. Láz esetén ajánlott a testhőmérsékletünknél maximum 2 fokkal hidegebb fürdővel kezdeni, és azt folyamatosan hűteni.


Gőzöljünk kamillával: Forraljunk fel 1 liter vizet, amibe kamillavirágot vagy teafiltereket teszünk. Amikor felforrt, vegyük le a tűzhelyről és tegyük át egy asztalra, ahol fölé tudunk hajolni kényelemsen. Szükség lesz egy törölközőre is, amivel le kell takarni a fejünket, hogy megakadályozzuk az értékes gőz megszökését. ( Vigyázzunk a forró gőz égési sérülést okozhat, ha nem vagyunk óvatosak.) Próbáljunk minél többet belélegezni belőle. Közben érezzük át a kamilla gyógyító erejét.


Mindezek mellett a tippek mellett azt is meg kell említenem, hogy a gyógyuláshoz napi minimum 1,5 liter vízfogyasztás is fontos, mert az segíti a C vitamin felszívódását ami gyorsítja a gyógyulás folyamatát. A vízzel  a már legyőzött kórokozókat is kimossa szervezetünkből és segíti testünk hőmérsékletszabályzását is. 


Meredith



Archívum
Kapcsolat

Webshop
Webshop Button