"Egy boldogabb és spirituálisabb jövőért."

2010. október 17., vasárnap

Dal mára



I been drifting along
In the same stale shoes
Loose ends tying a noose
In the back of my mind
If you thought that you were making your way
To where the puzzles and pagans lay
I'll put it together:
It's a strange invitation
When I wake up
Someone will sweep up my lazy bones
And we will rise in the cool of the evening
I remember the way that you smiled
When the gravity shackles were wild
And something is vacant
When I think it's all beginning

I been drifting along
In the same stale shoes
Loose ends tying the noose
In the back of my mind
If you thought that you were making your way
To where the puzzles and pagans lay
I'll put it together:
It's a strange invitation

2010. október 6., szerda

Nut


Óegyiptomi égistennő, Su és Tefnut lánya, Geb testvére és hitvese, a héliopoliszi enneád tagja (a heliopoliszi 9 istenből álló istenség együttes, a Napbárka utasa).
Az ő gyermekei Ízisz, Ozirisz, Seth, Nephtisz. Egyik ábrázolási formája, a nő akinek egy vízzel teli kancsó van a fején, a másik ábrázolási formája pedig a következő: karjai és lábai érintik a földet, teste meghajlik, amin csillagok vannak. Karjai és lábai jelentik az ég 4 darab tartóoszlopát, amin az ég pihen. Nut alá van támasztva az apja, Su által. Férje, Geb, pedig alatta fekszik a földön. A mítosz szerint amikor Su felemelte Nutot ( az eget) Geb fölé ( föld) a káosz megszűnt, de ha valaha is elhagyja ezt a pozíciót akkor a káosz visszaáll. Szimbólumai a csillagok, éjszakai égbolt, tehén.
Nutnak szerepe volt az óegyiptomi naptár kialakulásában. A mítosz szerint egy átok miatt Nut nem szülhette meg gyermekét az év egy napján sem. Ezt a problémát úgy orvosolta, hogy egy kockajátékon Thottól nyert 5 plusz napot az évhez , amin már megtudta szülni gyermekét, akkoriban 360 napból állt egy év, és ezután lett 365 napos egy év.


Meredith

2010. október 1., péntek

Anubisz


Anubisz vagy eredeti egyiptomi nevén Inpu, Inepu, az egyiptomi kultúrában az alvilág istene, a holtak védelmezője, a holttestek bebalzsamozója. Ábrázolási formája: sakál fejű ember vagy fekvő sakál. Ozirisz és Neftisz gyermeke. Neftisz miután megszülte Anubiszt a mocsárban kellett elrejtenie őt Seth (Neftisz testvére, aki egyben férje is) haragja elől. Az isteni gyermeket Ízisz megtalálta és felnevelte. Amikor Seth megölte Oziriszt Anubisz szervezte meg temetését, ő balzsamozta be apja holttestét, amit aztán szövettel tekert be ezzel megalkotta az első múmiát és az egyiptomi temetési szertartást.

Az egyiptomiak hite szerint a holtak lelke először a holtak csarnokába jut, ahol Anubisz a holt szívét egy mérleg serpenyőjébe teszi, míg a másik serpenyőben Maat tolla, az igazság tolla van. Ha a szív nehezebbnek bizonyul, mint Maat tolla, akkor a lelket felfalja egy szörny. Anubisznak az ítélethozásban is szerepe van, mint bíró.
Anubiszról még azt is tartották, hogyha rátette kezét a múmiára akkor az átjutott a fénybe, és ezáltal új életre kelt a lélek. Ezen kívül ő helyezte el a sírkamrákban a kanópuszedényeket, amikben a belső szerveket tárolták.
Meredith
Kapcsolat

Webshop
Webshop Button